به گزارش اکوایران، احمد فیروزی، مدیرکل دفتر اروپا و آمریکای سازمان توسعه تجارت در پاسخ به این پرسش که لزوم تقویت تجارت ایران و ونزوئلا و احیای موافقت‌نامه تجارت آزاد میان دو کشور چیست، گفت: ونزوئلا در آمریکای لاتین همواره مورد توجه کشورهای اروپایی و آمریکایی بوده است، این کشور یکی از اعضای مهم اوپک است و بیشترین ذخایر اثبات شده نفت جهان را در اختیار دارد و تا پیش از بروز بحران اقتصادی یکی از پررونق ترین کشورهای آمریکای لاتین محسوب می‌شد اما در پی بحران اقتصادی و افت ناگهانی قیمت نفت، رکود اقتصادی در ونزوئلا به بالاترین حد خود رسید و میزان صادرات ایران به این کشور هم به شدت دچار نوسان و افت شد. 

او افزود: ارزش تجارت ایران و ونزوئلا در ۹ ماهه ۱۴۰۳ بیش از ۴۰ میلیون دلار بوده و اقلامی مانند لوله و پروفیل، وسایل نقلیه موتوری، تراکتور، اجزای وسائط نقلیه موتوری، دارو، شیرخشک، دستگاه دیالیز و... از ایران به مقصد این کشور صادر شده است و در مقابل اجزا و قطعات موتورهای وسایط نقلیه هوایی، ماش سبز، کک نفت، لاستیک اتومبیل و... اصلی‌ترین اقلامی هستند که در این مدت از ونزوئلا به ایران وارد شدند. 

به گزارش ایلنا، مدیرکل دفتر اروپا و آمریکای سازمان توسعه تجارت در تشریح اشتراکات دو کشور گفت: خط هوایی مستقیم بین تهران و کاراکاس برقرار است، در سفرهای شهروندان و بازرگانان نیازی به روادید نیست، خط کشتیرانی مستقیم بین دو کشور برقرار است و این امر به پایین آمدن هزینه‌های حمل و نقل انجامیده، و همچنین بانک مشترک ایران و ونزوئلا فعال است. سه فروشگاه بزرگ ایرانی در کاراکاس مستقر است و حدود ۵۰۰۰ کالای ایرانی و ونزوئلایی در آن عرضه می‌شود.

فیروزی در ادامه به موضوع موافقت‌نامه تجارت آزاد بین دو کشور پرداخت و افزود: موافقت‌نامه تجارت آزاد ایران و ونزوئلا در سال ۱۳۸۳ امضا شده و در سال ۱۳۸۵ به تصویب مجالس دو کشور رسیده و اجرایی شدن آن می‌تواند به عنوان یکی از زیرساخت‌های مهم تجارت بین دو کشور عمل کند و حجم مبادلات تجاری فیمابین را افزایش بدهد؛ در این راستا در دو سال گذشته چندین دور مذاکرات فشرده برای تدوین فهرست کالایی و به‌روزرسانی سایر ضمائم موافقتنامه از جمله قواعد مبدأ برگزار شده تا زمینه دسترسی بیشتر به بازار دو کشور و کاهش هزینه تبادلات تجاری برای تجار فراهم شود.

او اضافه کرد: ارزش صادرات ایران به ونزوئلا در سال ۲۰۲۳، ۱۳۲ میلیون دلار بود و در این سال ایران رتبه ۱۴ را در میان صادرکنندگان کالا به این کشور داشت. 

فیروزی از امریکا، چین، اسپانیا، برزیل و ترکیه به عنوان مقاصد صادراتی کالاهای ونزوئلایی یاد کرد و گفت: ونزوئلا در سال ۲۰۲۳ به ترتیب ۳.۸ میلیارد، ۰.۷ میلیارد،  ۰.۶۷ میلیارد،  ۰.۴۱۲ میلیارد و  ۰.۳۶ میلیارد دلار کالا به این کشورها صادر کرد، ارزش صادرات ونزوئلا به ایران در این سال  ۰.۰۱ میلیون دلار بود و ایران رتبه ۳۴ را داشت.  

وارداتی از ونزوئلا صورت می‌گیرد؟

اما این مساله مطرح می‌شود که با توجه به آمار صادراتی ایران به ونزوئلا، میزان واردات از این کشور چقدر است؟ 15 بهمن سال جاری بود که مدیرکل دفتر اروپا و آمریکا سازمان توسعه تجارت ایران در پاسخ به این پرسش که حجم تجارت ایران با ونزوئلا چقدر است، گفت: تراز تجاری در سال‌های اخیر به نفع ما مثبت بوده است، زیرا سبد کالاهای صادراتی ما بیشتر است؛ در ۹ ماهه امسال میزان تجارت ما به این کشور به ۴۰ میلیون دلار صادرات رسید و در مقابل وارداتی از این کشور در گمرک ایران ثبت نشده‌است.

او در عین حال گفت: برای ارزیابی دقیق باید به این نکته توجه کنیم که بخشی از تبادلات تجاری به دلیل صادرات از کشورهای ثالث، در آمار رسمی گمرک مربوط به کشور هدف ثبت نمی‌شود.