دونالد ترامپ؛ جنجالیترین سیاستمدار قرن
اکوایران: دونالد ترامپ، یکی از عجیبترین و جنجالیترین سیاستمداران قرن ما کیست و چگونه نه یک بار که دو بار به دفتر بیضی شکل کاخ سفید رسید؟
به گزارش اکوایران، زمانی که دونالد ترامپ در نوامبر 2016 به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهور ایالات متحده انتخاب شد، جهان و بخش بزرگی از مردم آمریکا در بهت و حیرت فرو رفتند. تاجر معروف و مجری برنامه اپرنتیس چطور تبدیل به قدرتمندترین مرد جهان شده بود؟ حالا اما در ژانویه 2025 کمتر کسی از انتخاب او متعجب است. جهان بیش از گذشته به سیاستهای راست افراطی متمایل است، به خوبی ترامپ و ترامپیسم را میشناسد و هر کشور راههای متفاوتی برای تعامل با او در پی خواهد گرفتند.
دونالد جی. ترامپ در تاریخ ۱۴ ژوئن ۱۹۴۶ در منطقه کوئینز نیویورک، به دنیا آمد. والدین او فرد و مری ترامپ بودند. او سه خواهر و برادر بزرگتر و یک برادر کوچکتر دارد. ترامپ در آکادمی نظامی نیویورک و مدرسه مالی و بازرگانی وارتون در دانشگاه پنسیلوانیا تحصیل کرد.
او با پیروی از حرفه پدرش، کار خود را بهعنوان یک توسعهدهنده املاک و مستغلات و تاجر برجسته آغاز کرد. از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۵، ترامپ میزبان و تهیهکننده برنامه تلویزیونی محبوب کارآموز (The Apprentice) بود.
رئیسجمهور ترامپ در سال ۲۰۰۵ با ملانیا ازدواج کرد. آنها یک پسر به نام بارون دارند. ترامپ همچنین چهار فرزند دیگر به نامهای دونالد جونیور، ایوانکا، اریک و تیفانی از ازدواج سابق خود و همچنین ده نوه دارد.
ترامپ در تاریخ ۱۶ ژوئن ۲۰۱۵، نامزدی خود را برای ریاستجمهوری اعلام کرد. او در ژوئیه ۲۰۱۶ نامزدی حزب جمهوریخواه را با فرماندار ایندیانا، مایک پنس، بهعنوان معاون خود پذیرفت. در ۸ نوامبر ۲۰۱۶، ترامپ با شکست هیلاری کلینتون در انتخابات ریاستجمهوری پیروز شد و در تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷، بهعنوان چهلوپنجمین رئیسجمهور ایالات متحده سوگند یاد کرد.
ترامپ در انتخابات سال ۲۰۲۰، رقابت برای انتخاب مجدد را به جو بایدن، معاون رئیسجمهور سابق، واگذار کرد. اما او هرگز شکست در این انتخابات را نپذیرفت و بر ادعای نادرست تقلب در انتخابات 2020 پافشاری کرد.
در سال ۲۰۲۱، مجلس نمایندگان ایالات متحده برای دومین بار ترامپ را به اتهام تحریک به شورش علیه دولت ایالات متحده استیضاح کرد. اما در دادگاه سنا، او از اتهامات مطرحشده تبرئه شد.
در نوامبر ۲۰۲۴، ترامپ که حالا حزب جمهوریخواه را تحت سلطه داشت، در کمپین دوم انتخاباتی خود در برابر معاون رئیسجمهور، کامالا هریس، پیروز شد و به این ترتیب، به تنها رئیسجمهور، پس از گروور کلیولند تبدیل شد که در دو دوره غیرمتوالی به این سمت انتخاب شده است.
او دوره دوم ریاست جمهوری خود را در کاخ سفید از تاریخ ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ آغاز کرد. در این دوره جیدی ونس، سناتور اوهایو بهعنوان معاون رئیسجمهور همراه او است.
جنجالیترین و مطرحترین سیاستهای دونالد ترامپ:
سیاست «اول آمریکا»
در سال ۲۰۲۵ و در دومین دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ، سیاست «اول آمریکا» (America First) همچنان محور اصلی اقدامات او است. ترامپ با تأکید دوباره بر این سیاست، تغییراتی را برای تطبیق آن با شرایط جدید جهانی اعمال کرده است. این رویکرد در سال ۲۰۲۵ بر اولویت دادن به منافع داخلی آمریکا، کاهش تعهدات خارجی، و اتخاذ مواضع قاطعتر در سیاست خارجی متمرکز شده است.
سیاست مهاجرتی و دیوار مرزی با مکزیک
ترامپ یکی از مطرحترین شعارهای خود را در طول کارزار انتخاباتی ۲۰۱۶ با وعده ساخت دیواری در مرز مکزیک مطرح کرد. هدف از این دیوار جلوگیری از مهاجرت غیرقانونی، قاچاق مواد مخدر و تأمین امنیت ملی بود.
این سیاست با انتقادهای گستردهای از سوی فعالان حقوق بشر و مخالفان سیاسی روبهرو شد. او در دور دوم نیز اعلام کرد سیاستهای سختگیرانهای را درمرز مکزیک اعمال خواهد کرد.
