به گزارش اکوایران ؛ نتایج پایش محیط کسب و کار در تابستان ۱۴۰۰ نشان دهنده آن است که وضعیت این شاخص در بخش خدمات عدد (۵,۸۸) از 10 بوده که در مقایسه با بخش‌های کشاورزی با عدد (۵.۷۲) و صنعت (۵.۸۴) نامناسب‌تر ارزیابی شده است.

شاخص فضای کسب و کار بر اساس 10 زیرشاخص، «آغاز کسب وکار، دریافت مجوز ساخت و ساز، هزینه دریافت اشتراک برق توسط شرکت‌ها، ثبت دارایی‌ها، کسب اعتبارات یا دریافت وام، حمایت از سرمایه‌گذاران، پرداخت مالیات، تجارت کالا در جهان، سهولت اجرای قراردادها و ورشکستگی و تعطیلی شرکت‌ها» محاسبه می‌شود.

این شاخص‌ نشان دهنده سهولت و مناسب بودن هر کشور برای انجام فعالیت‌های اقتصادی و تجاری است. شاخص فضای کسب و کار توسط بانک جهانی ایجاد شده و رتبه بالاتر در آن نشان دهنده مقررات بهتر، معمولا ساده‌تر، برای کسب و کارها و حمایت‌های قوی تر از حقوق مالکیت خصوصی است.

 براساس الگو پایش محیط کسب و کار ایران، هرچه عدد به دست آمده در این شاخص به 10 نزدیک باشد وضعیت محیط کسب و کار در وضعیت بدتری قرار دارد.  

نامناسب ترین مولفه ها

یافته‌های مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی اتاق ایران حاکی از این است که در تابستان ۱۴۰۰، فعالان اقتصادی مشارکت‌کننده در این پایش، به ترتیب سه مؤلفه «غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار» و «دشواری تأمین مالی از بانک‌ها» را نامناسب‌ترین مؤلفه‌های محیط کسب‌وکار کشور نسبت به سایر مؤلفه‌ها ارزیابی کرده‌اند.

فعالان اقتصادی به‌طور متوسط، میزان تأثیر کرونا بر کسب‌وکار را ۶,۴۴ ارزیابی کردند. از سوی دیگر شاخص کل کشور، شاخص استانی و سایر شاخص‌ها نیز در این فصل با در نظر گرفتن این عامل محاسبه و گزارش شده‌اند.

شاخص استانی محیط کسب‌وکار

بر اساس یافته‌های این طرح در تابستان ۱۴۰۰، استان‌های «اردبیل »، «کرمان» و «کرمانشاه» به ترتیب دارای بدترین وضعیت محیط کسب‌وکار و «استان‌های مرکزی»، «آذربایجان غربی» و «خراسان رضوی» به ترتیب دارای بهترین وضعیت محیط کسب‌وکار نسبت به سایر استان‌ها ارزیابی شده‌اند.

کسب و کار 1

وضعیت رشته های صنعتی

در بین رشته فعالیت‌های اقتصادی برحسب طبقه‌بندی استاندارد 4  ISIC.rev ،رشته فعالیت‌های «ساختمان»، «حمل‌ونقل و انبارداری» و «املاک و مستغلات» دارای بدترین وضعیت محیط کسب‌وکار و رشته فعالیت‌های «مالی و بیمه»، «هنر، سرگرمی و تفریح» و «کشاورزی، جنگل‌داری و ماهیگیری» بهترین وضعیت محیط کسب‌وکار را در مقایسه با سایر رشته فعالیت‌های اقتصادی در کشور داشته‌اند.

از سوی دیگر وضعیت محیط کسب‌وکار کشور برحسب تعداد کارکنان شاغل در بنگاه‌های بر اساس نتایج به دست آمده به‌صورت بنگاه‌های با کمتر از ۵ کارکن (۵,۹۱) دارای بدترین وضعیت و بنگاه‌های دارای ۵۰ تا ۱۰۰ کارکن (۵.۷۱) دارای بهترین وضعیت محیط کسب‌وکار نسبت به سایر بنگاه‌ها ارزیابی شده‌اند.

کسب و کار 2

همچنین وضعیت محیط کسب‌وکار کشور برحسب سال تأسیس بنگاه اقتصادی در کارگاه‌های کمتر از ۲ سال، بدترین وضعیت (۶,۱۲) و در کارگاه‌های بیشتر از ۱۶ سال، دارای بهترین وضعیت (۵.۸۰) ارزیابی شده‌اند.

کسب و کار 3