شرط برادری بانک مرکزی برای بازار ارز آزاد
معاملهگران میگویند آذر امسال علاوه بر عوامل اقتصادی، خبرهای ژئوپلتیک هم در نوسان قیمت دلار نقش داشته، دلار توافقی زیر 60 هزار تومان اعلام شد، شرط برادری بانک مرکزی برای بازار آزاد چیست؟
در ماه آذر معمولا به دلیل پیک ثبت سفارش های تجاری تقاضای تسویه معروف به ژانویه بازار ارز پر افت و خیر بوده است. امسال بازار افت و خیز داشته، البته معاملهگران میگویند اخبار سیاسی و تنشهای ژئوپلتیک هم در این افت و خیز تاثیر گذار بوده است.
قیمت دلار طی دو هفته پنج کانال بالا آمده که دو کانالش فقط در روز شنبه اتفاق افتاد. نوسان بازار ارز در روز شنبه زیاد بود و بازگشایی بازار درهم با گپ مثبت شدت نوسان را افزایش داد. قیمت طلا و سکه هم در روز شنبه با نوسان بازار ارز همراه بودند و کانال عوض کردند.
یکسریها میگفتند در چند روز اخیر بعد از تحریمهای آمریکا یکسری از کشتیهایی که حمل کننده نفت ایران بودند، نقل و انتقال کالا و به طور مشخص نفت، برایشان سخت شده است. در هفته گذشته برخی از فعالان بازار میگفتند انتقال کشتی به کشتی هم با اختلالاتی روبرو شده است.
این خبر اگر درست باشد از دو جهت میتواند روی بازار اثر بگذارد. از طرفی عرضه ارز را میتواند کم کند و دوم اینکه روی منفی شدن انتظارات هم موثر است. با توجه به نوسانات قیمت درهم ما شاهد این هستیم که طلایهدار بازار شده است. همانطوری که اشاره شد قیمت درهم روز شنبه را با گپ مثبت در 20 هزار و 300 تومان شروع کرد.
در بازار شنبه قیمت دلار هرات با گپ مثبت 700 تومانی در 73 هزار و 700 تومان شروع به کار کرد و با نوسان قیمت درهم در میانه روز وارد کانال جدید شد. قیمت دلار هرات با نوسان 650 تومانی در 74 هزار و 350 تومان بسته شد. از منظر تحلیلگران مرز مهم در بازار ارز هرات همانطوری که در کف بازار هفته گذشته گفته شد 72 هزار و 600 تومان بود که با عبور از آن شاهد نوسانات جدید در بازار بودیم.
قیمت دلار تهران هم با گپ مثبت در کانال جدید بازگشایی کرد. قیمت دلار تهران در 74 هزار و 350 تومان شروع به کار کرد و با نوسان 950 تومانی وارد کانال 75 هزار تومان شد. در روز شنبه قیمت تتر با دلار تهران یر به یر شد که در بازار شاهد معاوضه دلار با تتر بودیم.
قیمت درهم روز شنبه را با گپ مثبت در 20 هزار و 300 تومان آغاز به کار کرد و در ادامه به سمت میانه کانال حرکت کرد. قیمت درهم با نوسان 260 تومانی در 20 هزار و 560 تومان به کار خودش پایان داد. حباب دلاری درهم در روز شنبه 206 تومان برآورد میشود که نشان میدهد قیمت دلار و درهم همپای هم حرکت کردند.
قیمت طلا و سکه امامی که در پشت خط جمعه با کاهش قیمت انس طلا از سقف دور شده بودند روز شنبه را با بازار ارز نوسانی شدند. قیمت سکه در 53 میلیون و 300 هزار تومان بازگشایی کرد و رفته رفته با دلار نوسان داد. قیمت سکه با نوسان 700 هزار تومانی در 54 میلیون به کار خودش پایان داد. حباب سکه امامی که در هفته گذشته با کاهش به کمترین حباب در سال 1403 رسیده بود با نوسان قیمتها در روز شنبه با افزایش به 15 درصد رسید.
قیمت طلای آبشده در 20 میلیون و 764 هزار تومان شروع به کار کرد و از ابتدا نوسانی دنبال شد. قیمت طلای آبشده در نهایت در 21 میلیون و 138 هزار تومان بسته شد. حباب طلای آبشده هم که در هفته گذشته زیر یک درصد رفته بود در روز شنبه با افزایش به 1.4 درصد رسید.
