پسلرزههای شدید هایپرسونیک یمنی در منطقه؛ دریای سرخ باعث جدایی دوباره تهران و ریاض میشود؟
اکوایران: یک مقام ارشد سابق سعودی ادعا کرد که با ادامه دخالت در کشورهای عربی مانند لبنان، سوریه، عراق و یمن و همچنین در فلسطین، تهران تعهد خود در چهارچوب توافق دیپلماتیک بین ایران و عربستان را انجام نداده است.
به گزارش اکوایران، رسیدن موشکهای هایپرسونیک به دست حوثیهای یمن که میتوانند به دفاع هوایی اسرائیل نفوذ کنند، خطر تنشهای جدیدی در خاورمیانه را به همراه دارند. در همین حال، به نظر میرسد عربستان سعودی خواستار اقداماتی بیشتر از «بمبارانهای نقطهای» برای محدودساختن جریان تسلیحات به حوثیهای یمن هستند.
گند آهنین ترک خورد؟
به نوشته گاردین، عربستان سعودی که از دولت مستعفی یمن حمایت میکند، مدعی بوده ایران این گروه را، از جمله با تسلیحات استفادهشده علیه کشتیرانی دریای سرخ، مسلح کرده است. این حملات منجر به نصفشدن ترافیک مسیر دریای سرخ شده که هزینههای حملونقل دریایی را افزایش داده و با ایجاد اختلال در ترافیک کانال سوئز، به اقتصاد مصر آسیب رسانده است.
با این حال، رهبری این گروه در صنعا حمله روز یکشنبه به اسرائیل که به منطقهای باز در نزدیکی فرودگاه بینالمللی بن گوریون اصابت کرد را نشانهای از پیشرفت بومی دانست و اعلام کرد که این فناوری توسط کار سخت تکنسینهای یمنی به دست آمده است. این گروه وعده داد که حملات بیشتری انجام خواهد داد. قبل از این حمله، حوثیها هشدارهایی مبنی بر حمله به اسرائیل داده بودند.
حملات موشکی پیشین حوثیها تا عمق زیادی در حریم هوایی اسرائیل نفوذ نکرده بودند و تنها موشکی که گزارش شده به خاک سرزمینهای اشغالی رسیده، در ماه مارس و به یک منطقه باز در نزدیکی بندر ایلات اصابت کرده بود. حمله ماه جولای با پهپادهای مشابه پرندههای ایرانی به تلآویو نیز یک نفر را کشت و ۱۰ نفر دیگر را زخمی کرد.
اسرائیل از سامانههای پیکان (خِتس) و گنبد آهنین در برابر موشک روز یکشنبه حوثیها استفاده کرد اما هنوز مشخص نیست که آیا هر یک از تلاشهای متعدد برای رهگیری آن موفق بوده یا خیر.
احتمالاً حوثیها از نسخه قَدر اِف موشک بالستیک میانبرد قدر-۱۱۰ ساخت ایران استفاده کرده باشند.
بارها ادعا شده که ایران در ابتدا برای کمک به جنگ حوثیها علیه دولت مستعفی یمن و عربستان سعودی، ارسال تسلیحات به این گروه را شروع کرد. علیرغم کمپین بمباران شدید توسط سعودیها در سال ۲۰۱۶، حوثیها ثابت کردهاند که شکستدادنشان غیرممکن بوده و حتی حملاتی پهپادی به عربستان سعودی انجام دادند.
اگرچه در یمن آتشبس برقرار شده اما هانس گروندبرگ، نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن به شورای امنیت سازمان ملل گفته که تهدید بازگشت جنگ داخلی تمامعیار همچنان وجود دارد.
درخواست شدت عمل بیشتر از سوی ریاض
ترکی الفیصل، رئیس سابق اطلاعات و دیپلمات عربستان سعودی گلایه پادشاهی از حمایت ایران به حوثیها را ابراز کرده است. او در سخنرانی روز جمعه خود در مؤسسه چتمهاوس، خواستار اقدام بینالمللی بیشتری برای جلوگیری از چنین کمکهایی شد و گفت که «بمبارانهای نقطهای» نیروهای دریایی ایالات متحده و بریتانیا علیه مواضع حوثیها باید مؤثرتر باشد.
