کوپن از چه زمانی وارد اقتصاد ایران شد؟
بسیاری از شهروندان کشور با شنیدن این واژه، سالهای دهه شصت و کمبودها وسختیهای ناشی از جنگ ایران و عراق را به یاد می آورند.
نسخهای که توسط دولت میرحسین موسوی برای تامین کالاهای ضروری برای همه ایرانیان در آن دوره تدوین شد. سیاستی که هم در آن زمان و هم امروز موافقان و منتقدان متعددی داشته است. با این حال اگر تاریخ ایران معاصر را مورد مداقه قرار دهیم آشکار میشود که عمر این نسخه به مراتب بیشتر از چند دهه اخیر بوده است.
طبق اوراق و اسناد موجود عمر این نسخه دستکم به یک جنگ دیگر یعنی جنگ جهانی دوم و اشغال ایران توسط قوای متفقین در شهریور 20 می رسد.
با اشغال ایران، استعفای اجباری رضاشاه و آغاز به کار محمدرضاشاه به یکباره نظم آهنین 15 ساله ایران فرو ریخت. این فروپاشی بسیاری از ساحتهای حیات ایرانیان را دچار چالش کرد. یکی از این چالشها، وضعیت معیشت و دسترسی مردم به کالاهای اساسی بود. بازار به شدت با کمبود عرضه کالا مواجه شد و به یک باره اقتصاد ایران بزرگترین نرخهای تورم خود را تجربه کرد، نرخهای تورم 110 و 96 درصدی که تا به امروز دستکم در آمارهای رسمی انتشاریافته تکرار نشده است.
در این فضا دولت مرحوم محمدعلی فروغی برای مدیریت عرضه کالاهای اساسی، دستبه دامان کوپن شد.
سیدحمید متقی پژوهشگر تاریخ ایران معاصر در این زمینه و برای بررسی ابعاد مختلف این رویداد مهم تاریخ اقتصاد ایران با محمد بختیاری استاد تاریخ دانشگاه بینالمللی امامخمینی به گفتوگو نشستهاست.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
اسارت اولین نیروی رزمی کره شمالی توسط اوکراین
-
بازار سرمایه تا پایان سال چه میشود؟
-
پوتین برای بشار اسد جایگزین پیدا کرد؛ رمزگشایی از رد پای کرملین در لیبی/ باج روسیه به خلیفه حفتر با تحویل اس-400
-
طلای جهانی کریسمس را جشن گرفت / فلز زرد وارد فاز صعودی شد
-
وزیر اقتصاد: شرایط سخت و فشار زیاد است؛ اما میتوان مشکلات را برطرف کرد
-
واریز ریالی صرافیهای رمزارزی مسدود شد/ ماجرای اختلال چیست؟
-
بیانیه گستاخانه اتحادیه عرب علیه ایران با محوریت سوریه
-
صعود به قله اورست با لباس شنا؛ چگونه تهران با واقعیات جدید منطقه کنار میآید؟
-
اولین واکنش کرملین به ادعای سقوط هواپیمای آذربایجانی با موشک روسی