شدیدترین بمباران هوایی جهان در 20 سال گذشته؛ جنوب لبنان غزه دوم میشود؟
اکوایران: اسرائیل معتقد است که منطقه در نقطه عطفی قرار دارد که هم تلاشهای خود و هم تلاشهای متحدان غربیاش در طول سالها در شرف ایجاد یک وضعیت عالی است که به عصر مقاومت مسلحانه ضد اسرائیل پایان میدهد.
به گزارش اکوایران، روستاهای مسطح شده، مزارع سوخته، خانههای پر از سوراخ گلوله و دودی که از اماکن تازه بمباران شده بلند میشود: جنوب لبنان شبیه غزه جنگزده شده است.
شدیدترین بمباران هوایی جهان در 20 سال گذشته
به نوشته فارن پالیسی، در لبنان، مانند نوار غزه، آتش ارتش اسرائیل بدون هیچ دیدگاه استراتژیک منسجم یا هدف جنگی روشنی آزاد شده است. نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو ابتدا گفت که هدف این است که حزب الله را تا پشت رودخانه لیتانی بیرون برانند تا بیش از 80،000 اسرائیلی بتوانند به شهرکهای شمالی بازگردند. اما در هفتههای بعد، او هدف گستردهتری را مطرح کرد، و مردم لبنان را تهدید کرد که یا حزبالله را برکنار میکنند یا با سطحی از «ویرانی و رنجی که در غزه میبینیم» مواجه خواهند شد.
مشخص نیست که آیا اسرائیل به تهدید خود برای تبدیل جنوب لبنان به غزه دوم عمل خواهد کرد یا خیر. اما تا حدودی، نتانیاهو تا کنون نشان داده است که مایل است برای آن تلاش کند - یا حداقل، اینطور به نظر برسد که دارد میکند.
به گفته امیلی تریپ، مدیر ایر وارز - یک ناظر درگیری مستقر در بریتانیا – پس از غزه، جنوب لبنان تحت «شدیدترین» بمباران هوایی جهان در 20 سال گذشته بوده است. تنها در 23 سپتامبر، ارتش اسرائیل اعلام کردند که از 2000 بمب علیه 1500 هدف استفاده کرده است.
اکوایران: به گفته سه منبع آگاه، ایالات متحده در حال تحقیق در مورد افشای اسناد محرمانه در مورد برنامههای اسرائیل برای حمله علیه جمهوری اسلامی ایران است.
تریپ به فارن پالیسی گفت: «یکی از شدیدترین کمپینهای هوایی که دیده بودیم زمانی بود که ایالات متحده و متحدانش در یک ماه 5000 بمب روی موصل انداختند. قبل از جنگ غزه، استفاده از این تعداد مهمات در این بازه زمانی کوتاه تقریباً بی سابقه بود».
در 23 سپتامبر بیش از 500 نفر در لبنان جان باختند، در حالی که نیروی هوایی اسرائیل راه را برای تهاجم زمینی باز میکرد. این بالاترین آمار تلفات در یک روز در لبنان از زمان پایان جنگ داخلی خونین 15 ساله لبنان و بیش از پنج برابر بیشتر از میانگین کشتار روزانه در جنگ داخلی سوریه است.
تهاجم اسرائیل به جنوب تا کنون بیش از یک میلیون نفر را آواره کرده است و عواقب وحشتناکی برای تار و پود جامعه این کشور شکننده داشته است. برخی از روستاها در امتداد 120 کیلومتری خط آبی - مرز غیر رسمی بین اسرائیل و لبنان - ویران شدهاند و تقریباً همه متروکه شدهاند.
تاکتیک زمین سوخته
دامنه تخریب به ویژه در روستاهای یارون و مارون الرأس، نزدیک به مرز، قابل مشاهده است. یک مقام ارشد نظامی اسرائیل که نخواست نامش فاش شود، به فارن پالیسی گفت که شهرکهای عیتا الشعب و میس الجبل «عمداً» تخریب شدهاند تا مطمئن شوند «دشمن نمیتواند به راحتی بازگردد و از زیرساختهای آنها استفاده کند».
