بر اساس آمارهای بانک مرکزی از متغیرهای پولی در سال ۱۴۰۳؛
تغییر مسیر متغیر تورمساز در نیمه دوم 1403
اکوایران: بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی، سهم پول از رشد نقدینگی از ابتدای امسال تا شهریورماه افزایشی بوده اما در فصل پاییز روند نزولی به خود گرفته است.
به گزارش اکوایران، بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی از متغیرهای پولی، در سال ۱۴۰۳، سهم پول از نقدینگی یک روند صعودی را تا انتهای تابستان طی کرده است. سهم پول از فروردین ماه تا شهریور ماه صعودی بوده و در ۲ ماه ابتدایی پاییز روند نزولی به خود گرفته است.
کاهش سهم پول از نقدینگی در دو ماه ابتدایی پاییز این انتظار را ایجاد میکند که نااطمینانی در بازارهای مختلف کاهش پیدا کند چرا که سیالیت پول در این مدت کاهش یافته است.
در اقتصاد ایران، بخش قابلتوجهی از نقدینگی به شبهپول اختصاص دارد که نشاندهنده اهمیت سپردههای بلندمدت در نظام بانکی است. اما تغییرات در سهم پول و شبهپول، میتواند تأثیرات جدی بر اقتصاد بگذارد. افزایش ناگهانی سهم پول از نقدینگی ممکن است منجر به افزایش تورم شود، در حالی که افزایش سهم شبهپول میتواند منابع بیشتری را برای سرمایهگذاری بلندمدت در اختیار اقتصاد قرار دهد.
تحلیل سهم این دو بخش از نقدینگی، به سیاستگذاران کمک میکند تا با مدیریت بهتر نقدینگی و سیاستهای پولی مناسب، از اثرات منفی تورم جلوگیری کرده و رشد اقتصادی را تسهیل کنند.
پول و شبه پول در اقتصاد
نقدینگی، یکی از مهمترین مفاهیم اقتصادی، شامل مجموع پول و شبهپول در اقتصاد است و تأثیر مستقیمی بر تورم، سرمایهگذاری و رشد اقتصادی دارد. پول شامل اسکناس، مسکوکات در گردش و سپردههای دیداری (مانند حسابهای جاری) است که بهسرعت در معاملات اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرد. از سوی دیگر، شبهپول شامل سپردههای مدتدار و سایر ابزارهای مالی است که نقدشوندگی پایینتری دارند اما سهم قابلتوجهی از نقدینگی را تشکیل میدهند.
سهم پول و شبهپول از نقدینگی، بازتابدهنده رفتار اقتصادی مردم و ساختار نظام مالی کشور است. افزایش سهم پول از نقدینگی معمولاً نشاندهنده تمایل بیشتر افراد به نگهداری داراییهای نقد برای انجام معاملات است، که میتواند با افزایش فعالیتهای اقتصادی یا انتظار تورم همراه باشد. در مقابل، افزایش سهم شبهپول اغلب به معنی ترجیح مردم برای سپردهگذاری بلندمدت و کاهش سرعت گردش پول است که معمولاً با ثبات نسبی اقتصادی و اعتماد به آینده همراه است.
وضعیت بهبود در متغیرهای پولی آبانماه
همانطور که گفته شد بانک مرکزی در آخرین آمار خود از متغیرهای پولی، وضعیت این متغیرها را تا آبان ماه ۱۴۰۳ به روز کرده است. طبق این آمار سهم پول از نقدینگی در سال جاری یک روند صعودی و سپس نزولی را به خود دیده است.
آمارهای پولی بانک مرکزی حاکی از آن است که سهم پول از نقدینگی در فروردین ماه سال جاری معادل ۲۴.۱ درصد بوده که به مرور افزایش یافته است. تا جاییکه سهم پول از نقدینگی در شهریور ماه امسال به بیشترین سطح خود در سال جاری یعنی ۲۴.۶ درصد رسیده است.
آمارها گویای آن است که سهم پول در پاییز امسال تغییر جهت داده است. به طوریکه در مهر ماه به ۲۴.۵ درصد و در آبان ماه به سطح ۲۴ درصد کاهش یافته است. بر اساس این آمار در آبان ماه سال جاری ۲۴ درصد از نقدینگی را پول تشکیل داده و سهم سپردههای بلندمدت ۷۶ درصد بوده است.
این آمار به نوعی وضعیت بهبود در متغیرهای پولی پاییز امسال را نشان میدهد. انتظار بر این است که با کاهش سهم پول از نقدینگی در پاییز امسال، بازارهای مختلف وضعیت ثباتی را تجربه کند و نااطمینانی در بازارها کاهش یابد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
واکنشها به اظهارات کوچکزاده؛ روزگار طوری چرخید که تو روی آن صندلی نشستی
-
گرمخانههای ویژه ترنسها نیاز به آمادهسازی خاص دارد
-
تذکر غیرمتمندانه مهدی کوچکزاده + پاسخ قالیباف
-
قیمت مسکن در مکران؛ هزینه خانه دار شدن در رقیب تهران
-
اسماعیل بقایی: مذکرات ایران و اروپا امروز و فردا در جریان است/ درباره مذاکره با آمریکا تصمیم میگیریم
-
افزایش قیمت روغن نباتی همزمان با خروج صافولا از بازار ایران
-
فلاکت در سایه نفت؛ خوزستان در جمع صدرنشینان+ اینفوگرافیک
-
بیپولی دولت به داروخانهها رسید
-
روز شلوغ هلدینگ خلیج فارس در پتروکم ٢٠٢۵