به گزارش اکوایران،‌حسین فرهادی، سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران، درباره علل آشفتگی بازار برنج و افزایش قیمت آن  توضیحاتی ارائه داد. 

او در گفت‌وگو با ایلنا از تاثیر چند عامل در ایجاد وضعیت کنونی بازار برنج خبر داد و گفت: اولین مورد این است که قیمت‌گذاری واقعی برنج وارداتی و دیگر کالاهای اساسی وارداتی تحت اختیار شرکت‌های واردکننده قرار دارد. هرچند برای این کالاها قیمت‌های مصوب تعیین شده، اما این واردکنندگان که خود عرضه‌کننده نیز هستند، با دریافت ارز دولتی برای واردات، با ترفندهای مختلف از جمله دوفاکتوره معامله، به عرضه این کالاها می‌پردازند.

او ادامه داد: در این روش، قیمت رسمی در فاکتور ثبت می‌شود و تفاوت قیمت واقعی به شکل غیررسمی و از طریق حساب‌های شخصی از بنکداران دریافت می‌شود. همچنین این شرکت‌ها انحصار واردات برنج را در اختیار دارند و به این ترتیب در نحوه عرضه آن نیز اعمال قدرت می‌کنند.

افزایش قیمت ارز توافقی و تأثیر آن بر قیمت کالاهای اساسی

او افزود: از طرف دیگر، با نزدیک شدن به ماه رمضان و ایام نوروز، دولت اعلام کرده که ارز بازار توافقی جایگزین ارز نیمایی می‌شود و قیمت این ارز از ۴۲۲۰۰ تومان به ۶۹۵۰۰ تومان افزایش خواهد یافت. هرچند دولت اعلام کرده که تا پایان سال تخصیص ارز ۴۲۲۰۰ تومانی به واردات کالاهای اساسی ادامه دارد، اما این تغییر قیمت ارز سیگنال‌هایی به بازار ارسال کرده که قیمت کالاهای اساسی در سال آینده افزایش خواهد یافت. بنابراین، واردکنندگان از همین حالا کالاها را با قیمت‌های جدید و بر اساس ارز بازار توافقی عرضه می‌کنند.

کمبود عرضه برنج و سیاست‌های دولتی

فرهادی ادامه داد: در همین راستا، دولت از واردکنندگان برنج خواسته که به ازای واردات برنج خارجی، برنج ایرانی از کشاورزان شمالی خریداری کنند تا از تولید داخلی حمایت شود. بسیاری از شرکت‌های بزرگ واردکننده بخش زیادی از محصول برنج‌کاران شمال را خریداری کرده و در انبارهای خود ذخیره کرده‌اند. این شرکت‌ها اکنون حجم زیادی از برنج را در اختیار دارند، اما به طور محدود و قطره‌چکانی به بازار عرضه می‌کنند.

فرهادی تصریح کرد: این مشکلات تنها محدود به برنج نیست، بلکه در بازار روغن، حبوبات و سایر کالاهای اساسی که ارز دولتی برای واردات آنها اختصاص می‌یابد، نیز وجود دارد. متاسفانه با وجود افزایش قیمت این اقلام، ستاد تنظیم بازار هنوز هیچ یک از این کالاها را به طور کافی به بازار عرضه نکرده است.