روند تورم سالانه دو سال قبل و بعد از ریاست جمهوری دور اول ترامپ بررسی شد؛
نبض تورم ایران در عصر ترامپ
اکوایران: بررسیها نشان میدهد، ورود ترامپ به کاخ سفید در دور اول بر روی تورم سالانه اثری نداشته است. اما تهدیدها و زمزمههای خروج از برجام و در نهایت خروج رسمی آمریکا منجر به افزایش شدید تورم شده است.
به گزارش اکوایران، در روزهای گذشته دونالد ترامپ مجددا به عنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب شد و قرار است در چهار سال آینده ساکن کاخ سفید باشد. تاثیر او و سیاستهای دولت آمریکا بر اقتصاد و تورم ایران بسیار حائز اهمیت است. بنابراین بررسی ریاست جمهوری ترامپ در دور اول و اثرگذاری ورود او به کاخ سفید بر روند تورم میتواند حاکی از اطلاعاتی مهم باشد.
نرخ تورم سالانه ایران در زمانی که مراسم تحلیف ترامپ در کاخ سفید برگزار شد معادل 7 درصد بوده است. در سال اول نیز روند تورم تقریبا ثابت بوده است . با اینحال خروج او از برجام در اوایل سال 97 ، موجب شد تورم سالانه در انتهای این سال به 27 درصد برسد. در واقع سطح قیمتها در اقتصاد ایران به شدت افزایش یافت.
همچنین در آخر به این امر پرداخته شده که آیا اقتصاد ایران به مانند دور اول ترامپ همچنان در برابر اقدامات او در دور دوم آسیبپذیر است یا خیر؟
تاثیر برجام بر تورم سالانه ایران
بعد از سالها مذاکره طولانی و پر رفت و آمد در تیرماه سال 94، ایران و قدرتهای جهانی به توافقی موسوم به برجام دست یافتند. در نتیجه این رخداد تحریمهای سازمان ملل و آمریکا که اصلیترین عامل آشفتگی اقتصاد ایران تلقی میشدند، لغو شدند و نااطمینانیها و ریسکهای موجود اقتصاد ایران تا حدی کاهش یافتند. از همینرو تورم سالانه که در تیر 94 معادل 14 درصد بود در اواخر سال 95 به 7 درصد کاهش یافت. با اینحال در همین سال جهان با یک اتفاق مهم مواجه شد.
ترامپ وارد میشود
انتخابات آمریکا در سال 95 با یک اتفاق عجیب و جالب توجه همراه بود. در آبان این سال دونالد ترامپ توانست هیلاری کلینتون را در انتخابات شکست داده و به عنوان 45امین رئیس جمهور آمریکا انتخاب شود. در دی همان سال ترامپ به صورت رسمی وارد کاخ سفید شد و سکان امور را بهدست گرفت. تاثیر این اتفاق از عینک قیمتها در اقتصاد ایران آنچنان تاثیرگذار نبود. به طوری که در زمان آغاز ریاست جمهوری ترامپ تورم سالانه معادل 7 درصد برآورد شده است. تا حدود یک سال بعد نیز تورم افزایش زیادی را تجربه نکرده و در اوایل سال 97 برابر 8 درصد بود. تا اینکه دولت ترامپ در اردیبهشت ماه سال 97 اقدام به خروج از برجام کرد. در نتیجه این اتفاق شوک بزرگی به اقتصاد ایران وارد شد و در نتیجه نااطمینانی و انتظارات تورمی افزایش یافت. از همینرو بنابر آمارها نرخ تورم سالانه که در اردیبهشت 97 برابر 8 درصد بود در اسفند 97 به 27 درصد افزایش یافت. به بیان دقیقتر ورود ترامپ به کاخ سفید اثر قابل توجهی بر تورم نداشته اما زمزمههای خروج از برجام و سپس خروج رسمی از توافق هستهای منجر به اوجگیری قیمتها شده است.
کلام آخر
ورود مجدد ترامپ به کاخ سفید در انتخابات آبان ماه سال جاری سوالاتی را درباره متغیرهای اقتصادی و رویکرد او در قبال ایران ایجاد کرده است. بررسیها نشان میدهد نرخ ارز که انتظارات تورمی را نمایندگی میکند تا قبل از انتخابات آمریکا افزایش زیادی را تجربه کرده و حتی به بالاتر از 70 هزار تومان رسیده است. این امر حاکی از آن است که آمدن ترامپ از قبل پیشبینی شده و انتخاب مجدد او شوک چندانی به اقتصاد ایران وارد نکرده است و انتظارات به عبارتی پیشخور شدهاند. همچنین دستگاه سیاستگذاری کشور نیز تجربه بسیاری از دور اول ترامپ کسب کرده و میتواند دید خوبی نسبت به اقدامات دولت جدید آمریکا داشته باشد. علاوه بر اینها با توجه به رویکرد ترامپ در مبارزات انتخاباتی به نظر میرسد سیاستهای او در مقایسه با دور اول متعادلتر شده و این خبر خوبی برای اقتصاد ایران است.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
هفته آتی؛ هفتهای مهم برای بازارسرمایه / سرنوشت بورس چه خواهد شد؟
-
فوری؛ قطر به طور رسمی توافق آتشبس غزه را اعلام کرد
-
چراغ سبز پزشکیان به دولت ترامپ: برای گفتوگو آمادهایم/ آنها درصدد سرنگونی هستند، نه حل مشکلات
-
نشانههای جدید در ژنو: کاهش تنش ایران و اروپا
-
واکنش وزیر خارجه پیشنهادی ترامپ به مذاکرات ایران و اروپا
-
واکنش سخنگوی دولت درباره منع حضور خاتمی در یک مراسم؛ ماجرا چه بود؟
-
سهم گاز ایران برای همسایهها
-
کمریسکترین حالت خرید طلا
-
شرط پزشکیان برای گفتوگو با ترامپ