به گزارش اکوایران، حسین پورفرزانه در دیدار با جمعی از مدیران عامل شرکت های هواپیمایی افزود: به این ترتیب، ضمن افزایش ساعات در دسترس بودن هواپیما، تاخیر و نارضایتی مردم هم برطرف شود.

او تاکید کرد: نگاه رو به جلو در رفع موانع و حل مشکلات شرکت های هواپیمایی کشوری در تامین قطعات و نیروی انسانی متخصص، مورد توجه و پیگیری ویژه قرار گیرد.

پورفرزانه گفت: ما با داشتن دانشکده صنعت هواپیمایی که جایگاه تربیت متخصصین این حوزه است، می‌توانیم مشکل نیروی انسانی را برطرف کنیم. 

او گفت: معتقدم تحریم در اولویت اول در اثربخشی به مشکلات و موانع شرکت های هواپیمایی نبوده، بلکه در جایگاه دوم یا بعضا سوم قرار داشته است.

به گزارش ایرنا، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ادامه‌ داد: مهم‌ترین مشکل که شرکت‌های هواپیمایی با آن دست‌و‌پنجه نرم می‌کنند، عدم هماهنگی بین بازیگران و متولیان صنعت از گذشته تا به امروز است که با نداشتن شناسایی درست از نیازها، امروز به چالش‌های ذکر شده برخورد کرده‌ایم.

او معتقد است، این مسائل قابل حل هست و با تشکیل کارگروه تخصصی از نمایندگان سازمان و شرکت های هواپیمایی می‌توانیم بخش‌های مهمی از مشکلات را برطرف کنیم.

ایران چند هواپیما کم دارد؟

به گزارش اکوایران، پیش از این علیرضا نوین عضو کمیسیون عمران مجلس گفته بود: طی چند ماه گذشته، بعضی از شرکت‌ها، تعدادی هواپیما خریداری و وارد کشور کرده‌اند اما در مجموع ۱۰۰ هواپیما در خطوط هوایی کشور داریم که فعال هستند؛ در حالی‌که کشور به ۵۰۰ فروند هواپیما نیاز دارد. از همین ۱۰۰ فروند هواپیما حدود ۳۰ درصد همواره نیاز به بازسازی و تعمیر دارند.

او افزود: بعضی از شرکت‌های هوایی عنوان می‌کنند ضررده هستند؛ دلیل آن هم این است که قطعات هواپیماها به خاطر تحریم، باید از طریق واسطه‌ها خریداری شوند که مشکلات خاص خود را دارند و بعضی از شرکت‌های هواپیمایی فقط با ۵ یا ۶ فروند هواپیما کار می‌کنند و به‌همین سبب بعضا پروازهایشان تاخیر دارد.