ریچارد ویر، محقق ارشد بخش بحران، درگیری و تسلیحات دیده بان حقوق بشر که در لبنان حضور دارد، گفت که اسرائیل هنگام انجام حملات خود در این کشور از طیف وسیعی از مهمات استفاده کرده است. او گفت: «در عین الدلب، در جنوب لبنان، ما شاهد بودیم که یک ساختمان که دهها آواره در آن مستقر بودند، به دنبال اصابت حداقل دو بمب به طور کامل تخریب شد. ویر افزود، در موارد دیگر، ارتش اسرائیل «توانایی خود را برای حمله به اهداف به شکل محتاطانهتر با انتخاب سلاحهایی که اثرات محدودی دارند، نشان داده است».
اسرائیل یک منطقه نظامی در مرز خود اعلام کرده و واحدهایی از چهار لشکر را مستقر کرده است. هر لشکر حدود 10،000 سرباز دارد که توسط نیروهای ویژه و واحدهای اطلاعاتی پشتیبانی میشوند. جاناتان کنریکوس، یکی از اعضای ارشد بنیاد دفاع از دموکراسیها و یک مقام نظامی سابق اسرائیلی که در جنگ سال 2006 علیه حزب الله خدمت کرده است، بر این باور است که نیروهای زمینی ارتش اسرائیل در حدود 5 کیلومتری داخل لبنان برای جستجو و نابودی زیرساختهای حزب الله و حفظ کنترل برای یک دوره نامشخص. عملیات می کنند.
اران لرمان، معاون مشاور امنیت ملی اسرائیل در سیاست خارجی، گفت که نیروهای ویژه اسرائیل نزدیک به یک سال است که به طور دورهای وارد جنوب لبنان میشوند تا میدان نبرد را برای تهاجم آماده کنند. او به فارن پالیسی گفت: «اکنون زمان ورود گردانهای بزرگی است که برای از بین بردن زیرساختهای حزبالله و ایجاد ظرفیت برای نظارت بر هرگونه تلاش آینده این گروه یا بازگشت آن، وارد میشوند.»
نه اشغال، نه خروج
لرمن و کنریکوس هر دو معتقدند که اگرچه اشتهایی برای اشغال جنوب لبنان وجود ندارد، برنامهای برای ترک آن نیز وجود ندارد. آنها گفتند که تصور خروج نیروهای ارتش اسرائیل قبل از توافق بر سر راه حل دیپلماتیک و سیاسی دشوار است. موفقیتهای سریع تاکتیکی و رزمی اسرائیل در لبنان - از جمله ترور حسن نصرالله در کنار مقاومت کمتر از حد انتظار حزبالله – کابینه اسرائیل را تشویق کرده است که نه تنها به دنبال بیرون راندن حزبالله از جنوب، بلکه برای حذف آن از سیاست لبنان برای همیشه، تلاش کند.
تصور این است که حملات اسرائیل، همراه با نمایش قدرت مستمر ایالات متحده در دریای مدیترانه، میتواند حزب الله و متحد آن، ایران را بازدارد و در عین حال، به بازیگران داخلی لبنان برای به چالش کشیدن سلطه حزب الله اعتماد بدهد. کنریکوس افزود: «فرانسویها ممکن است مسیحیان را تشویق کنند تا موضع سیاسی فعالتری علیه حزبالله اتخاذ کنند».
اما در چنین ماموریتی ممکن است اشتباهات زیادی وجود داشته باشد. تاکنون هیچ نشانهای از شورش آشکار علیه حزب الله یا حامیان آن وجود ندارد. کارشناسان از درگیری داخلی در لبنان میترسند، و از نظر تاریخی، این امر به اسرائیل نیز کمک نکرده است. در حمله سال 1982 اسرائیل به این کشور، در حالی که تلآویو موفق شد سازمان آزادیبخش فلسطین و رهبر آن، یاسر عرفات را از لبنان بیرون کند، حزبالله متولد شد و قویتر شد.
اما بسیاری در اسرائیل از جمله لرمان معتقدند که این بار وضعیت متفاوت است. لرمان گفت: «افرادی در لبنان هستند که از ما حمایت خواهند کرد. حتی در سال 1982، زمانی که اسرائیل اتحادهای محلی ایجاد کرد و از یک گروه شبه نظامی راستگرای مسیحی حمایت کرد، حدود 3500 فلسطینی در دو روز در اردوگاه آوارگان صبرا و شتیلا در قتل عامی که این شبه نظامیان انجام دادند، کشته شدند».
