نشستهای هماندیشی و گفتوگو درباره اقتصاد ایران - نشست اول
توقف خصوصیسازی؛ آری یا خیر؟ - بخش اول
گفتگو درباره ادامه تداوم یا عدم تداوم خصوصیسازی در ایران موضوع اصلی این قسمت از برنامه «برداشت آزاد» است که به پوشش نشستی با عنوان «خصوصیسازی، آری یا نه؟» و با حضور چند اقتصاددان برجسته میپردازد.
فضای خصوصیسازی فراهم نیست
«فضیلت انسان به آزادی است، از آزادی کوتاه بیایم که دولت ناراحت نشود؟ خب بشود.» این جمله بخشی از صحبتهای موسی غنی نژاد در پاسخ به منتقدان آزادسازی اقتصاد است که در اولین جلسه از سلسله نشستهای هماندیشی و گفتگو به همت روزنامه «دنیای اقتصاد» مطرح شد. نشستی که با حضور منتقدان در زمانهایی به صحنه مناظره درباره ادامه اجرای «خصوصیسازی» در ایران بدل شد. غنی نژاد بهعنوان سخنران محوری این نشست معتقد است فضای خصوصیسازی موفق در کشور فراهم نیست و بهعنوان نمونه هیچ بنگاهی نمیتواند آزادانه کالای خود را در بازار به فروش گذارد و از تیغ قیمتگذاری دستوری در امان باشد و بنابراین عملاً امکان خصوصیسازی وجود ندارد. این صاحبنظر اقتصادی با درخواست از سیاستگذاران اصل ۴۴ برای انتشار صورتجلسههای تفسیر این اصل قانون اساسی در کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام این سؤال را مطرح میکند که چگونه میتوان بدون ملزومات خصوصیسازی این نام را روی واگذاریهای انجامشده گذاشت؟
غنی نژاد با زیرسوال بردن خصوصیسازی بدون فراهم کردن شرایط لازم و اشاره به اصول ۱۳ و ۱۴ انقلاب سفید میگوید که پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ هم همان اهداف پیگیری شد و ازجمله همزمان با واگذاریها سیاست تثبیت قیمتها و تعزیرات به اجرا درآمد و اقتصاد کاملاً تحت سیطره دولت درآمد.
دولت کارآمد، لازمه خصوصیسازی موفق
غنی نژاد با اشاره به مدل کشور چین که بدون خصوصیسازی توانسته است شرایط سرمایهگذاری در این کشور را آماده کند میگوید لازم است شیوه کنونی که بر اساس آن بهصورت خوشبینانه ۲۰ درصد شرکتها به بخش خصوصی واقعی واگذارشده است، متوقف شود. در مقابل علی دینی ترکمانی در واکنش به این بخش از صحبتهای غنی نژاد میگوید که علت موفقیت چین صرفنظر از فضای بسته سیاسی و نظام تکحزبی «کارآمدی» حاکمیت این کشور است. او معتقد است ابتدا باید توسعه سیاسی و سپس توسعه اقتصادی رخ دهد و در ادامه با اشاره به اولویت داشتن آزادسازی اقتصاد نسبت به خصوصیسازی بر لزوم سرکار بودن دولتی توسعهخواه و کارآمد در این فرآیند تأکید میکند. ترکمانی اعتقاد دارد نظام حاکمیتی باید تن به اصلاحاتی بدهد و علاوه بر قوی شدن لازم است دموکراتیزه شود و جریانهای اجتماعی مثل اتحادیههای کارگری در نظام تصمیم سازی نقش داشته باشند.
احمد دوست حسینی، امیرحسین خالقی، محمدرضا نجفی منش و حسن خوش پور از دیگر کارشناسانی بودند که در این نشست صحبت کردند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
فوری/ 2 نفتکش در خلیج فارس توقیف شد؛ سپاه اطلاعیه صادر کرد
-
تبادل آتش در مرز آذربایجان
-
بریکس برابر دلار؛ بلندپروازی یا آغاز یک تغییر؟
-
چین آب پاکی را روی دست ترامپ ریخت؛ واکنش پکن به نزدیکی آمریکا و روسیه
-
سفر قریبالوقوع پزشکیان به آذربایجان؛ یخ ها آب می شود؟
-
آغاز تحریم های جدید علیه ایران
-
وقایع پراکنده، تغییرات بزرگ و «خاورمیانه جدید»ی که در حال شکل گرفتن است/ چرا حمله هفت اکتبر به جنگ همه علیه همه تبدیل نشد؟
-
کیا اسپورتیج در آذربایجان؛ مثل کوئیک در ایران!
-
ایران خودرو روی این محصول خود حساب ویژه ای باز کرد / مقصد بعدی قیمت دنا مشخص شد