سقوط ۳۰ درصدی بورس روسیه در شش ماه اخیر: شبح ورشکستگی بر فراز کسبوکارهای روسی
اکوایران: براساس تحلیلی از نشریه اکونومیست، افزایش فشارهای اقتصادی ناشی از جنگ -همچون افزایش نرخ بهره و سقوط ارزش پول ملی- شرکتهای روسی را در آستانه ورشکستگی قرار داده است.
به گزارش اکوایران، اکونومیست در مقالهای تحلیل میکند که برای بیش از دوسال بیشتر کسبوکارهای روسیه بدون آسیب از جنگ به کار ادامه دادند. افزایش در هزینههای دفاعی و وامهای یارانهای برای مصرف کنندگان و شرکتها باعث افزایش در هزینههای داخلی [رونق بازار] شد، حتی در شرایطی که تحریمها دسترسی به بازارهای خارجی را محدود کرد و تورم را افزایش داد. شرکتهای خارجی، از فولکس واگن گرفته تا شل کسبوکار خود را به شرکتهای داخلی روسیه فروختند. و پس از یک سقوط اولیه، شاخص سهام روسیه، MOEX بهطور مداوم بهبود یافت.
اما اخیرا شرایط تغییر کرده است. شاخص MOEX بیش از 30 درصد در طول شش ماه گذشته کاهش یافته است و ورشکستگی شرکتها درحال افزایش است. بانک مرکزی روسیه برای مبارزه با تورم نرخ تورم معیار خود را به 21 درصد افزایش داد و هزینههای استقراض افزایش ناگهانی پیدا کرد. از سوی دیگر، تحریمهای جدید آمریکا روبل را تضعیف کرد و هزینه واردات را افزایش داد. کمبود نیروی کار نیز درحال بدتر شدن است. و بهنظر میرسد زمستان سختی در پیش است.
افزایش هزینههای وام گیری با افزایش نرخ بهره معیار
افزایش هزینههای استقراض مهمترین نگرانی برای روسای شرکتهاست. حدود دوپنجم از بدهی شرکتها در ابتدای سال 2022 با نرخ بهره شناور بوده است که سبب میشود بسیاری از آنها با افزایش نرخهای بهره فلج شوند. راه آهن روسیه، که یک شرکت دولتی است در میان شرکتهایی است قصد کاهش سرمایه گذاری خود در سال آینده را دارد.
اتحادیه مراکز خرید نیز از دولت خواسته است تا با وامهای ارزانتر و کمک به تعویق پرداختها به آنها کمک کند، چراکه به گفته آنها، بدون این کمکها 200 مرکز خرید در آستانه ورشکستگی هستند. سرگئی چمزوف، مدیر اجرایی Rostec، شرکت دولتی سازنده تسلیحات، در ماه اکتبر هشدار داد که اگر کار به همین شکل ادامه یابد، تقریبا اکثر شرکتها ورشکسته خواهند شد.
چمزوف، که سابقا در کا گ ب با ولادیمیر پوتین همکار بوده است اعلام کرد که پیش پرداخت برای کالاها معمولا تنها 40 درصد هزینه آنها را پوشش میدهد، به این معنی که شرکتهایی مانند او یا باید برای جبران مابه التفاوت وام بگیرند یا پرداخت به تامین کنندگان خود را ماهها به تاخیر میاندازند.
رشد هزینههای واردات با تحریمهای خارجی
کسبوکارها در روسیه با افزایش قیمتها نیز مواجهند، به خصوص در واردات. نظرسنجی از تولیدکنندگان که توسط موسسه S&P Global انجام شده است نشان میدهد نرخ تورم نهادههای تولید برای سه ماه متوالی افزایشی بوده است. تولید کنندگان از افزایش زمان تولید نهادهها و مشکلات یافتن کارگر شکایت میکنند. نرخ بیکاری روسیه تنها 2.3 درصد است چراکه صنعت دفاع و ارتش نیروی کار کشور را بلعیدهاند.
آندره یاکولف از مرکز دیویس برای مطالعات روسیه و اوراسیا در دانشگاه هاروارد معتقد است که این فشارها در ماههای آینده شدت خواهد گرفت. به گفته او، در سال 2022 و 2023 کرملین برای تامین مالی جنگ و یارانه دادن به کسبوکارها به اندازه کافی روبل داشت؛ ولی از تابستان روشن است که کرملین دیگر نمیتواند هردوکار را انجام دهد و به دنبال افزایش مالیاتهاست.
دولت سال آینده مالیات بر سود شرکتها را از 20 درصد به 25 درصد افزایش خواهد داد. یانیس کلوگه از موسسه آلمان برای امور امنیت و بین الملل معتقد است که با ضعیف شدن اقتصاد موجی از ورشکستگی شرکتها در راه است.
کاهش دسترسی به فناوریهای پیشرفته
جنگ از جنبههای دیگر هم به کسبوکار صدمه زده است. سرمایه گذاری خطرپذیر کاهش یافته است و شرکتهای تکنولوژی با فرار کارکنان بااستعداد دچار مشکل شدهاند. شرکتهای روسی به سختی میتوانند با پیشرفتها در هوش مصنوعی همگام شوند چراکه نمیتوانند به تراشههای شرکت انویدیا دسترسی پیدا کنند. و همه اینها نوآوری را کند میکند.
الکساندار پروکوپنکو از مرکز کارنگی روسیه اوراسیا میگوید طبیعت کسبوکار در روسیه درحال تغییر است. او این شرایط را به هرج و مرج پس از سقوط شوروی سابق تشبیه میکند. حقوق مالکیت درحال ازبین رفتن است و تایید پوتین و متحدانش در اولویت قرار دارد. حتی در شرایطی که در سختی هستند، تعداد کمی از روسا آنقدر شجاعند که ضد جنگ حرف بزنند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
قیمت آپارتمان در محله نارمک+جدول
-
ترامپ تصمیم شوم نتانیاهو را دور زد/ پایان جنگ در غزه؛ حرف آخر کاخ سفید
-
ترامپ به دنبال بازسازی غزه توسط امارات و سعودیها/ واشنگتن پست: حمله به ایران دیگر موضوع آمریکا نیست
-
تخصیص ۱۰ هزار خودرو به ایثارگران/ تسهیلات قرضالحسنه برای خرید خودرو آغاز شد
-
نامه کمال خرازی به رهبری درباره انتصاب عارف و ظریف/ جنجالها پایان مییابد؟
-
پیام مهم کانادا به ترامپ؛ خون به پا میشود
-
واکنش آملی لاریجانی به ادعای یک نماینده مجلس درباره هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص/ این هیئت من درآوردی نیست
-
گزینههای مهم چین برای انتقام از ترامپ/ جنگ تمامعیار یا مذاکره؛ پکن کوتاه میآید؟
-
دست بالای سرمایهگذاران ریسکگریز در بورس