منع ورود اتباع کشورهای مسلمان (Muslim Ban)
یکی از جنجالیترین سیاستهای ترامپ، منع ورود اتباع برخی کشورها به آمریکا بود. او در اوایل دوره اول ریاستجمهوری خود فرمانی اجرایی صادر کرد که ورود اتباع برخی از کشورهای دارای اکثریت مسلمان را به آمریکا محدود کرد. این سیاست باعث اعتراضات گسترده داخلی و بینالمللی شد و در دادگاهها به چالش کشیده شد.
خروج از توافقنامههای بینالمللی
توافق هستهای با جمهوری اسلامی ایران (برجام): ترامپ در سال ۲۰۱۸ آمریکا را از این توافق خارج کرد و سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی را آغاز کرد. رویکرد دور دوم ریاست جمهوری او در قبال ایران نیز همراه با فشار حداکثری خواهد بود.
پیمان اقلیمی پاریس: او در سال ۲۰۱۷ و در سال 2025خروج آمریکا از این توافق را اعلام کرد، زیرا معتقد بود که این پیمان به اقتصاد آمریکا آسیب میزند.
روابط با چین
ترامپ سیاستهای سختگیرانهای علیه چین اتخاذ کرد، از جمله جنگ تجاری و اعمال تعرفههای سنگین بر کالاهای وارداتی چینی. او همچنین چین را مسئول شیوع ویروس کرونا معرفی کرد که باعث تنشهای دیپلماتیک شد.
کاهش مالیات
ترامپ یکی از بزرگترین کاهش مالیاتها در تاریخ آمریکا را در سال ۲۰۱۷ تصویب کرد. این سیاست بهویژه به نفع شرکتها و افراد ثروتمند بود و با انتقادهایی در مورد افزایش کسری بودجه همراه شد. در دور دوم اصلیترین همراه او ایلان ماسک، مالک اسپیس ایکس و ثروتمندترین مرد جهان بود. حضور میلیاردهای دره سیلیکون در مراسم تحلیف او نشانی از دورانی تازه در سیاستهای دولت ایالات متحده در قبال غولهای تکنولوژی است.
انتقال سفارت آمریکا به بیتالمقدس
در سال ۲۰۱۸، ترامپ سفارت آمریکا را از تلآویو به بیتالمقدس منتقل کرد و این اقدام را به رسمیت شناختن اورشلیم بهعنوان پایتخت اسرائیل اعلام کرد. این اقدام خشم فلسطینیها و جهان عرب را برانگیخت. او همچنین پیمان ابراهیم را رقم زد که موجب به رسمیت شناختن اسرائیل توسط برخی کشورهای عربی شد.
خروج از سازمانهای بینالمللی
ترامپ در سال ۲۰۲۰ آمریکا را از سازمان جهانی بهداشت (WHO) خارج کرد، با این استدلال که این سازمان در مدیریت شیوع ویروس کرونا ناکارآمد بوده است.
حمایت از انرژیهای فسیلی
ترامپ حمایت گستردهای از صنعت نفت و گاز نشان داده و سیاستهای زیستمحیطی دوره اوباما را لغو کرد. او معتقد بود که این سیاستها اشتغال در این بخش را تهدید میکند.
رابطه با رهبران جنجالی
او همچنین روابط بحثبرانگیزی با رهبران جهان مانند ولادیمیر پوتین (روسیه)، کیم جونگ اون (کره شمالی)، و محمد بن سلمان (عربستان سعودی) برقرار کرد، که بسیاری از آنها از سوی مخالفان او به دلیل نقض حقوق بشر مورد انتقاد بودند. ترامپ اعلام کرده مذاکرات صلح بین اوکراین و روسیه را آغاز خواهد کرد و این جنگ را به سرعت پایان میدهد.
این سیاستها بخشی از مهمترین و جنجالیترین اقدامات ترامپ است که همواره در مرکز توجه رسانهها و مخالفان قرار داشته است. سیاستهایی که در دوره دوم ریاست جمهوری او با شدت بیشتری اعمال خواهند شد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
روایت جدید درباره قاتل ۲ قاضی دیوان عالی کشور/ ماجرای عمل جراحی که پسر قاضی مقیسه افشا کرد
-
واکنش ظریف به اتهامات امنیتی به ایران/ برجام راهحل جلوگیری از تسلیحات هستهای بود
-
سورپرایز جدید سامانه یکپارچه فروش خودروهای وارداتی برای متقاضیان/ خودروساز ژاپنی خانواده خود را در ایران بزرگ می کند
-
انگشت ترامپ روی ماشه؛ شرط مهم برای پوتین/ روسیه تهدید شد
-
پاسخ ظریف به شرط آمریکا برای توافق جدید
-
تغییر فشار زیر خط فقر؛ وضعیت سبزی قرمزتر از مسکن
-
استارت صعود بورس زده شد؟/ انتظار موج تقاضا در صندوق های اهرمی
-
موج جدید صعود بورس با سوخت پتروشیمی؟
-
وعده رئیسجمهور برای پایان قطعی برق و گاز؛ تفاهمنامههای ۴۲ میلیون یورویی برای توسعه خوزستان