به گزارش اکوایران، سال گذشته عضویت ایران در کنوانسیون بین‌المللی کارت سبز به حالت تعلیق درآمد که این امر چالش‌هایی برای رانندگان ایرانی، به ویژه رانندگان خودروهای ترانزیتی که به کشورهای مختلف سفر می‌کنند، ایجاد کرد.

یکی از دلایل اصلی این تعلیق، مسائل تحریمی و عدم وجود زیرساخت‌های لازم برای مبادلات بانکی بیمه‌ای با کشورهای دیگر بوده است، که باعث توقف عضویت ایران در این کنوانسیون گردید.

پرویز خوشکلام خسروشاهی، رئیس کل بیمه مرکزی، در گفت‌وگو با ایسنا در مورد دلایل تعلیق عضویت ایران و اقدامات بیمه مرکزی برای حل این مشکل گفت: همه کشورهای عضو کنوانسیون کارت سبز باید در کشور خود دفتر ویژه‌ای برای پیگیری‌ها و هماهنگی‌های مربوطه داشته باشند.

خسروشاهی در ادامه توضیح داد : از زمانی که ایران عضو کنوانسیون کارت سبز شد، دفتر آن در بیمه مرکزی فعالیت می‌کرد که مربوط به قبل از انقلاب بود اما زمانی‌که ایران از این کنوانسیون تعلیق شد، مشکلاتی در روند پرداخت‌ها و دریافت‌ها به وجود آمد، زیرا مشکلات نقل و انتقالات پول باعث شده که برخی از خسارات پرداخت نشود.

جداسازی دفتر کارت سبز از بیمه مرکزی و تحول ساختاری

رئیس کل بیمه مرکزی تصریح کرد: برای انجام این پرداخت‌ها و دریافت‌ها باید پول جابه‌جا شود که پس از تحریم‌ها این امر با مشکل مواجه شد و در نهایت منجر به تعلیق ایران شد. پس از بررسی‌ها و مکاتبات، تصمیم گرفته شد که دفتر کارت سبز در ایران از بیمه مرکزی جدا شده و به صورت مستقل و به عنوان یک موسسه غیردولتی فعالیت کند.

اما مشکل اصلی این است که باید نشان دهیم امکان نقل و انتقال مستقیم پول به حساب‌های خارجی و دفاتر کارت سبز کشورهای دیگر وجود دارد و می‌توانیم خسارات را پرداخت و دریافت کنیم.

ضرورت شفافیت در سازوکار بانکی

در پاسخ به این سوال که آیا این نقل‌ و انتقال باید حتما از طریق شبکه بانکی باشد یا صرافی‌ها نیز قابل قبول هستند، گفت: نقل و انتقال باید از طریق شبکه‌ای انجام شود که کاملاً شفاف و بدون مشکل پولشویی باشد. دفتر کارت سبز ایران از طریق سازوکارهای بانکی این مسئله را پیگیری می‌کند.

خسروشاهی افزود: بنابراین، اگر دفتر کارت سبز ایران به کمک نیاز داشته باشد، مانند ارتباط با وزارت خارجه یا انجام مکاتبات دیگر، این کار انجام می‌شود، اما تمام ارتباطات با شورای مربوطه از طریق دفتر کارت سبز ایران خواهد بود تا هیچگونه بهانه‌ای برای ایجاد مشکلات جدید به وجود نیاید.

او در پایان تأکید کرد: اگر سازوکار بانکی مناسب تعریف شود و به توافق برسیم، این مشکل قابل حل خواهد بود، مگر این‌که دوباره بهانه‌ای جدید مطرح شود. در نهایت، مشکل اصلی و اساسی همان موضوع نقل و انتقال پول است.

تعلیق ایران از کنوانسیون کارت سبز

کنوانسیون کارت سبز، کنوانسیونی است که کشورهای اروپایی از سال 1949 میلادی برقرار کردند و طی آن یک سیستم بین‌المللی بیمه مسئولیت که برای همه کشورهای اروپایی قابل قبول باشد، شکل گرفته است. در این راستا کمیته حمل و نقل کمیسیون اقتصاد اروپایی سازمان ملل متحد در مورخ ۲۵ ژانویه ۱۹۴۹ مقرراتی را تحت عنوان «نظام بیمه هماهنگ کارت سبز» موسوم به کنوانسیون کارت سبز  تصویب کرده که ایران نیز بر اساس ماده واحده مصوب ۵ خرداد ۱۳۵۶ به آن ملحق شده است.

بر اساس این کنوانسیون در هر کشور عضو یک دفتر موسوم به «دفتر ملی کارت سبز» وجود دارد که مطابق با قوانین و مقررات ملی هر کشور عهده‌دار مدیریت، رسیدگی و پاسخگویی در خسارت ناشی از تصادفات وسایط نقلیه موتوری کشورهای عضو است.

عضویت ایران از کنوانسیون کارت سبز  از سال 2023 تعلیق شده که این موضوع مشکلاتی برای رانندگان ترانزیت ایرانی ایجاد کرده، از جمله نیاز به خرید بیمه اجباری در هر کشور اروپایی که وارد آن می‌شوند و عدم اجازه تردد بدون کارت سبز. همچنین، تحریم‌های بانکی مشکلات نقل و انتقال پول را ایجاد کرده و رانندگان مجبور به استفاده از کارت‌های موقت هستند. از دیگر مشکلات می‌توان به نداشتن تاخوگراف دیجیتال اشاره کرد که در کشورهای اروپایی جریمه سنگین به همراه دارد.