به گزارش اکوایران، شورشیان سوری گفتند که از روز پنجشنبه پیشروی به داخل شهر حماه را آغاز کرده‌اند، اما ارتش سوریه این موضوع را تکذیب کرد. این در حالی است که نیروهای طرفدار دولت با حمایت حملات هوایی روسیه سعی دارند تا از پیروزی جدید شورشیان جلوگیری کنند و پیشروی برق‌آسای آن‌ها را متوقف کنند.

حسن عبدالغنی، از فرماندهان شورشیان در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرد که نیروهای شورشی شروع به نفوذ به حماه کرده‌اند و در چندین مسیر به سمت مرکز آن پیشروی می‌کنند.

ارتش سوریه اعلام کرد که گزارشی مبنی بر ورود شورشیان به مناطق شهری وجود ندارد و نیروهایش در اطراف حماه در پشت خطوط دفاعی نفوذناپذیر مستقر هستند.

به نوشته رویترز، شورشیان هفته گذشته شهر اصلی شمالی سوریه، حلب را تصرف کردند و از آن زمان از منطقه تحت محاصره خود در شمال غرب سوریه به سمت جنوب پیشروی کرده‌اند و روز سه‌شنبه به یک تپه استراتژیک در شمال حماه رسیدند و روز چهارشنبه به سمت جناح‌های شرقی و غربی شهر پیشروی کردند.

حماه در طول جنگ داخلی -که در سال 2011 به عنوان شورش علیه رئیس جمهور بشار اسد آغاز شد- در دست دولت باقی مانده است. سقوط آن به دست نیروهای احیا شده شورشی، موجی از شوک را به دمشق و متحدان آن -روسیه و ایران- وارد خواهد کرد.

این شهر بیش از یک سوم راه حلب به دمشق است و تصرف آن راه را برای پیشروی شورشیان به سمت حمص باز می‌کند، شهر مهم و مرکزی که به عنوان چهارراهی عمل می‌کند که پرجمعیت‌ترین مناطق سوریه را به هم متصل می‌کند.

در داخل حماه، محل قیام سال 1982 اسلام‌گرایان که خاندان اسد آن را سرکوب کرد، از روز چهارشنبه اینترنت قطع شده و خیابان‌ها خالی شده‌اند.

حما همچنین برای کنترل دو شهر بزرگ با جوامع اقلیت مذهبی، محرده -با جمعیت مسیحی- و سلامیه -با جمعیت اسماعیلی- مهم است.

بازگشت جنگ داخلی تمام عیار در سوریه پس از سال‌ها خطوط مقدم منجمد، خطر بی‌ثباتی بیشتر منطقه‌ای را در پی دارد که با درگیری‌های غزه و لبنان متشنج شده است.

شورش سوریه

پیشروی

قدرتمندترین جناح شورشی، اسلامگرایان ستیزه‌جوی سنی، هیئت تحریر الشام (HTS)، وابسته سابق القاعده در سوریه است. رهبر آن ابومحمد الجولانی متعهد شده است که از اقلیت‌های مذهبی سوریه محافظت کند و از آن‌ها خواسته اسد را رها کنند، اما بسیاری همچنان از شورشیان در هراس هستند.

جولانی روز چهارشنبه از ارگ تاریخی حلب بازدید کرد، لحظه‌ای نمادین برای شورشیانی که در سال 2016، پس از ماه‌ها محاصره و نبردهای شدید، بزرگترین شکست خود در جنگ را متحمل شدند و از شهر بیرون رانده شدند. حلب قبل از جنگ بزرگترین شهر سوریه بود.

هیئت تحریر الشام و دیگر گروه‌های شورشی در تلاش هستند تا کنترل خود را بر حلب تحکیم کنند و آن را تحت مدیریت دولت نجات ملی خود قرار دهند که در منطقه شمال غربی سوریه ایجاد کردند.

ساکنان حلب گفته‌اند که کمبود نان و سوخت وجود دارد و خدمات مخابراتی نیز قطع شده است.

منابع شورشی گفتند که نیروهای در حال پیشروی به سمت حماه شامل یک ائتلاف شورشی تحت حمایت ترکیه، به نام ارتش ملی سوریه هستند که نواری از خاک سوریه در امتداد مرز با ترکیه را در اختیار دارند.

ترکیه که هیئت تحریر الشام را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی می‌کند، مدت‌هاست که بزرگترین حامی خارجی سایر گروه‌های شورشی سوری بوده و نقش آن برای آینده هر منطقه تحت کنترل مخالفان در سوریه کلیدی خواهد بود.

آنکارا مشارکت در حمله ناگهانی شورشیان به حلب در هفته گذشته را رد کرده است.

از طرف نیروهای دولتی، روسیه و ایران که برای موفقیت اسد در بازپس گیری بیشتر اراضی سوریه و تمام شهرهای اصلی از سال 2015 تا 2020 بسیار مهم بودند، متعهد شده‌اند که دوباره به او کمک کنند.

اما مسکو بر جنگ در اوکراین متمرکز شده است، در حالی که مهم‌ترین متحد منطقه‌ای ایران، حزب‌الله، که سال‌ها نقش مهمی در حمایت از اسد در سوریه ایفا کرد، در دو ماه گذشته متحمل خساراتی در جنگ با اسرائیل شده است.

حملات هوایی روسیه در مناطق تحت کنترل شورشیان شمال سوریه طی هفته گذشته به شدت تشدید شده است. منابع عراقی و سوری گفتند که گروه‌های متحد ایران در عراق پس از انتقال جنگجویان خود به آن سوی مرز در روز دوشنبه، خطوط مقدم را تقویت کردند.