اقتصاد چین لرزید؛ سایه سنگین ترامپ بر دومین اقتصاد بزرگ جهان
اکوایران: دادهای اقتصادی نشان میدهد سرعت رشد اقتصادی چین در بدترین وضعیت 15 ماه اخیر خود قرار دارد؛ موضوعی که نیاز به تصمیمگیریهای مهم در این خصوص را برجسته میکند.
به گزارش اکوایران، سرعت رشد اقتصادی چین به شکل ناگهانی به آهستهترین و بدترین سطح خود در 15 ماه اخیر رسیده است، چراکه سطح ضعیف هزینههای مصرفکننده باعث تأثیر منفی بر رونق قابل توجه صادرات این کشور شده است. این موضوع باعث افزایش فشارها بر سیاستگذاران چینی شده تا حمایت خود را از اقتصاد افزایش دهند. مقامات چین قرار است طی این هفته در یک گردهمایی اقتصادی که در طول یک دهه تنها دو مرتبه برگزار میشود، شرکت کنند.
به نوشته بلومبرگ، تولید ناخالص داخلی در سهماهه دوم سال 2024 میلادی و نسبت به مدت مشابه سال قبل، 4/7 درصد افزایش یافت که به غیر از یک مورد از 28 تخمینی که اقتصاددانان در نظرسنجی بلومبرگ انجام دادند، در سطح ضعیفتری قرار دارد.
خردهفروشی با کمترین سرعت ماهانه خود از دسامبر 2022 افزایش یافت که نشان میدهد تلاشهای دولتی برای افزایش اعتماد، تأثیر اندکی در زمینه ترغیب مصرفکنندگان چینی به هزینهکرد بیشتر داشته است.
سایه سنگین بازگشت ترامپ
برنامه شی جینپینگ - رئیسجمهور چین - برای بخشهای تولیدات کارخانهای و فناوریهای پیشرفته در جهت تسریع رشد این کشور در دوران پس از همهگیری، با افزایش تولیدات صنعتی بهبود یافته است. اما این استراتژی هماکنون با ناملایمات ژئوپولیتیکی روبهرو شده است. همچنین با در نظر گرفتن تهدید دونالد ترامپ - رئیسجمهور پیشین آمریکا - علیه چین که اعلام کرده در صورت بازگشت به کاخ سفید، تعرفه کالاهای وارداتی از چین را افزایش خواهد داد، این ریسکها میتواند شدت پیدا کند.
«شیائوجیا ژی»، اقتصاددان Credit Agricole CIB در هنگکنگ، اعلام کرده: «افزایش احتمال بازگشت ترامپ به کاخ سفید به این معناست که چین به تلاشهای بیشتری در زمینه سیاستگذاری نیاز دارد تا در بهترین زمان، تقاضای داخلی را تقویت کند زیرا ریسکهای کاهش تقاضای خارجی در حال نزدیکتر شدن هستند.»
اهمیت پلنوم سوم
دادههای اقتصادی چین که در روز دوشنبه (25 تیر) منتشر شد، باعث دو چندان شدن درخواستها از سیاستگذاران این کشور برای تقویت هزینهکرد از سوی مصرفکنندگان داخلی شده است، چراکه آقای شی گردهمایی اقتصادی این کشور موسوم به «پلنوم سوم» را تشکیل داده است؛ در این گردهمایی، سیاستهای بلندمدت در زمینههای مختلف از جمله اقتصادی معرفی میشود.
دانکن ریگلی، اقتصاددان ارشد چین در Pantheon Macroeconomics، در یادداشتی اعلام کرده: «این گردهمایی خصوصی طی این هفته احتمالا بر ارتقای فناوریهای پیشرفته و تولیدات کارخانهای به عنوان مسیر بهرهوری بالاتر و رشد پیوسته در بلندمدت تمرکز خواهد داشت.»
