به گزارش اکوایران، سیدحسن موسوی، سخنگوی شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اینکه جمعه -۱۲ بهمن ماه- ۸۷۶ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری تحویل شده است، اعلام کرد: از این مقدار، ۶۱۸ میلیون مترمکعب در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده است.

به گزارش ایسنا، او ادامه داد: مقدار مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء معادل ۷۱ درصد از کل مصرف گاز کشور بوده است.

پس از برودت هوا و پیش‌بینی کاهش دما، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری، محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت و جمعی از مسئولان کشور با هدف مصرف بهینه و تامین سوخت زمستانی با انتشار پیام‌های تصویری یا مکتوب از مردم برای مشارکت در پویش «۲ درجه کمتر» دعوت کردند.

تعرفه‌گذاری پلکانی؛ ابزاری برای کنترل مصرف بی‌رویه

در همین خصوص اسماعیل حسینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و نماینده ناظر در شورای عالی انرژی، به بررسی ابعاد مختلف چالش‌های مصرف انرژی و راهکارهای بهینه‌سازی آن پرداخت. به گزارش تسنیم، او بر لزوم اصلاح ساختار یارانه‌ها و اجرای سیاست‌های قیمتی و غیرقیمتی تاکید کرد و تعرفه‌گذاری پلکانی گاز را یکی از روش‌های مؤثر در مدیریت مصرف انرژی دانست.

به گزارش تسنیم، حسینی با اشاره به افزایش بی‌رویه مصرف گاز، به‌ویژه در فصل‌های سرد، اظهار داشت: این روند علاوه بر فشار بر شبکه‌های تأمین و توزیع، هزینه‌های سنگینی بر دولت و جامعه تحمیل می‌کند. تعرفه‌گذاری پلکانی، با ایجاد انگیزه برای صرفه‌جویی، می‌تواند الگوی مصرف را بهبود بخشد و عدالت اجتماعی را تقویت کند.

او در ادامه توضیح داد که این مدل بر اساس میزان مصرف، مشترکان را در طبقات مختلف تعرفه‌ای قرار می‌دهد. افرادی که در محدوده استاندارد و معقول گاز مصرف می‌کنند، تعرفه‌های پایین‌تری خواهند داشت؛ در حالی که پرمصرف‌ها باید هزینه بیشتری بپردازند. به گفته حسینی، این روش باعث می‌شود اقشار کم‌درآمد و متوسط، به‌طور عادلانه‌تری از یارانه انرژی بهره‌مند شوند و فشار هزینه‌ای ناشی از مصرف بیش از حد، بر دوش کل جامعه تحمیل نشود.

اصلاح یارانه‌های پنهان؛ ضرورتی برای تحقق عدالت اجتماعی

عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به حجم بالای یارانه‌های پنهان در کشور، که سالانه حدود ۱۲۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود، گفت: در بسیاری از موارد، این یارانه‌ها به درستی تخصیص نمی‌یابند. در حال حاضر، هرچه فرد بیشتر مصرف کند، یارانه بیشتری نیز دریافت می‌کند که این روند با اهداف عدالت اجتماعی در تضاد است. بنابراین، اجرای تعرفه‌گذاری پلکانی می‌تواند این مشکل را اصلاح کند و توزیع عادلانه‌تر یارانه‌ها را به دنبال داشته باشد.

حسینی ضمن تأکید بر اهمیت سیاست‌های قیمتی و غیرقیمتی در کنار یکدیگر، تصریح کرد: هرگونه اصلاح تعرفه باید همراه با تسهیل دسترسی مردم به تجهیزات کم‌مصرف باشد. به‌عنوان نمونه، توسعه و عرضه بخاری‌های کم‌مصرف و افزایش راندمان تولید و توزیع انرژی، از جمله اقداماتی است که باید در اولویت قرار گیرد. همچنین، بهینه‌سازی شبکه‌های انتقال و توزیع انرژی برای کاهش تلفات، امری ضروری است.

ثبت رکورد جدید مصرف گاز در ایران

سیدحسن موسوی، سخنگوی شرکت ملی گاز ایران در 23 دی، با بیان اینکه ۶۰۷ میلیون مترمکعب گاز طبیعی روز گذشته (۲۲ دی) در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده است، بیان کرد: مقدار مصرف گاز در این بخش ۱۳ درصد نسبت به روز مشابه پارسال افزایش یافته است.

به گزارش ایسنا، او ادامه داد: ۸۶۳ میلیون مترمکعب گاز طبیعی دیروز به شبکه سراسری تحویل شد که ۷۳ درصد آن به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء اختصاص یافته است.

