به گزارش اکوایران، روزنامه واشنگتن پست شنبه به نقل از مقام‌های ارشد «سه کشوری که در تحقیقات» در این باره حضور دارند، بیش از پیش به این اجماع رسیده‌اند قطع شدن کابل‌های ارتباطی ناشی از حوادث دریایی بوده است، نه خرابکاری. 

به نقل از ایرنا، بازرسانی که در این باره تحقیق کرده‌اند، تاکنون به نشانه‌ای درباره اینکه کشتی‌های تجاری به دستور روسیه و عمدا لنگرهای خود را بر بسته دریا کشیده و باعث خسارت دیدن کابل‌های زیر دریا شده باشند، نیافته‌اند. به گفته منابع آگاه، شواهد حاکی است که این خسارت‌ها به دلیل اقدامات خدمه بی‌تجربه‌ای در این کشتی‌ها کار می‌کنند، ایجاد شده است.

کابل انتقال برق «است‌لینک ۲» ۲۵ دسامبر ۲۰۲۴ (پنجم دی ماه) قطع شد. این کابل شبکه انتقال برق میان فنلاند و استونی را برقرار می‌کند. شرکت برق «فینگرید» فنلاند در آن هنگام اعلام کرد تعمیر این کابل زیر دریایی ماه‌ها به طول خواهد انجامید. این در حالی است که پلیس و گارد مرزی فنلاند تانکر نفتی «ایگل اس» را که عامل قطعی این کابل است، توقیف کرده‌اند.

پس از این حادثه، رسانه‌ها گزارش دادند سه کابل زیر دریایی دیگر که فنلاند و استونی را به یکدیگر متصل می‌کند، قطع شده‌اند. به دنبال آن ناتو اعلام کرد ماموریتی را در دریای بالتیک برای حفاظت از کابل‌های زیر دریا آغاز کرده است.

پای خدمه بی تجربه در میان است؟

به گزارش ایسنا، در عوض، مقامات آمریکایی و اروپایی گفتند که شواهد جمع‌آوری‌شده تا به امروز - از جمله ارتباطات رهگیری‌شده و سایر اطلاعات طبقه‌بندی‌شده - حاکی از تصادفات ناشی از اقدام خدمه بی‌تجربه‌ای است که در کشتی‌هایی با عملکرد نگهداری ضعیف رخ داده است.

مقامات ایالات متحده به «توضیحات روشنی» اشاره کردند که در هر مورد نشان می‌دهد احتمال تصادفی بودن خسارت و فقدان شواهد دال بر مقصر بودن روسیه وجود دارد. مقامات ۲ سرویس اطلاعاتی اروپایی گفتند که آنها با ارزیابی‌های ایالات متحده موافق هستند.

به‌رغم سوء ظن اولیه مبنی بر دست داشتن روسیه، یک مقام اروپایی گفت که «شواهد متقابل» وجود دارد که خلاف آن را نشان می‌دهد. مقامات آمریکایی و اروپایی با استناد به حساسیت تحقیقات در حال انجام، از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کردند و خواستند نامشان فاش نشود.

تحقیقات بر روی سه حادثه در ۱۸ ماه گذشته متمرکز است که در آن کشتی‌هایی که به یا از بنادر روسیه سفر می‌کردند، مظنون به قطع کردن پیوندهای کلیدی در شبکه گسترده زیرآبی مجراهایی بودند که گاز، برق و ترافیک اینترنت را به میلیون‌ها نفر در سراسر شمال اروپا منتقل می‌کردند.

در جدیدترین مورد، فنلاند یک نفتکش را توقیف کرد که مظنون به کشیدن لنگر روی یک خط برق زیردریایی است که فنلاند و استونی را به هم متصل می‌کند. مقامات فنلاندی مدعی شدند که کشتی ایگل اس بخشی از «ناوگان سایه» کشتی‌های نفتکش است که به مسکو کمک می‌کند تا نفت خود را در بازارهای جهانی بر خلاف تحریم‌های بین‌المللی بفروشد.

موارد قبلی مربوط به یک کشتی کانتینری ثبت‌شده در هنگ‌کنگ بود که در اکتبر ۲۰۲۳ یک خط لوله گاز طبیعی در خلیج فنلاند را پاره کرد و همچنین یک کشتی چینی که در نوامبر سال گذشته ۲ کابل اطلاعات را در آب‌های سوئد قطع کرد.