به گزارش اکوایران، امارات متحده عربی با اسرائیل و ایالات متحده درباره مشارکت در اداره موقت برای غزه پس از جنگ تا زمانی که تشکیلات خودگردان فلسطینی اصلاح‌شده بتواند کنترل اوضاع را به دست بگیرد، گفتگو کرده است.

این گفتگوهای پشت‌پرده که برای اولین بار توسط رویترز گزارش شده است، شامل احتمال نظارت موقت امارات و ایالات متحده به همراه دیگر کشورها بر مدیریت، امنیت و بازسازی غزه پس از خروج نظامی اسرائیل و تا زمان استقرار یک دولت فلسطینی بود. این اطلاعات توسط ده‌ها دیپلمات خارجی و مقامات غربی به رویترز اعلام شد.

امارات متحده عربی، به عنوان یک شریک امنیتی نزدیک ایالات متحده و یکی از معدود دولت‌های عربی که روابط دیپلماتیک با اسرائیل دارد، اهرم‌هایی بر دولت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل دارد.

پس از بیش از یک سال جنگ، اسرائیل هنوز تمایلی به ارائه چشم‌اندازی برای غزه ندارد و جامعه بین‌المللی برای تدوین یک برنامه قابل اجرا تلاش کرده است.

دیپلمات‌ها و مقامات تاکید کردند که ایده‌هایی که در گفتگوهای امارات مطرح شده‌اند، جزئیات کافی ندارند و به یک برنامه رسمی و مکتوب تبدیل نشده‌اند و هیچ دولتی آن را به تصویب نرسانده است.

در این مذاکرات پشت‌پرده، ابوظبی خواستار آن شده که یک تشکیلات خودگردان فلسطینی اصلاح‌شده بر غزه، کرانه باختری و قدس شرقی در چارچوب یک دولت مستقل فلسطینی حکومت کند. اسرائیل به‌طور علنی با این امر مخالفت کرده است.

یک مقام اماراتی در پاسخ به سوالات رویترز درباره این گفتگوها گفت: «امارات متحده عربی در هیچ طرحی که شامل اصلاحات قابل توجه در تشکیلات خودگردان فلسطینی، تقویت آن، و ایجاد یک نقشه راه معتبر به سوی یک دولت فلسطینی نباشد، شرکت نخواهد کرد. این عناصر که در حال حاضر مفقود هستند، برای موفقیت هر برنامه‌ای پس از غزه ضروری است.»

جنگ غزه

تشکیلات خودگردان فلسطینی سه دهه پیش تحت توافقات اسلو (۱۹۹۳-۱۹۹۵) بین اسرائیل و فلسطینی‌ها تأسیس شد و اختیارات محدودی بر کرانه باختری و غزه داشت. این تشکیلات همچنان در کرانه باختری تحت اشغال اسرائیل فعالیت می‌کند اما در سال ۲۰۰۷ پس از یک جنگ داخلی کوتاه توسط حماس از غزه رانده شد.

سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده به رویترز گفت که مذاکراتی با چندین شریک، از جمله امارات، درباره گزینه‌های مربوط به حکومت، امنیت و بازسازی صورت گرفته است و طرح‌ها و ایده‌های مختلفی توسط شرکا مطرح شده‌اند.

این سخنگو افزود: «این گفتگوها به‌صورت مشورتی ادامه دارند، زیرا ما به دنبال بهترین راه پیش رو هستیم.»

علاوه بر اصلاح تشکیلات خودگردان فلسطینی، چهار دیپلمات و مقام غربی گفتند که مقامات اماراتی پیشنهاد کرده‌اند از شرکت‌های نظامی خصوصی به عنوان بخشی از نیروی حافظ صلح پس از جنگ در غزه استفاده شود. منابع دیگر نیز تأیید کردند که درباره آنچه به عنوان پیشنهادهای پس از جنگ امارات توصیف می‌شود، که شامل استفاده احتمالی از چنین نیروهایی است، اطلاعاتی دریافت کرده‌اند.

دیپلمات‌ها و مقامات غربی گفتند که هرگونه استقرار این نوع نیروها احتمالاً نگرانی‌هایی را در میان کشورهای غربی برانگیزد. شرکت‌های نظامی خصوصی که توسط ایالات متحده و دیگر دولت‌ها استخدام شده‌اند، پیش از این به اتهاماتی مانند شکنجه، نقض حقوق بشر و استفاده بیش از حد از زور در کشورهایی مانند عراق و افغانستان متهم شده‌اند.

بازسازی غزه سال‌ها به طول می‌انجامد

انتظار می‌رود بازسازی غزه، از جمله نهادهای سیاسی آن، سال‌ها به طول بیانجامد و ده‌ها میلیارد دلار هزینه داشته باشد و نیازمند حمایت قابل‌توجه بین‌المللی باشد. این امر پس از ۱۵ ماه کمپین نظامی ویرانگر اسرائیل ضروری به نظر می‌رسد.

