عوامل جوانمرگی اصلاحات امیرکبیر
اکوایران: میرزا محمدتقیخان امیرکبیر و اقدامات او در نزدیک به 170 سال اخیر، مورد مداقه بسیاری از مورخان، جامعهشناسان و سیاستمداران ایرانی و خارجی بوده است.
به گزارش اکوایران، بسیاری بر این باورند در صورتیکه اصلاحات امیر در حمام فین کاشان، شاهکش نمیشد و تداوم مییافت، امروز شاهد ایرانی دیگر بودیم. ایرانی که به مدد تاسیس دارالفنون قاعدتا با علوم جدیده آشنا شده بود و سرزمینی که به سبب سیاستهای ضدفساد دولت، مانع از هدررفت سرمایههای خود میشد، صنایع داخلی واقتصاد ایران به صورت خودبنیاد امکان رشد و ادغام دربازارهای جهانی را مییافتند و البته با مراودات منطقی با قدرتهای بزرگ میتوانست منافع ملی خود را تامین کند.
به این ترتیب ایران و ایرانیان احتمالا با چهرهای بسیار متفاوت وارد قرن بیستم میشدند. در مقابل برخی دیگر از تحلیلگران با توجه به ساختارهای اقتصادی و سیاسی ریشهدار در ایران این چنین خوشبینانه به نتایج اقدامات او نمینگرند، آنها تاکید میکنند برنامههای امیر برای نوسازی ایران به صورتی موجب تمرکز قوا در دولت شده بود و در صورت تداوم، احتمالا این مرز پرگهر، نیم قرن زودتر یک دولت متمرکز احتمالا غیردمکراتیک، مانند آنچه در ابتدای سده چهاردهم هجری تجربه کرد، را در سرنوشت خود مشاهده میکرد.
درباره اصلاحات امیرکبیر و کارنامه اقتصادی او سیدحمید متقی در مجله تاریخی اکوایران میزبان مرتضی دهقاننژاد استاد تاریخ دانشگاه اصفهان و نویسنده کتاب «علل توسعه نیافتگی اقتصادی ایران دردوره قاجار» بوده است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
نیویورکتایمز؛ چراغ سبز ترامپ به سیگنال شمخانی
-
جزئیات تازه از برنامه ترامپ برای معافیت تحریمی 180 روزه سوریه
-
عراقچی: چون قادر به نابودی تاسیسات هستهای نیستند وارد مذاکره شدند
-
جنگی که پکن برای آن لحظهشماری میکرد؛ چگونه شی جهان را به کشورش وابسته کرد؟
-
پیشنهاد آمریکا به ایران، به عمان رسید/ ترامپ: ایران باید به سرعت به پیشنهاد آمریکا پاسخ دهد
-
اصلاح قیمتها به شکر رسید؛ نرخ جدید اعلام شد
-
فرید زکریا: چرخش ترامپ در برابر تهران ممکن است مهمترین اقدام او باشد
-
میزبانی گرم خلیجفارس و بالا گرفتن تنش بیبی و ترامپ؛ توافق با تهران در دسترستر از همیشه
-
آغاز طرح جدید فروش سایپا با اولویت دارندگان خودروهای فرسوده