به گزارش اکوایران، جواد هدایتی درباره ترانزیت 14.7 میلیون تن کالا از اول فروردین 1403 تا پایان دی‌ماه توضیح داد و تاکید کرد:‌این مقدار نسبت به مدت مشابه سال گذشته با افزایش 27 درصدی همراه بوده است.

این در حالی است که سال گذشته نیز ترانزیت کالا با رشد 58 درصدی نسبت به سال 1401 رکورد جدیدی در عملکرد جاده‌ای کشور ثبت کرده بود.

هدایتی عوامل مؤثر در این افزایش ترانزیت را تسهیل فرآیندهای ترانزیتی، گسترش ظرفیت لجستیکی با توسعه زیرساخت‌های حمل‌ونقل و انبارداری، و دیپلماسی اقتصادی موفق در تعاملات با کشورهای همسایه برای بهبود تبادلات تجاری برشمرد.

او با تأکید بر اهمیت استفاده بهینه از تمامی ظرفیت‌های موجود، گفت: «توسعه و تسهیل ترانزیت جاده‌ای می‌تواند منافع اقتصادی زیادی برای کشور به همراه داشته باشد.» وی همچنین خواستار تداوم روند کنونی در ایجاد بسترهای مناسب برای افزایش حجم مبادلات کالا شد.

افزایش ترافیک ترانزیتی میان ایران، آذربایجان و روسیه

به گزارش اکوایران،‌ افزایش چشمگیر ترافیک ترانزیتی میان ایران، آذربایجان و روسیه در ماه‌های اخیر توجه‌ها را جلب کرده است. در همین این راستا، رئیس مرکز امور بین‌الملل وزارت راه از پیگیری وام صادراتی روسیه برای ساخت خط‌آهن رشت-آستارا خبر داد و تاکید کرد که این پروژه با سرعت در حال پیگیری و پیشرفت است.

امین ترفع، در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به افزایش ترانزیت کالا بین ایران، آذربایجان و روسیه در سال‌های اخیر، اظهار کرد: ترافیک ترانزیتی در مرزهای آستارا و نخجوان بالا رفته که این افزایش قابل توجه تبادلات تجاری و تردد کامیون‌ها نشان دهنده رشد تجارت و ترانزیت است.

او یکی از دلایل اصلی مشکلات پیوستگی کریدور شمال-جنوب را ناتمام بودن پروژه‌هایی مانند راه‌آهن رشت-آستارا دانسته و تاکید کرد: این امر به طور چشمگیری بر روند توسعه کریدور تاثیر گذاشته است.