در حالی که امارات متحده عربی از عملکرد نظامی اسرائیل و شخص بنیامین نتانیاهو انتقاد کرده است، اسرائیل همچنان خواهان دخالت این کشور ثروتمند از نظر نفتی در غزه پس از جنگ است. این اطلاعات توسط دو مقام سابق اسرائیلی که نخواستند نامشان فاش شود، بیان شده است.

مانند اسرائیل، امارات نیز با حماس، گروهی که توسط ایالات متحده به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته می‌شود، مخالفت می‌کند. حماس در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به اسرائیل که آغازگر جنگ بود، نقش داشت.

جنگ غزه

ابوظبی حماس و سایر گروه‌های اسلام‌گرا را نیروهای بی‌ثبات‌کننده می‌داند. مقامات اماراتی همچنین به طور عمومی نگرانی خود را درباره تأثیر جنگ بر ثبات خاورمیانه و تلاش‌ها برای یکپارچگی منطقه‌ای بیشتر و توسعه اقتصادی ابراز کرده‌اند.

در پاسخ به این سؤال که آیا حماس از پیشنهادهای امارات آگاه است، باسم نعیم، یکی از مقامات ارشد این سازمان، به رویترز گفت که پس از جنگ، غزه باید «به‌طور مشخص فلسطینی» باشد و بدون «مداخلات خارجی» مدیریت شود.

واشنگتن به همراه میانجیگران مصر و قطر، در تلاش است تا آتش‌بسی میان اسرائیل و حماس در غزه برقرار کند. اسرائیل و حماس در اواخر دسامبر یکدیگر را به تأخیر در رسیدن به آتش‌بس متهم کردند. هر دو طرف ماه گذشته گفته بودند که توافق آتش‌بس نزدیک به نهایی شدن است. روز دوشنبه، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، گفت که واشنگتن می‌خواهد در دو هفته آینده توافق آتش‌بس نهایی شود.

در مورد آینده غزه، برایان هیوز، سخنگوی تیم انتقالی دونالد ترامپ، گفت که رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده که قرار است در ۲۰ ژانویه کار خود را آغاز کند، با هماهنگی نزدیک با شرکای عرب و اسرائیلی همکاری خواهد کرد «تا اطمینان حاصل شود که غزه روزی به شکوفایی خواهد رسید.»

اصلاح تشکیلات خودگردان فلسطینی

امارات متحده عربی اعلام کرده است که تنها در صورتی نیروهای خود را به یک مأموریت چندملیتی پس از جنگ اعزام می‌کند که این اقدام با دعوت تشکیلات خودگردان فلسطینی و با مشارکت ایالات متحده صورت گیرد.

با این حال، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، با حکومت تشکیلات خودگردان فلسطینی بر غزه در شکل کنونی آن مخالف است. او به دلایل قدیمی خود اشاره کرده که شامل انتقاد از برنامه درسی مدارس این تشکیلات، که به گفته او نفرت از اسرائیل را ترویج می‌دهد، و سیاست پرداخت حقوق به خانواده‌های فلسطینی‌های زندانی در اسرائیل است.

دیپلمات‌ها و مقامات گفته‌اند که امارات خواستار انتصاب یک نخست‌وزیر جدید برای رهبری تشکیلات خودگردان فلسطینی شده است. آن‌ها در مذاکرات پشت درهای بسته، این تشکیلات را اغلب به‌عنوان نهادی فاسد و ناکارآمد مورد انتقاد قرار داده‌اند، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرده‌اند.

محمود عباس فلسطین سازمان ملل

محمد مصطفی، نخست‌وزیر فلسطین که در ماه مارس به این مقام رسید، وعده داده است اصلاحاتی را در تشکیلات خودگردان انجام دهد. این نهاد سال‌ها با آشفتگی مالی روبه‌رو بوده و کشورهای کمک‌کننده از تأمین بودجه آن خودداری کرده‌اند تا زمانی که فساد و هدررفت منابع برطرف شود.

مقامات اماراتی به گفته دیپلمات‌ها و مقامات، از سلام فیاض، نخست‌وزیر پیشین فلسطین و یک مقام سابق بانک جهانی که در آمریکا تحصیل کرده است، به‌عنوان نمونه‌ای از فردی قابل‌اعتماد برای رهبری یک تشکیلات خودگردان اصلاح‌شده نام برده‌اند.

فیاض از سال ۲۰۰۷ تا زمان استعفایش در سال ۲۰۱۳، که به دلیل اختلاف با محمود عباس، رئیس‌جمهور فلسطین، رخ داد، نخست‌وزیر بود. محمود عباس همچنان در سمت خود باقی است. رویترز موفق به تماس با فیاض برای اظهار نظر نشد.