به گزارش اکوایران، براساس جدیدترین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از رشد اقتصادی ماهانه آذرماه، رشد کیک اقتصاد ایران در این ماه به میزان 0.3 واحد درصد در مقایسه با آبان پایین‌تر آمده است. همچنین رشد اقتصادی بدون نفت نیز در همین بازه زمانی، نیم واحد درصد کاهش یافته است. علت این امر به کاهش شدید رشد اقتصادی آذرماه بخش صنایع و معادن در مقایسه با آبان مربوط است.

از طرف دیگر در آذر سال جاری، رشد اقتصادی گروه‌های خدمات، نفت و کشاورزی نسبت به آبان صعودی بوده است.

وقتی از رشد اقتصادی ماهانه صحبت به میان می‌آید به این معنا است که حجم اقتصاد کشور در یک ماه مشخص نسبت به ماه مشابه سال قبل چه تغییراتی داشته است.

مرکز پژوهش‌های مجلس با استفاده از روش‌های مبتنی بر یادگیری ماشین و مدل‌های اقتصاد سنجی هر ماه رشد اقتصادی کل کشور و تمام بخش‌ها را در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته تخمین می‌زند.

031117

سقوط شدید رشد اقتصادی بخش صنایع و معادن

محاسبات حاکی از آن است که رشد اقتصادی کل کشور در آذر ماه امسال برابر با 3.1 درصد بوده است. در واقع حجم اقتصاد ایران در آذر امسال نسبت به آذر سال گذشته 3.1 درصد بزرگتر شده است. این امر درحالی رخ داده است که رشد کل اقتصاد در آبان سال جاری 3.4 درصد بوده است.

اگر نفت را از اقتصاد حذف کنیم، رشد اقتصادی کشور در آذر ماه 3 درصد برآورد شده که نسبت به مهرماه نیم واحد درصد از میزان رشد آن کاسته شده است.

همانطور که گفته شد در آخرین ماه پاییز امسال رشد اقتصادی تمام بخش‌ها به جز صنایع و معادن نسبت به آبان‌ماه افزایشی بوده است. بخش نفت در این میان بیشترین رشد را داشته و درحالی که در آبان امسال رشدی معادل 2.4 درصد داشته در آذر به رشد 3.3 درصدی رسیده است. با این وجود براساس یافته‌های مرکز پژوهش‌ها این مقدار در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهشی بوده و علت این امر کاهش تولید نفت خام براساس آمار اوپک از منابع ثانویه نسبت به مدت مشابه سال قبل است.

بخش خدمات نیز در آذرماه نسبت به آبان با افزایش رشد مواجه شده و رشد این بخش از 3.1 درصد به 3.9 درصد رسیده است. در این مدت بخش خدمات تحت تاثیر رشد بخش‌های اصلی از جمله بخش‌های حمل و نقل و انبارداری، املاک و مستغلات و فعالیت‌های مالی و بیمه بوده است.

آمار و ارقام حاکی از آن است که کشاورزی در آذرماه سال جاری رشدی برابر با 3 درصد داشته که در مقایسه با آبان‌ماه 0.4 واحد درصد افزایش را تجربه کرده است. برآوردهای انجام شده در این زمینه با توجه به آمارهای پایه دریافتی از وزارت جهاد کشاورزی حاکی از افزایش تولید محصولات زراعی و محصولات باغی در این ماه است.

برخلاف این سه بخش، صنایع و معادن در آذرماه رشد پایینی نسبت به آبان داشته و معادل 1.1 درصد در مقایسه با آذر سال گذشته رشد داشته است. این‌ها درحالی است که در آبان ماه رشد این بخش 4.6 درصد بوده است. این حاکی از کاهش شاخص تولید صنایع بورسی و کاهش شاخص فروش نهاده‌های ساختمانی بورسی در این مدت است.