به گزارش اکوایران، در پی تحولات اخیر در منطقه و تجاوز نظامی اسرائیل به ایران، اسماعیل بقایی، از دیپلمات‌های ارشد ایرانی در گفت‌وگویی تفصیلی با شبکه راشاتودی روسیه به تشریح مواضع ایران در قبال بحران‌های جاری، از جمله روابط با آمریکا، وضعیت آتش‌بس با اسرائیل، برنامه هسته‌ای کشور و روابط استراتژیک با روسیه پرداخت.

در ادامه اهم صحبت‌های بقائی را می‌خوانید:

بقایی در ابتدای گفت‌وگو با اشاره به خشم و عزاداری گسترده مردم ایران نسبت به قربانیان حملات اخیر اسرائیل، گفت که «جنگ به ایران تحمیل شد» اما پاسخ ایران، متحد و قاطع بوده است. او تأکید کرد: «ما خواهان جنگ نبودیم، اما در دفاع از حاکمیت و تمامیت ارضی کشور هیچ تردیدی نخواهیم داشت.»

واشنگتن اعتماد را سوزاند

او با انتقاد شدید از اقدامات آمریکا در جریان مذاکرات، تصریح کرد که ایران هیچ‌گاه میز مذاکره را ترک نکرده است، اما ایالات متحده و متحدش، اسرائیل، تنها دو روز پیش از دور ششم مذاکرات غیرمستقیم در مسقط، با انجام حملاتی سنگین، دیپلماسی را زیر پا گذاشتند. بقایی لحن تهدیدآمیز اخیر ترامپ درباره «نجات جان رهبری ایران» را نیز «توهین‌آمیز، بی‌ادبانه و غیرسازنده» توصیف کرد.

بقایی افزود: «اکنون توپ در زمین آمریکاست. باید تضمین دهند که اقدامات گذشته تکرار نخواهد شد. در غیر این صورت، هیچ اعتمادی باقی نمانده است.»

آتش‌بس شکننده و نقش اسرائیل

در پاسخ به سؤالی درباره آتش‌بس جاری میان ایران و اسرائیل، بقائی تأکید کرد که پیشنهاد آتش‌بس از سوی آمریکا و از طریق یک کشور عربی به تهران ارائه شده است. به گفته او، «ایران در صورتی به آتش‌بس پایبند خواهد ماند که هیچ حمله‌ای علیه کشور صورت نگیرد.»

او تصریح کرد که رژیم صهیونیستی پس از تحمل خسارات گسترده و ناتوانی سامانه دفاعی‌اش، مجبور به عقب‌نشینی شد. «ما در دفاع از خود مصمم بودیم و این پیامی بود که هم اسرائیل و هم آمریکا آن را دریافت کردند.»

برنامه هسته‌ای؛ حق مسلم ایران

بقایی بخش قابل توجهی از گفت‌وگوی خود را به موضوع برنامه هسته‌ای اختصاص داد و ضمن دفاع از حقوق ایران ذیل معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT)، گفت: «غنی‌سازی تا ۶۰ درصد بخشی از برنامه صلح‌آمیز ماست و هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد ایران به سمت تسلیحاتی شدن حرکت کرده است.»

او همچنین تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را نتیجه خشم عمومی از موضع یک‌سویه آژانس دانست که به گفته او، «نه تنها حملات اسرائیل و آمریکا را محکوم نکرد، بلکه با گزارش‌های خود به آن مشروعیت داد.» وی تأکید کرد که ایران همکاری را به‌طور کامل قطع نکرده و امکان بازگشت به مسیر گفت‌وگو با آژانس وجود دارد، مشروط به تغییر رویکرد این نهاد.

روابط راهبردی با روسیه در مسیر تثبیت

در بخش پایانی مصاحبه، بقایی به روابط ایران و روسیه پرداخت و دیدار اخیر عراقچی با ولادیمیر پوتین را «فرصتی برای هماهنگی نزدیک» توصیف کرد. وی گفت: «توافق‌نامه شراکت راهبردی میان تهران و مسکو اکنون در حال اجراست و ایران با روسیه درباره تحولات منطقه‌ای، فعالیت‌های شورای امنیت و آژانس در ارتباط تنگاتنگ قرار دارد.»

او همچنین به نقش سازنده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مانند شانگهای و بریکس اشاره کرد و گفت: «ما انتظار داریم روسیه به‌عنوان یک قدرت بزرگ، از حقوق ملت‌ها در برابر قانون‌شکنی و تجاوز، به‌ویژه در موضوع ایران، حمایت کند.»

خبر مرتبط
ایران خطاب به آمریکا: شفاف باشید، اگر مذاکره می‌خواهید

اکوایران: در پی حملات نظامی اخیر آمریکا و اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای و مراکز حساس ایران، مجید تخت‌روانچی، معاون وزیر امور خارجه، در گفت‌وگویی با بی‌بی‌سی هشدار داد که در صورت تداوم تجاوزات، مذاکره‌ای در کار نخواهد بود