او افزوده: «اصلاحات اساسی برای ایجاد یک مدل رشد مبنتی بر مصرف نظیر اصلاح اقامت خانوارها یا ایجاد یک سیستم رفاهی سراسری، بعید به نظر میرسد.»
به دنبال دادههای اقتصادی ناامیدکننده، سهامهای چین در هنگکنگ به روند منفی خود ادامه دادند و در این میان «شاخص هنگ سنگ» (Hang Seng China Enterprises Index) با افت 1/7 درصدی روبهرو شد. بانک مرکزی چین طی امروز در بحبوحه خارج شدن سرمایه از این کشور، فشار بر سود بانکی و نیاز به حمایت از یوآن، نرخ بهره اصلی خود را ثابت نگه داشت.
بحران مسکن و سطح ضعیف خردهفروشی
بحران مسکن چین همچنان به عنوان پاشنه آشیل دومین اقتصاد بزرگ جهان باقی مانده است و قیمت خانههای جدید در شهرهای اصلی این کشور در ماه ژوئن و برای سیزدهمین ماه متوالی با کاهش همراه شده است.
علاوه بر تضعیف اعتماد مصرفکنندگان به دلیل بحران مسکن، چین پنجمین دوره تورم منفی در سهماهه دوم 2024 را تجربه کرد که طولانیترین کاهش قیمتها در کل اقتصاد از سال 1999 تاکنون است.
دادهها همچنین نشان میدهد برنامه دولت برای اختصاص یارانه در جهت جایگزینی وسایل نقیله و لوام خانگی قدیمی، تأثیرات مختلفی داشته است.
ریموند یونگ، اقتصاددان ارشد چین بزرگ در گروه بانکی استرالیا و نیوزیلند، گفت: «در میان تمام ارقام ماهانه منتشر شده طی امروز، نقطه برجسته، خردهفروشی ضعیف است. مصرف خانوارها در سطح بسیار ضعیفی قرار دارد. طرحهای جایگزینی وسایل نقلیه و لوام خانگی نمیتوانند هزینهکرد را افزایش دهند. با کاهش حقوق از سوی کارفرمایان و بیکاری بالای جوانان، خانوارها همچنان محتاط خواهند بود.»
کاهش 6/2 درصدی فروش خودروها در ماه ژوئن، علیرغم ارائه مشوقهای مالی جدید، نشاندهنده چالش چین برای بهبود مصرف در میان خانوارها است. این میزان بزرگترین کاهش در بیش از یک سال گذشته محسوب میشود. همچنین فروش لوازم خانگی و تجهیزات صوتی و تصویری در ماه گذشته 7/6 درصد کاهش یافت که بدترین عملکرد از سال 2022 تاکنون است.
شرکتها نسبت به تلاشهای دولت واکنش بیشتری نشان دادند. رشد خرید تجهیزات و ابزارآلات در نیمه اول سال 2024 میلای از 17 درصد فراتر رفت که بسیار بیشتر از افزایش 6/6 درصدی در سال 2023 محسوب میشود زیرا کارخانهها به دنبال انطباق با مقررات جدید زیست محیطی همراه با یارانهها بودند.
پیشبینی گلدمن ساکس و چالشهای اقتصادی چین
گروه گلدمن ساکس، پیشبینی رشد تولید ناخالص داخلی چین را برای امسال از 5 درصد به 4/9 درصد کاهش داد، اما این کاهش همچنان این کشور را در مسیر دستیابی به هدف سالانه حدود ۵ درصدی قرار میدهد.
اداره ملی آمار چین در بیانیهای همراه با دادههای اقتصادی اعلام کرد که کند شدن رشد در سهماهه دوم ناشی از عوامل کوتاهمدت مانند وضعیت آب و هوایی شدید، بارانهای سیلآسا و سیلابها بوده است. همچنین این اداره گفت که اقتصاد با مشکلات و چالشهای بیشتری مواجه است و مشکلاتی مانند کمبود تقاضای داخلی و انسداد گردش داخلی همچنان باقی ماندهاند.