موضع ناترازی انرژی در کشور

موضوع ناترازی انرژی و قطعی گاز در کشور به یکی از چالش‌های مهم و بحث‌برانگیز در چند وقت اخیر تبدیل شده. این مسئله نه تنها صنایع بزرگی چون پتروشیمی را تحت تأثیر قرار داده، بلکه در دیگر بخش‌های صنعتی و خانگی نیز مشکلاتی جدی ایجاد کرده است. از یک سو، مصرف بالای انرژی در کشور و از سوی دیگر، عدم توازن در تأمین و توزیع گاز، زنگ خطر را برای زیرساخت‌های انرژی کشور به صدا درآورده است.

با این تفاسیر محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در 13 دی ماه در نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان خراسان رضوی گفت: وقتی که رئیس‌جمهور درخواست کردند دو درجه دمای محیط را کاهش دهیم مردم صرفه‌جویی کردند و ما قریب به ۴۵ میلیون متر مکعب در روز صرفه‌جویی گاز داشتیم.

او افزود: تقریباً بیش از دو نیم برابر استاندارد جهان انرژی مصرف می‌کنیم و برای تولید هر متر مکعب گاز باید ۸ دلار سرمایه گذاری کنیم.

خبر مرتبط
چالش دولت پزشکیان جواب داد؛ صرفه جویی ۴۵ میلیون متر مکعب گاز در روز/ روایت قالیباف از سرمایه‌گذاری 8 دلاری انرژی در ایران

اکوایران: رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به چالش‌های موجود در مصرف و تولید گاز در کشور، از صرفه‌جویی‌های گازی اخیر خبر داد. در همین حال، افزایش مصرف گاز در تهران و رکورد جدید تولید گاز در پارس جنوبی نیز گزارش شده است. اکوایران در ادامه نگاهی به آمارهای جدیدی از صادرات و واردات فرآورده‌های نفت در کشور خواهد انداخت.

آخرین وضعیت از تولید و مصرف گاز در کشور

از سوی دیگر، علی‌اصغر نوایی، سخنگوی شرکت گاز استان تهران نیز ماه گذشته با اشاره به افزایش مصرف گاز در پایتخت، اعلام کرد: میزان مصرف گاز در استان تهران در ۲۴ ساعت گذشته به بیش از ۱۱۵ میلیون مترمکعب در روز رسید که نسبت به روز گذشته سه درصد افزایش نشان می‌دهد.

سخنگوی شرکت گاز استان ضمن بیان اینکه بیش از ۱۰۳ میلیون متر مکعب آن در بخش خانگی و تجاری مصرف شده، گفت: از شهروندان تهرانی درخواست می‌شود که با پیوستن به پویش «دو درجه کمتر»، به توزیع پایدار گاز در تمام نقاط کشور ما را یاری کنند.

تزریق روزانه ۸۶۰ میلیون متر مکعب گاز

به گزارش اکوایران، افزایش میزان مصرف در تهران در حالی رقم خورد که در اولین روز زمستان نیز ارسلان زارع، استاندار بوشهر در جمع کارکنان پالایشگاه سوم پارس جنوبی با اشاره به شکسته‌شدن رکورد تولید گاز در پارس جنوبی اعلام کرد: تلاش شبانه‌روزی متخصصان داخلی در پالایشگاه‌های پارس جنوبی باعث تولید ۷۱۲ میلیون متر مکعب گاز در شبانه‌روز و ثبت رکورد جدیدی در پایتخت انرژی کشور شد.

28 آذر ماه نیز مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس از رسیدن به تولید ۷۱۲ میلیون متر مکعب گاز خبر داد و گفت که در کل کشور به طور روزانه ۸۶۰ میلیون متر مکعب گاز فرآورش یا شیرین‌سازی شده و به شبکه سراسری تزریق می‌شود که این میزان گاز بسیار بیشتر از گاز مصرفی کل قاره اروپا محسوب می‌شود. به طور روزانه حدود ۶۴۱ میلیون متر مکعب گاز در بخش خانگی مصرف می‌شود.

خبر مرتبط
مصرف گاز در تهران رکورد شکست/ وضعیت تولید چگونه است؟

با ورود جبهه هوای سرد به کشور، مصرف گاز در استان تهران به بیش از ۱۱۵ میلیون مترمکعب در روز رسید که بخش عمده آن در مصارف خانگی و تجاری بوده است. این افزایش مصرف در حالی رخ داده که تولید روزانه گاز در کشور به رکورد ۸۶۰ میلیون مترمکعب رسیده است.