او ادعا کرد: «ما شاهد استقرار ناوگانهای اروپایی و آمریکایی در امتداد سواحل دریای سرخ بودهایم و میتوان در آنجا کارهای بیشتری برای قطع عرضه تسلیحات به حوثیها از ایران انجام داد. اعمال فشار بر ایران توسط جامعه جهانی میتواند تأثیر مثبتی بر توانایی حوثیها در پرتاب موشکها و پهپادها علیه تجارت بینالمللی داشته باشد». فیصل ادعا کرد که با ادامه دخالت در کشورهای عربی مانند لبنان، سوریه، عراق و یمن و همچنین در فلسطین، تهران تعهد خود در چهارچوب توافق دیپلماتیک بین ایران و عربستان را انجام نداده است.
او مدعی شد: «اکنون حوثیها جهان را در ورودی بابالمندب به دریای سرخ گروگان گرفتهاند و با این حال، ایران نشان نداده که حتی اگر هم بخواهد، میتواند کاری در اینباره بکند. پادشاهی سعودی انتظار داشت ایران در نشاندادن نه تنها به ما بلکه به دیگران که میتواند عاملی مثبت در تأمین ثبات و رفع اختلافات نه تنها با عربستان سعودی بلکه با بقیه باشد، بیشتر پیشقدم شود». او اذعان داشت مشخص نیست که آیا ایرانیها میتوانند حوثیها را کنترل کنند یا خیر و در صورتی که نتواند، جهان با مشکل مواجه خواهد بود.
عربستان سعودی به تلاشهای نظامی اخیر آمریکا علیه انصارالله یمن نپیوسته، چرا که در حال حاضر در ظاهر به دنبال راهحلی دیپلماتیک، و نه نظامی، برای تشکیل دولت ملی یمن است.
دریادار جورج ویکاف، فرمانده ناوگان پنجم ایالات متحده مستقر در خاورمیانه گفته که بمبارانهای پراکنده آمریکا و بریتانیا علیه مواضع حوثیها در امتداد سواحل یمن هنوز منجر به بازگشت کشتیرانی تجاری به دریای سرخ نشده است. این حملات باعث کاهش ۵۰ درصدی ترافیک کشتیها از طریق دریای سرخ شده و شرکتهای کشتیرانی را مجبور ساخته که شناورهای خود را از پایین آفریقا حرکت دهند که ۱۱۰۰۰ مایل دریایی و ۱ میلیون دلار هزینه سوخت به سفرها اضافه کرده است.
علیرغم ضربات متعدد علیه مواضع حوثیها توسط ایالات متحده و اسرائیل، حملات این گروه طی ماههای اخیر ادامه داشته است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
روایت جدید درباره قاتل ۲ قاضی دیوان عالی کشور/ ماجرای عمل جراحی که پسر قاضی مقیسه افشا کرد
-
واکنش ظریف به اتهامات امنیتی به ایران/ برجام راهحل جلوگیری از تسلیحات هستهای بود
-
انگشت ترامپ روی ماشه؛ شرط مهم برای پوتین/ روسیه تهدید شد
-
سورپرایز جدید سامانه یکپارچه فروش خودروهای وارداتی برای متقاضیان/ خودروساز ژاپنی خانواده خود را در ایران بزرگ می کند
-
استارت صعود بورس زده شد؟/ انتظار موج تقاضا در صندوق های اهرمی
-
گروسی در مجمع داووس: ایران سرعت غنی سازی را زیاد کرده است/ تمایل به توافق وجود دارد
-
درخواست گروسی از ایران و ترامپ
-
پسر مصطفی چمران آتشنشان در آمریکاست؟
-
تغییر فشار زیر خط فقر؛ وضعیت سبزی قرمزتر از مسکن