ژاکلین رونگ، اقتصاددان ارشد چین در بانک BNP Paribas، گفت: «تمرکز سیاستگذاری پس از یک سهماهه اول قوی، احتمالا در سهماهه دوم به سمت بازسازی اقتصادی و پیشگیری از ریسک، مانند حفظ ثبات مالی تغییر یافت.»
او افزود که مقامات ممکن است پس از نشست سیاسی ۲۴ مقام ارشد حزب از جمله شی در اواخر این ماه، در ماه آگوست هزینههای مالی را افزایش و نرخ بهره را کاهش دهند.
آنچه بلومبرگ اکونومیکس میگوید...
رشد تولید ناخالص داخلی چین در سهماهه دوم حتی از پیشبینی محافظهکارانه ما نیز کمتر بود و نشان میدهد که اقتصاد در تلاش برای حفظ بهبود ضعیف است. کاهش شدید مصرف و خدمات در ماه ژوئن عامل اصلی بود - یک نشانه نگرانکننده از ضعف اعتماد. تولید صنعتی کمی بهتر عمل کرد، اما از نظر تاریخی همچنان ضعیف باقی ماند. این موضوع نشان میدهد که تولید صنعتی به تنهایی نمیتواند از بهبود گسترده حمایت کند.
چانگ شو، اقتصاددان ارشد آسیا، و دیوید کو، اقتصاددان
چین در مورد روز اول نشست غیرعلنی کمیته مرکزی خود در روز دوشنبه اطلاعات زیادی منتشر نکرد و تنها اعلام کرد که این نشست آغاز شده و شی جینپینگ برنامهای را برای «تعمیق اصلاحات و پیشبرد مدرنیزاسیون چینی» ارائه کرده است.
اقتصاددانان از مقامات حاضر در این گردهمایی خواستهاند تا به رکود املاک، تقویت خودکفایی فناوری و کاهش فشارهای مالی محلی بپردازد. اما هرگونه اقدام اقتصادی کوتاهمدت، بیشتر در نشست دفتر سیاسی انجام خواهد شد.
در نشانهای از اهمیت این نشست، مقامات از برگزاری کنفرانس مطبوعاتی ماهانه برای پاسخگویی به سوالات درباره دادهها صرف نظر کردند و ترجیح دادند ارقام را به همراه بیانیه جداگانهای با نظرات در مورد اقتصاد به صورت آنلاین منتشر کنند. پکن آخرین بار در اکتبر 2022، زمانی که شی جینپینگ کنگره حزب را برگزار و سومین دوره ریاست خود را تضمین کرد، قالب معمول انتشار دادههای مهم را تغییر داد.
هری مورفی کروز، اقتصاددان موسسه مودی آنالیتیکس، در مورد سومین پلنوم سوم گفت: «در حالیکه ضرورت اصلاحات زیاد است، بعید است که اتفاق بسیار هیجانانگیزی رخ دهد. تغییر مسیرهای بزرگ سیاستی میتواند به عنوان پذیرش شکست تلقی شود و راهی برای از دست دادن وجهه است.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
نقشه راه ضدایرانی در شورای حکام/ چرا مذاکرات گروسی در تهران بیثمر شد؟
-
2 روایت متفاوت از علت تاخیر در پرداخت یارانه نقدی آبان 1403
-
شوهران قاتل قصاص نمیشوند؟/ واکاوی حقوقی مجازات همسرکشی در ایران
-
جزئیات تازه از ماجرای واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی یارانهها: یارانه هیچکس حذف نشده است
-
ابطال مصوبه دولت در خصوص حقوق بازنشستگان
-
جنگ اوکراین به نقطه جوش رسید/ کییف پیام هشدار گرفت؛ حملات هوایی گسترده روسیه در راه است
-
بغداد آماده حمله تلآویو میشود؟
-
تصویب قطعنامه حقوق بشری علیه ایران
-
بازار مسکن ایران در دور دوم ترامپ چطور رفتار خواهد کرد؟