صندوق ثروت ۵۰۰ میلیارد دلاری قطر آماده است تا پیش از موج جدید دلارهای نفتی که می‌تواند اندازه آن را دو برابر کند، نقدینگی خود را با جسارت بیشتری سرمایه‌گذاری کند.

محمد السویدی، مدیرعامل جدید صندوق سرمایه‌گذاری قطر در گفت‌وگویی با نشریه فایننشیال تایمز اعلام کرد که این صندوق قصد دارد معاملات بزرگ‌تری انجام دهد و سرمایه‌گذاری خود را افزایش می‌دهد..

به گفته او، صندوق سرمایه‌گذاری قطر قصد دارد با جسارت بیشتری سرمایه‌گذاری کند و به دنبال راه‌هایی برای کسب سود بیشتر است. او تاکید کرد که باتوجه به روندهای جهانی، سیاست‌های کلی تخصیص سرمایه آنها تغییر خواهد کرد؛ چراکه به دنبال بهینه‌سازی سرمایه‌گذاری است.

این صندوق معمولا استراتژی سرمایه‌گذاری خود را هر پنج سال بازنگری می‌کند به‌طوری که آخرین بازنگری در سال 2019 انجام شده است. السویدی در شرایطی ریاست سازمان سرمایه‌گذاری قطر را بر عهده گرفت که نیروی کار این سازمان از سال ۲۰۱۸ دو برابر شده است؛ چرا که پیش بینی می‌شد موج درآمدهای عظیم حاصل از توسعه تولید گاز طبیعی مایع آغاز شود.

درحالی که صندوق قطر آماده می‌شود تا جریان معاملات خود را افزایش دهد، نسبت به ایالات متحده و همچنین انگلستان و آسیا خوش بین است و بر تکنولوژی، هوش مصنوعی، مراقبت‌های پزشکی، املاک و زیرساخت‌ها تمرکز دارد. به گفته السویدی، روشن است که ایالات متحده به دنبال کاراتر کردن سیاست‌های مالی و مقررات است؛ بازار نیز درک کرده است که این اقدامات با بازگشت دونالد ترامپ سرعت خواهد گرفت. نکته دوم نیز وجود استعداد در این کشورهاست، و اینکه آنها بازارهای آزاد هستند بنابراین می‌توان در آنها سرمایه گذاری کرد.

گاز قطر

صندوق سرمایه گذاری قطر مجموعه‌ای از دارایی‌های برجسته در مواردی چون فروشگاه بزرگ انگلیسی هارودز و سهام بزرگ در منطقه تجاری کنری وورف و همچنین فرودگاه هیترو لندن ایجاد کرده است. این صندوق همچنین سهامدار شرکت خودروسازی فولکس واگن آلمان و گروه انرژی اسپانیایی ایبردرولاست.

هدف جاه‌طلبانه برای میدان گازی مشترک با ایران

قطر، که یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان گاز طبیعی مایع در جهان و ثروتمندین کشورها براساس تولید سرانه است، حدود 30 میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده است تا ظرفیت تولید خود را در میدان گازی بزرگ گنبد شمالی (پارس جنوبی)، که بزرگ‌ترین میدان گازی جهان است، را از 77 به 126 میلیون تن در سال تا 2027 افزایش دهد؛ میدان گازی که قطر در آن با ایران مشترک است.

شرکت تولید کننده «قطر انرژی» سال گذشته برنامه‌های توسعه بیشتری را اعلام کرد که پیش‌بینی می‌شود ظرفیت تولیدی آن را تا پایان این دهه تا 85 درصد نسبت به سطح فعلی افزایش دهد. همچنین انتظار می‌رود سرمایه‌گذاری مشترک این صندوق با شرکت اکسون موبیل در امریکا سالانه ۱۶ تا ۱۸ میلیون تن دیگر به بازار گاز طبیعی مایع اضافه کند، نیز اواخر سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

صندوق بین‌المللی پول (IMF) دوسال قبل در گزارشی تخمین زد که گسترش سرمایه گذاری قطر تا سال 2027، تولید ناخالص داخلی این کشور کوچک را تا 5.7 درصد افزایش می‌دهد و حدود 3.5 درصد تولید ناخالص داخلی به درآمدهای صادراتی آن می‌افزاید. صندوق سرمایه گذاری قطر اصلی‌ترین دریافت کننده این درآمدها خواهد بود، و به گفته السویدی درآمدها پتانسیل دوبرابر شدن در طول پنج سال آینده را دارند.

قطر2

به گفته السویدی، صندوق سرمایه‌گذاری قطر همچنین به دنبال ایجاد دفاتر خود در آمریکا و سنگاپور است و درحالی که بیشتر سرمایه خود را به‌صورت داخلی مدیریت می‌کند درحال گسترش همکاری با مدیران ثالث است. او مدعی است که اندازه صندوق به لحاظ افراد درحال افزایش است و باتوجه به اینکه نیاز به استراتژی‌ها و رویکردهاس جدید برای ورود به بازار وجود دارد بازبینی‌های بزرگی صورت خواهد گرفت.

صندوق سرمایه گذاری قطر با ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت ایکس و سم آلتمن، مدیرعامل شرکت اوپن ای آر در تامین سرمایه پروژه‌های هوش مصنوعی همکاری داشته است. به گفته السویدی، آنها در بسیاری از پرژه‍‌‌های ایلان ماسک شرکت دارند به‌طوری که این صندوق در میان سرمایه گذاران پروژه هوش مصنوعی xAI ایلان ماسک است و در اولین تامین مالی آن شرکت داشته است. این شرکت همچنین در شبکه اجتماعی X و پروژه اینترنت ماهواره‌ای استارلینک نیز سرمایه گذاری کرده است.

به گفته السویدی، صندوق قطر، سرمایه گذاری خود در چین را نیز افزایش داده است و فرصت‌های بزرگی را در آسیای شرقی به خصوص ژاپن و کره جنوبی می‌بیند.