به گزارش اکوایران؛ براساس داده‌های سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، از این مقدار حدود 5 درصد منابع معدنی و شامل 1400 میلیارد دلار مواد خام معدنی درون زمین قرار دارد که اگر این مواد استخراج و فرآوری شود و ضریب بالای 50 را دریافت کند ارزش مواد خام معدنی بسیار قابل توجه خواهد شد.

با توجه به تنوع و ارزش منابع معدنی در کشور رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی در کشور معتقد است، اگر به بخش معدن و اکتشاف، استخراج و فرآوری تمرکز کنیم، حتما زمینه جایگزینی معدن به جای نفت محقق خواهد شد.

اظهار نظری که برخی معتقدند جایگزینی کامل نفت با معدن نیازمند برنامه‌ریزی‌های جامع و سیاست‌های مناسب است و این اقدام به راحتی امکان‌پذیر نیست.

فعالان این بخش به این نکته اشاره می‌کنند که توسعه بخش معدن نیازمند سرمایه‌گذاری‌های کلان در زیرساخت‌ها و فناوری‌های نوین، تربیت نیروی انسانی متخصص و ایجاد روابط تجاری پایدار با کشورهای مصرف‌کننده مواد معدنی است. از سوی دیگر با توجه به پتانسیل بالای منابع معدنی کشور، سرمایه‌گذاری در این بخش می‌تواند نقش مهمی در توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال ایفا کند. با توجه به این عوامل، معادن می‌توانند به طور قابل توجهی به کاهش وابستگی به نفت کمک کنند و نقش مهمی در توسعه اقتصادی ایران ایفا کنند، اما این فرآیند زمان‌بر و نیازمند تلاش‌های مشترک دولت، بخش خصوصی، و جامعه علمی است. 

به گفته رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، 25 ورقه زمین‌شناسی کاربردی و 75 طرح اکتشافی در سه لایه زمین‌شناسی، زمین‌شناسی اقتصادی و ژئوشیمی با مبلغی بالغ بر حدود 300 میلیارد تومان برای وسعت حدود 16 هزار کیلومتر مربعی تهیه شد.

داریوش اسماعیلی، با اشاره به اینکه با هزینه انجام شده معادل 57 آنومالی طلا، 36 آنومالی مس، 18 آنومالی سنگ‌آهن و 10 آنومالی سرب و روی و آثاری از منگنز شناسایی شد که اگر بخواهیم این میزان را برای بورس و بخش خصوصی در معرض فروش و مزایده قرار دهیم حتما بالای 20 هزار میلیارد تومان ارزش‌گذاری خواهد شد.  

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور ادامه داد: عمده اکتشافات انجام شده در کشور اکتشافات سطحی بوده و هرگز اکتشافات عمیق را انجام ندادیم و امروز از طریق اکتشافات به روش نوین می‌توانیم تقریبا تمام اعماق زمین را مطالعه کرده و بر روی نقشه بیاوریم که مهمترین راه آن انجام مطالعات ژئوفیزیک هوایی است که پرواز بالگردها، داده‌های درون زمین و ذخایر زیرزمینی را به ما نمایش می‌دهد.

وی با بیان این‌که در 45 سال گذشته فقط 650 هزار کیلومتر خطی پرواز فیزیک هوایی داشته‌ایم، گفت: خوشبختانه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در برنامه 5 ساله هفتم پیشرفت، 2 میلیون کیلومتر پرواز خطی خواهد داشت که تقریباً دو سوم کشور را پوشش می‌دهد و ما در این سازمان مصّر به انجام این کار هستیم و با برنامه‌ریزی‌های انجام شده در حدود 3 سال این میزان برداشت ژئوفیزیک هوایی را خواهیم داشت.