به گزارش اکوایران، این خبر را ارسلان شکری، مدیر کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای آذربایجان غربی در برنامه منظر شبکه استانی اعلام کرد و درباره حل مشکلات کامیون‌داران ایرانی در ترکیه بعد از تعطیلات سال نو این کشور، توضیح داد: دولت ایران برای حمایت از ناوگان ترانزیتی کشور، سهمیه سوختی برای کامیون‌ها تعیین کرده است.

آغاز دریافت مالیات از کامیون‌ها از 8 دی ماه

هشتم دی‌ماه امسال بود که گمرک ترکیه اعلام کرد که کامیون‌های تجاری ایران هنگام ورود به خاک این کشور باید به ازای ظرفیت هر لیتر باک خود ۲۸ لیر مالیات پرداخت کنند. این تصمیم موجب شده رانندگان به دلیل هزینه‌های بالا از عبور خودداری کنند. به گفته مقامات، هر کامیون به طور متوسط باید حدود ۶۰ میلیون تومان بابت این تصمیم مالیات پرداخت کند.

اگرچه بنابر اظهارات شکری مدیر کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای آذربایجان غربی، ایران موضوع مذاکره با مقامات ترکیه را به بعد از تعطیلات سال نوی میلادی موکول کرد اما از روزهای گذشته و بالاگرفتن حواشی این تصمیم آنکارا، خبرها از تلاش مقامات گمرکی ایران برای بررسی این موضوع از طریق مذاکره حکایت داشت.

از سوی دیگر، پیشتر خضری معاون حمل و نقل سازمان راهداری ایران، در این باره خبر داده بود که «در جلسه‌ای که در سازمان راهداری برگزار شد، تصمیماتی برای جبران مالیات اخذشده از رانندگان اتخاذ شد ازجمله آنکه با عرضه سوخت لیتری ۳۰۰ تومان به رانندگان، مابه‌التفاوت ۵۵ هزار تومانی از آنان اخذ نشود.»

در ماجرای خذف معافیت مالیاتی مورد اشاره از سوی ترکیه برخی مقامات ایرانی ازجمله نمایندگان مجلس و حتی بخش خصوصی خواستار تحرکاتی از سوی وزارت خارجه و وزارت نفت ایران شدند. عمر علیپور، نماینده آذربایجان غربی پیشتر این نقد را وارد دانسته بود که رانندگان ایرانی باید هزینه کامل سوخت باک را به قیمت جهانی پرداخت کنند، در حالی که پیش از این تنها هزینه سوخت موجود در باک محاسبه می‌شد.

او در گفت و گویی با ایلنا اشاره کرده بود که وزارت نفت و وزارت خارجه مذاکراتی برای اصلاح این سیاست انجام داده‌اند. با این حال این تغییر ناگهانی قوانین توسط ترکیه، بدون اطلاع قبلی، موجب مشکلات زیادی برای رانندگان ایرانی شده است.