به گزارش اکوایران، در نخستین تماس تلفنی خود طی نزدیک به سه سال، رئیس‌جمهور فرانسه، امانوئل مکرون، و رئیس‌جمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، روز سه‌شنبه ظاهراً درخصوص ایران به زمینه‌های مشترکی دست یافتند، اما همچنان بر سر جنگ اوکراین با هم اختلاف دارند.

این تماس که دو ساعت طول کشید، پس از بمباران تأسیسات هسته‌ای ایران توسط آمریکا در ماه گذشته انجام شد. بنا بر بیانیه کرملین، دو رهبر به عنوان اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد، نگرانی مشترکی درباره «حفظ رژیم جهانی عدم اشاعه سلاح هسته‌ای» ابراز کردند.

به گزارش نیویورک‌تایمز، این تماس در شرایطی انجام شد که هر دو رهبر در حاشیه تصمیم آمریکا برای بمباران تأسیسات هسته‌ای ایران بودند. برای مکرون، این تماس حرکتی به نظر می‌رسید برای بازپس‌گیری نقش بین‌المللی فرانسه در خاورمیانه. برای پوتین نیز فرصتی بود تا جایگاه روسیه را به‌عنوان بازیگری مؤثر در ژئوپلیتیک جهانی، علی‌رغم خشم غرب نسبت به تهاجم به اوکراین، برجسته کند.

این تماس برای مکرون یک ریسک دیپلماتیک محسوب می‌شد و گامی تازه در جهت کاستن از انزوای مسکو بود؛ انزوایی که رهبران غربی از زمان آغاز تهاجم روسیه کوشیده‌اند حفظ کنند. این نخستین تماس پوتین با یکی از رهبران اصلی اتحادیه اروپا از نوامبر سال گذشته و زمانی بود که  او با اولاف شولتس، صدر اعظم وقت آلمان، صحبت کرده بود.

پوتین تلاش کرده از جنگ ایران و اسرائیل و پیامدهای آن به‌عنوان راهی برای شکستن این انزوا بهره ببرد و روسیه را کشوری معرفی کند که به‌دلیل روابط نزدیکش با ایران و مناسبات دوستانه‌اش با اسرائیل، در جایگاهی مناسب برای میانجی‌گری قرار دارد.

مکرون سه هفته پیش از تهاجم روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ به مسکو سفر کرده بود، با این امید که از طریق دیپلماسی بتواند جلوی حمله را بگیرد. او در این تماس فرصت را غنیمت شمرد تا پوتین را بابت جنگ تحت فشار قرار دهد.

بر اساس بیانیه‌ای که کاخ الیزه درباره این تماس منتشر کرد، مکرون بر «حمایت تزلزل‌ناپذیر فرانسه از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین» تأکید کرد و خواستار آتش‌بس در اسرع وقت شد. طبق بیانیه کرملین، پوتین در این تماس هیچ عقب‌نشینی‌ای درباره اوکراین نشان نداد و همان مواضع همیشگی‌اش را تکرار کرد که غرب را مسئول آغاز جنگ می‌داند.

در این بیانیه آمده است که پوتین به مکرون گفته رسیدن به توافق صلح مستلزم پرداختن به «ریشه‌های اصلی» جنگ است؛ عبارتی که او اغلب در اظهارات عمومی به کار می‌برد و به مسائلی مانند حضور ناتو در اروپای شرقی اشاره دارد؛ جایی که پوتین در پی امتیازات گسترده‌ای است تا به جنگ پایان دهد.

طبق گفته یکی از اعضای تیم مکرون، او پیش و پس از این تماس با پوتین، با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، نیز گفتگو کرده است.

مکرون و پوتین هر دو گفتند که قصد دارند تلاش‌های خود را درباره ایران هماهنگ کنند. در خصوص اوکراین نیز کاخ الیزه اعلام کرد: «دو رئیس‌جمهور همچنان به گفتگو درباره این موضوع ادامه خواهند داد.»

این گفتگو در شرایطی انجام شد که رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، که امسال پنج بار با پوتین صحبت کرده، ظاهراً از تلاش‌هایش برای میانجی‌گری در جنگ اوکراین عقب‌نشینی کرده است. این وضعیت پس از آن پیش آمد که پوتین ماه گذشته پیشنهاد داد در جنگ ایران و اسرائیل نقش میانجی را ایفا کند؛ پیشنهادی که ترامپ گفت آن را رد کرده زیرا می‌خواهد پوتین ابتدا «میانجی‌گری درخصوص جنگ روسیه را انجام دهد.»