در روز شنبه شاهد اولین نرخ نیما در بازار ارز توافقی بودیم. با راهاندازی بازار ارز تجاری در روز شنبه بازار نیما هم برچیده شد و بازیگران این بازار به سامانه ارز تجاری پیوستند. اولین نرخ کشف شده برای دلار نیما در روز شنبه 59 هزار و 647 تومان بود که بر اساس اطلاعیه مرکز مبادله در نخستین روز کاری کشف نرخ بدون دامنه نوسان بوده است.
بازار ارز توافقی راه افتاده و اطلاعیه بانک مرکزی نشان میدهد نیما همنرخ با توافقی میشود. یکسری چهرههای اصولگرا درمورد تغییر نرخ نیما به توافقی معتقدند همان تجربه تغییر 4200 به نیماست که میتواند پیامدهای تورمی داشته باشد. چهره اصلی یاسر جبرائیلی است که در بازار معروف به دلارزداست. یاسر جبرائیلی توییت زده جناب آقای پزشکیان میدانید با حذف ارز نیما و تعیین نرخ ارز به شکل توافقی، ارز چقدر گران میشود؟ میدانید کدام کالاها به چه مقدار گران خواهد شد؟ میدانید ذینفعان این گرانسازی ارز چه کسانی هستند و چقدر از سفره ملت کسر به جیب آنها واریز خواهید کرد؟
تقریبا همین خط را یکسریها در بازار دارند دنبال میکنند. البته ما نمیتوانیم بگوییم این تحلیلها در فضای مجازی و بازار باهم مرتبط هستند ولی خط تحلیلی یکسان است و یکسری در بازار روی این خط نوسان میگیرند. در مقابل تحلیلگران نزدیک به بانک مرکزی درمورد بازار ارز توافق معتقدند این بازار به سه دلیل بهتر از نیمای سابق است. اول اینکه نسبت به رشد تقاضای کوتاهمدت و گذرا مقاومتر است چون افزایش تقاضاهای موسمی زودتر تسویه میشوند.
دوم اینکه، بانک مرکزی در این شرایط بهتر از قبل بازار را میبیند و رصد میکند. و دلیل سوم، خیال واردکننده از تامین ارز با قیمت رسمی و توافقی در این حالت راحت است، چون بانک ضمانتکننده است.
در مجموع به هر حال اقتصاد ایران به واسطه تحریم اختلالاتی در وصول و انتقال ارز دارد ولی به واسطه منطق اقتصادی، اگر قیمت بازار آزاد و بازار رسمی را کم کنیم طبیعتا انگیزه برای عرضه ارز در بازار بیشتر میشود. این مستلزم این است که شکاف آزاد و رسمی بیشتر نشود. البته یکسری از تحلیلگران هم به بانک مرکزی توصیه میکنند بازار ارز اشخاص را به توافقی انتقال ندهند تا این بازار آلترناتیوی داشته باشد و تجارت روان باشد. آنها میگویند اگر بانک با ارز اشخاص کنار بیاید برادری خود را به بازار ارز آزاد اثبات کرده و کمک می کند بازار توافقی در کنار بازار آزاد موثرتر نقش بازی کند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
مخالف انتقال پایتخت هستیم چه شهر ساحلی چه صحرایی
-
افتتاح بیمارستان آیتالله هاشمی رفسنجانی با یک حاشیه داغ
-
اعلام موضع استاندار تهران درباره انتقال پایتخت؛ تکلیف قانونی است/ موافقان و مخالفان طرح جنجالی به صف شدند
-
واکنش حزبالله به احتمال انتخاب ژوزف عون برای رئیس جمهوری لبنان
-
انتشار بخشنامه جدید بانک مرکزی/ اخذ این سپرده تا اطلاع ثانوی لغو شد+ سند
-
سرگردانی 25 میلیون بشکه نفت ایران در چین
-
تاکتیک ترامپ برای مواجهه با ایران
-
هایما آبروداری کرد/ آژیر خطر برای فروشندگان خودرو به صدا درآمد
-
خروج گسترده سرمایهگذاران بیتکوین از ETFها / سال نامطمئن 2025 برای بزرگترین ارز دیجیتال