به گزارش اکوایران، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ، روز یکشنبه تهدید کرد که کنترل کشورش بر کانال پاناما را دوباره برقرار خواهد کرد و دولت پاناما را به دریافت هزینه‌های بیش از حد برای استفاده از این گذرگاه مهم در آمریکای مرکزی متهم کرد. این اظهارات با واکنش تند رئیس‌جمهور پاناما، خوزه رائول مولینو، مواجه شد.

ترامپ که در جمع حامیان خود در آریزونا سخن می‌گفت، همچنین اعلام کرد که اجازه نخواهد داد کانال پاناما به «دست‌های افراد نادرست» بیفتد و نسبت به نفوذ احتمالی چین در این گذرگاه هشدار داد.

به گزارش رویترز، پس از این سخنرانی، ترامپ تصویری از پرچم آمریکا که بر فراز یک گذرگاه آبی باریک در اهتزاز بود، در شبکه اجتماعی تروث منتشر کرد و نوشت: «به کانال ایالات متحده خوش آمدید!»

ترامپ در رویداد امریکافست، یک مراسم سالانه که توسط گروه محافظه‌کار ترنینگ پوینت برگزار می‌شود، گفت: «آیا کسی تا به حال نام کانال پاناما را شنیده؟ ما در کانال پاناما همان‌طور که همه‌جا از ما سوءاستفاده می‌شود، مورد سوءاستفاده قرار می‌گیریم.»

کشتیرانی کانال پاناما

اظهارات ترامپ یکی از نادرترین مواردی بود که یک رهبر آمریکایی علناً اعلام کرد که ممکن است یک کشور مستقل را برای واگذاری سرزمین تحت فشار قرار دهد. این سخنان همچنین نشان‌دهنده تغییر احتمالی در دیپلماسی ایالات متحده تحت رهبری ترامپ است که در گذشته نیز از تهدید متحدان و استفاده از لحن تهاجمی در مذاکرات خود با همتایانش ابایی نداشته است.

ترامپ در مورد کانال پاناما که قبلاً متعلق به ایالات متحده بود اما چندین دهه پیش به پاناما واگذار شد، گفت: «این کانال به مردم پاناما داده شد، اما دارای شرایطی است.»

او افزود: «اگر اصول اخلاقی و قانونی این حرکت بزرگوارانه رعایت نشود، ما خواستار بازگشت کامل کانال پاناما به ایالات متحده خواهیم شد، سریع و بدون هیچ‌گونه سوالی.»

رئیس‌جمهور پاناما، مولینو، روز یکشنبه بعدازظهر در یک پیام ویدیویی ضبط‌شده، اعلام کرد که استقلال پاناما غیرقابل مذاکره است و چین هیچ تأثیری در مدیریت کانال ندارد. او همچنین از هزینه‌های عبور از کانال دفاع کرد و گفت این هزینه‌ها «بی‌جهت» تعیین نشده‌اند.

چین مدیریت یا کنترل کانال را در اختیار ندارد، اما یک زیرمجموعه از شرکت CK Hutchison Holdings مستقر در هنگ‌کنگ، مدیریت دو بندر در ورودی‌های کارائیب و اقیانوس آرام کانال را بر عهده دارد.

ایالات متحده بخش عمده‌ای از کانال را ساخته و دهه‌ها کنترل قلمرو اطراف این گذرگاه را در دست داشت. اما در سال ۱۹۷۷، ایالات متحده و پاناما توافق‌نامه‌ای امضا کردند که راه را برای واگذاری کامل کانال به پاناما هموار کرد. ایالات متحده در سال ۱۹۹۹ پس از یک دوره مدیریت مشترک، کنترل کانال را به پاناما واگذار کرد.

مولینو در بیانیه‌ای که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، گفت: «هر متر مربع از کانال پاناما و مناطق اطراف آن متعلق به پاناما است و متعلق به پاناما باقی خواهد ماند.»

ترامپ در پاسخ به این سخنان مولینو گفت: «ببینیم چه می‌شود!»

کنگره آمریکا

این گذرگاه آبی که به حدود ۱۴ هزار کشتی اجازه عبور در سال را می‌دهد، ۲.۵ درصد از تجارت دریایی جهانی را شامل می‌شود و برای واردات خودروها و کالاهای تجاری از آسیا به ایالات متحده و همچنین صادرات کالاهایی مانند گاز طبیعی مایع از ایالات متحده اهمیت حیاتی دارد.

مشخص نیست ترامپ چگونه قصد دارد کنترل کانال را بازپس گیرد و اگر تصمیم به انجام چنین کاری بگیرد، بر اساس قوانین بین‌المللی هیچ راه قانونی در اختیار نخواهد داشت.

این اولین بار نیست که ترامپ به‌طور علنی به گسترش قلمرو ایالات متحده فکر می‌کند.

در هفته‌های اخیر، او بارها ایده تبدیل کانادا به یکی از ایالت‌های ایالات متحده را مطرح کرده است، اگرچه مشخص نیست چقدر جدی است. همچنین در دوره ریاست‌جمهوری‌اش (۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱)، ترامپ علاقه خود را به خرید گرینلند، یک منطقه خودمختار دانمارک، ابراز کرده بود. اما پیش از آن‌که هرگونه گفت‌وگویی در این‌باره انجام شود، با واکنش منفی مقامات دانمارکی مواجه شد.

ترامپ روز یکشنبه در بیانیه‌ای که برای اعلام انتخاب کِن هاوری به‌عنوان سفیر ایالات متحده در دانمارک منتشر شد، این ایده را دوباره مطرح کرد و نوشت: «برای اهداف امنیت ملی و آزادی در سراسر جهان، ایالات متحده آمریکا احساس می‌کند مالکیت و کنترل گرینلند یک ضرورت مطلق است.»