سهم ناچیز ایران از بازار مصر؛ نفوذ ایران به قلب تجارت قاهره با سفر هیات ایرانی
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت از تجارت ۱۶ میلیون و ۱۸۶ هزار دلاری ایران و مصر در ۸ ماهه امسال خبر داد و گفت : این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد ۶۷ درصدی همراه بوده است.
به گزارش اکوایران، روابط دیپلماتیک ایران و مصر که پس از انقلاب اسلامی فراز و فردهای بسیاری داشته است؛ اکنون با سفر مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری به این کشور، روابط دوجانبه تهران-قاهره در حال احیا است. قطع روابط ایران و مصر به دلیل امضای قرارداد کمپ دیوید و مخالفتهای ایران با سیاستهای مصر آغاز شده بود؛ اما در دورههای مختلف، از جمله پس از انقلاب مصر و سفر محمد مرسی، رئیسجمهوری سابق مصر به ایران، تلاشهایی برای بهبود این روابط صورت گرفته بود.
پیش از مسعود پزشکیان، محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری سابق ایران در سال 1391 برای شرکت در نشست سازمان همکاریهای اسلامی به قاهره رفته بود. طبق گزارشهای منتشر شده، بلافاصله پس از ورود احمدینژاد، روسایجمهور ایران و مصر مکالمهای ۲۰ دقیقهای درباره بحران سوریه داشتند؛ در آن زمان سوریه با اعتراضات داخلی علیه دولت بشار اسد، رئیسجمهوری سابق این کشور روبهرو بود.
اکنون پس از گذشت 12 سال هنوز گشایش قابلتوجهی در روابط سیاسی تهران و قاهره مشاهده نشده، اما با توجه به تحولات جدید در خاورمیانه، امیدواری برای احیای روابط ایران و مصر بیشتر شده است.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران برای شرکت در یازدهمین اجلاس سران هشت کشور اسلامی درحال توسعه، تهران را به مقصد قاهره پایتخت مصر ترک کرد.
سیدروحالله لطیفی، سخنگوی کمیسیون روابط بینالملل و توسعه تجارتخانه وزرات صنعت، معدن و تجارت ایران، همزمان با سفر رئیسجمهوری به مصر برای شرکت در اجلاس دی 8 در گفتوگو با ایسنا به نکاتی اشاره کرد که در ادامه میخوانید:
-
تجارت کشورمان با مصر همانند روابط سیاسی فراز و نشیبهای بسیاری داشته، اما همزمان با نزدیکشدن روابط سیاسی و عضویت 2 کشور در بریکس شاهد افزایش نسبی تجارت مستقیم بین 2 کشور هستیم، به گونهای که در ۸ ماهه نخست امسال بیش از ۳۵ هزار و ۸۸۳ تن کالا، به ارزش ۱۷ میلیون و ۱۸۶ هزار و ۳۴۸ دلار بین 2 کشور تبادل شد که این میزان در مقایسه با مدت مشابه، ۶۵ درصد در وزن و ۶۷ درصد در ارزش با افزایش همراه بوده است.
-
سهم صادرات ایران به مصر از این میزان تجارت ، ۲۸ هزار و ۱۱۶ تن کالا به ارزش ۱۳ میلیون و ۷۹۸ هزار و ۴۷۶ دلار بود که نسبت به مدت مشابه با رشد ۳۰ درصدی در وزن و ۴۱ درصدی در ارزش همراه بوده است. واردات ایران از مصر نیز 7 هزار و ۷۶۷ تن کالا به ارزش 3 میلیون و ۳۸۷ هزار و ۸۷۲ دلار بوده که رشد ۵۹۲ درصدی در ارزش را نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد بودیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: هدفگذاری تجاری بین کشورهای گروه دی ۸، رسیدن به حجم ۵۰۰ میلیارد دلار تا پایان سال ۲۰۳۰ است.
آهن و فولاد ۹۶ درصد صادرات ایران به مصر
-
محصولات فولادی و آهن با ۲۷ هزار و ۲۰۶ تن و به ارزش ۱۳ میلیون و ۲۷۱ هزار و ۷۳۷ دلار ، ۹۶.۸ درصد وزن و ۹۶.۱ درصد ارزش صادرات ایران به مصر را در ۸ ماهه امسال به خود اختصاص داده و بعد از آن کیت و لوازم سنجش آزمایشگاهی با ۱۴۲ هزار و ۲۱۸ دلار ، پسته با ۱۰۵ هزار و ۳۰۹ دلار ، اجزا و قطعات کلاج خودرو، انواع سنگ مرمر، تراورتن، هیدروکسید سدیم، رب گوجه، تراکتور، ماشینالات قنادی، ادوات کشاورزی و .. قرار دارند.