نگرانی از فردای جنگ
ایمن محنا، مدیر اجرایی بنیاد سمیر قصیر مستقر در بیروت، گفت که او نگران ویرانی جنوب لبنان است، اما چیزی که او را شبها بیدار نگه میدارد، ترس از درگیریها و تنشهای بینالمللی است. او گفت که انتظار ندارد تعداد کشتهها در جنوب لبنان به اندازه غزه باشد، جایی که بیش از 42،000 نفر در درگیریهای یک سال گذشته کشته شدهاند، بهویژه از آنجایی که منطقه آنچنان متراکم نیست و مردم همچنان آزاد هستند تا به سایر نقاط کشور نقل مکان کنند.
نگرانی اصلی مهنا فردای آن روز است - کمبود کمک برای بازسازی جنوب، شیعیان آواره که مجبورند در سایر نقاط کشور بمانند و تنشهایی که به هرج و مرج داخلی ختم میشود. او به فارن پالیسی گفت: «کشور تحت یک بحران شدید اقتصادی و سیاسی قرار دارد و تا زمانی که دولتی وجود نداشته باشد، کمک بینالمللی دریافت نخواهیم کرد، و من گمان میکنم برخی از کشورهای عربی از اتفاقاتی که برای حزبالله میافتد راضی هستند».
اکوایران: شرایط و چالشهای سیاسی، استراتژیک و حتی شخصی پیش روی سردمداران اسرائیل و ایران وجود دارد که ممکن است آنها را مجبور به اتخاذ تصمیمهای استثنایی و بسیار خطرناک کند
برخی دیگر بر این باورند که اسرائیل این بار محتاطتر خواهد بود و علیرغم حملات هوایی فشرده اولیه، احتمالاً به شکل روشمند ادامه خواهد داد.
لرمن گفت: «اگر ما با نوع مقاومتی که اکنون با آن روبرو هستیم روبرو شویم، که حداقلی است، نتیجه آن در عملیات زمینی منعکس خواهد شد».
با اشغال منطقه، ممکن است مقاومت پایدارتری در برابر سربازان اسرائیلی شکل بگیرد. اسرائیل استراتژی در مورد چگونگی حفظ اشغال خود و تشخیص اعضای حزبالله از تودههای ساکنان شیعه لبنان، یا ممانعت از ظهور گروهی دیگر به جای آن، منتشر نکرده است. و با توجه به اینکه اسرائیل نه به نیروهای مسلح لبنان و نه به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد اعتماد دارد، حتی نمیداند چه نیرویی باید از مرزها محافظت کند.
تشکیلات اسرائیل امیدوار است که فلسطینیها علیه حماس و لبنانیها علیه حزب الله شوند و این گروهها را مسئول همه مرگها و ویرانیهای سال گذشته بدانند. اسرائیل معتقد است که منطقه در نقطه عطفی قرار دارد که هم تلاشهای خود و هم تلاشهای متحدان غربیاش در طول سالها - مانند توانایی اعمال نفوذ بر نیروهای مسلح لبنان و عادیسازی روابط با چندین کشور عربی تحت توافقنامه ابراهیم و همچنین چالشهای داخلی در لبنان و ایران - در شرف ایجاد یک وضعیت عالی است که به عصر مقاومت مسلحانه ضد اسرائیل پایان میدهد.
مشکل اینجاست که در حالی که نتانیاهو انتظار دارد در پایانِ آنچه که او میگوید «یک جنگ طولانی» است، خاورمیانه جدیدی پدیدار شود، هیچ کس نمیداند این خاورمیانه جدید چگونه خواهد بود. در حال حاضر، تنها چیزی که مشخص است این است که اسرائیلیها در حال ویران کردن جنوب لبنان هستند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
پیام موشکی پوتین به غرب: در جنگ دخالت نکنید!
-
پیامدهای پاسخ فوری تهران به قطعنامه آژانس
-
توئیت جدید علی لاریجانی؛ شروط اصلی ایران برای مذاکره با آمریکا
-
عزل فرماندار بندر انزلی در پی توهین به اصحاب رسانه؛ ماجرا چه بود؟
-
پیش بینی بورس فردا 4 آذر ماه 1403/ بهار بازار بورس اوراق بهادار تهران در پاییز 1403
-
معافیت مالیات دیگری برای کارگران
-
اعلام رسمی قیمت جدید محصولات سایپا/ بیشترین افزایش قیمت متعلق به کدام خودرو بود؟
-
پاس گل روسیه سوخت
-
ایران، ارشتبد و سپهبد ندارد؟