-
در هشت ماهه امسال، بیش از هفت هزار و ۵۸۰ تن سنگ منگنز به ارزش یک میلیون و ۴۶۳ هزار و ۶۰۵ دلار از مصر وارد ایران شده که ۹۷.۵ درصد وزن و ۴۳.۲ درصد ارزش واردات ایران از مصر را به خود اختصاص داده است. پس از منگنز دژنکتور با ۱۲.۵ تن به ارزش یک میلیون و چهار هزار و ۴۱۹ دلار ، خود تراش با ۳۵۹ هزار و ۹۰۰ دلار ، تیغ دولبه با ۱۶۵ هزار و ۳۲۵ دلار ، اجزا و قطعات الکترونیکی با ۱۵۵ هزار و ۶۱۰ دلار ، سولفات پتاسیم با ۱۳۸ هزار و ۷۱۱ دلار ، فلومتر با ۱۴ هزار و ۲۳۳ دلار و اجزا و قطعات از شیشه برای چراغ و نورافکن با ۱۲ هزار و ۷۵۰ دلار ، کالاهای وارداتی ایران از مصر در این مدت بودند.
تجارت خارجی مصر در سال ۲۰۲۳
-
مصر در سال ۲۰۲۳ حدود ۱۱۵ میلیارد دلار تجارت خارجی داشته که از این میزان ۷۲.۴ میلیارد دلار واردات و ۴۲.۵ میلیارد دلار صادرات این کشور بوده که از مجموع صادرات این سال ۲۸.۵ میلیارد دلار ، غیر نفتی و ۱۴ میلیارد دلار صادرات نفت و برق بوده است؛ پوشاک آماده با ۲.۳ میلیارد دلار ، کود اوره با ۲.۱ میلیارد دلار ، پلاستیک با دو میلیارد دلار و گاز طبیعی با یک میلیارد و ۹۵۰ میلیون دلار، عمدهترین کالاهای صادراتی مصر در سال ۲۰۲۳ بودند.
-
ترکیه با خرید ۴.۵ میلیارد دلار مقصد نخست صادرات مصر در سال ۲۰۲۳ بود و بعد از آن، ایتالیا و عربستان در رتبههای بعدی قرار دارند.
دفتر نخست وزیری پاکستان اعلام کرد که سران جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در حاشیه اجلاس گروه دی ۸ در قاهره دیدار دوجانبه خواهند داشت.
۳۶ درصد واردات به مصر؛ کالاهای واسطهای
-
کالاهای واسطهای ۳۶.۳ درصد، کالاهای سرمایهای ۱۷.۹ درصد، سوخت ۱۴.۶ درصد، کالاهای مصرفی ۱۲.۵ درصد دستهبندی کالاهای مهم وارداتی به مصر هستند.
-
سوخت ۵.۱ میلیارد دلار، پلاستیک ۴.۸ میلیارد دلار، گندم ۳.۵ میلیارد دلار و دارو ۲.۸ میلیارد دلار به مصر در سال ۲۰۲۳ وارد شده و چین، عربستان، آمریکا و روسیه، چهار شریک مهم فروش کالا به مصر در این سال بودند.
سهم ناچیز ایران از بازار مصر
-
اگرچه روابط تجاری ایران و مصر فراز و نشیب های فراوانی در بیش از ۶ دهه گذشته چه در رژیم گذشته و چه در چهار دهه اخیر داشته است و بازسازی این روابط به دلایل مختلف زمانبر است؛ اما میتوان اراده فعلی دولتهای دو کشور را به فال نیک گرفت و رشد ۸ ماهه تجارت ایران و مصر را آغازی برای شکوفایی تجاری و اقتصادی در آینده به ویژه با سفر رئیسجمهوری ایران به مصر دانست و امیدواریم سهم کمتر از نیم درصدی این بازار به بیش از یک میلیارد دلار با رفع موانع تجاری و سیاسی موجود برسد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
بازگشت شاهینهای ترامپ به خاورمیانه؛ پکن پشت تهران را خالی میکند؟
-
تحقیر در دمشق؛ بن بست پوتین در سوریه پسااسد
-
افت طلای جهانی در آستانه تصمیم کلیدی فدرال رزرو
-
پیشبینی یک صرافی برتر جهانی از قیمت بیتکوین در 2025
-
ساخت ایران، برای چین/ رکورد بالای صادرات در یک ماده قیمتی
-
بلینکن از احتمال مذاکره تهران و ترامپ خبر داد
-
سومین کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در سال ۲۰۲۴
-
واریز سود به جامعه 50 میلیونی سهام عدالت
-
رونمایی رئیس بانک مرکزی از وضعیت جدید هسته تورمساز