به گزارش اکوایران، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، یک فرمان اجرایی امضا کرد که به گفته او مقامات را به‌سوی ایجاد صندوق ثروت ملی برای آمریکا سوق می‌دهد. ایده ایجاد این صندوق در زمان کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ مطرح شده بود.

به نوشته بلومبرگ، ترامپ در روز دوشنبه (15 بهمن) در دفتر بیضی کاخ سفید همزمان با اعلام این خبر به خبرنگاران گفت: «ما پتانسیل قابل توجهی داریم.»

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین گفت که رهبری تلاش‌ها برای ایجاد صندوق ثروت ملی ایالات متحده بر عهده اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، و هاوارد لوتنیک، نامزد وزیر تجارت، خواهد بود.

بسنت که در دفتر بیضی به ترامپ پیوست، گفت: «این صندوق طی 12 ماه آینده ایجاد می‌شود و این یک مسئله بسیار مهم و استراتژیک محسوب می‌شود.»

ترامپ همچنین پیشنهاد کرد صندوق ثروت ملی می‌تواند شرایط را برای فروش تیک‌تاک فراهم کند. این اپلیکیشن محبوب چینی هم‌اکنون به‌لطف فرمان ترامپ برای طولانی‌تر کردن مهلت فروش اجباری یا تعطیلی آن در ایالات متحده، همچنان در آمریکا فعال است.

لوتنیک گفت که دولت ایالات متحده می‌تواند با توجه به تجارتی که با شرکت‌ها انجام می‌دهد، از اندازه و مقیاس خود استفاده کند و به‌عنوان نمونه از سازندگان دارو نام برد.

او گفت: «اگر قصد داشته باشیم دو میلیارد واکسن کووید خریداری کنیم، شاید باید ضمانت‌نامه و مقداری سهام در این شرکت‌ها داشته باشیم.»

این فرمان اجرایی از مقامات می‌خواهد طی 90 روز یک برنامه به ترامپ ارائه دهند، از جمله پیشنهادات برای تأمین سرمایه، استراتژی‌های سرمایه‌گذاری، ساختار صندوق و مدیریت آن. همچنین از آن‌ها خواسته شده تا یک ارزیابی از ملاحظات حقوقی برای ایجاد و اداره‌ صندوق ثروت ملی انجام دهند، از جمله اینکه آیا نیاز به تصویب قانون است یا خیر.

مشاوران ترامپ پیش از این برنامه‌هایی در جهت استفاده از «شرکت مالی توسعه بین‌المللی ایالات متحده» به‌عنوان شریک بازیگران سازمانی اصلی در جهت استفاده از قدرت اقتصادی آمریکا را مورد بحث قرار داده‌اند.

ترامپ ایده ایجاد یک صندوق ثروت ملی را در جریان کمپین انتخاباتی خود و سخنرانی در باشگاه اقتصادی نیویورک در سپتامبر اعلام کرد و پیشنهاد داد پول حاصل از تعرفه‌ها به صندوق ثروت ملی منتقل شود. به گفته ترامپ، این صندوق می‌تواند در قطب‌های تولیدی، دفاعی و تحقیقات پزشکی سرمایه‌گذاری انجام دهد.  

ترامپ اسکات بسنت

دونالد ترامپ در مراسمی به‌همراه اسکات بسنت، سمت چپ، و هاوارد لوتنیک، سمت راست، در دفتر بیضی کاخ سفید در 3 فوریه (15 بهمن)، یک فرمان اجرایی را امضا می‌کند.

ترامپ در آن زمان گفت: «ما صندوق ثروت ملی خود آمریکا را برای سرمایه‌گذاری در تلاش‌های ملی بزرگ به نفع همه مردم آمریکا ایجاد خواهیم کرد.»

او پیشنهاد کرد که رهبران وال‌استریت و شرکت‌ها می‌توانند نقش داشته باشند و به «مشاوره و توصیه برای سرمایه‌گذاری» کمک کنند.

صندوق‌های ثروت ملی معمولا در کشورهایی وجود دارند که یا دارای ذخایر ارزی خارجی زیادی مانند چین هستند یا درآمد حاصل از فروش نفت یا سایر کالاها را دارند، مانند نروژ و عربستان سعودی. این پول سپس در همه بخش‌ها، از سهام و اوراق قرضه گرفته تا زیرساخت‌ها و فناوری سرمایه‌گذاری می‌شود. در میان بزرگ‌ترین آن‌ها می‌توان به Norges Bank Investment Management نروژ با 1.8 تریلیون دلار، China Investment Corp. با 1.3 تریلیون دلار و Abu Dhabi Investment Authority با 1.1 تریلیون دلار اشاره کرد.

جو بایدن، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، نیز در حال تدوین پیشنهادی برای ایجاد صندوقی بود که در منافع امنیت ملی، از جمله فناوری، انرژی و ارتباطات حیاتی در زنجیره تأمین، سرمایه‌گذاری کند.

20 ایالت وجود دارد که دارای صندوق‌های ثروت ملی هستند و ممکن است به عنوان الگو عمل کنند. بزرگ‌ترین آن‌ها صندوق دائمی آلاسکا است که در سال 1976 تأسیس شد و در حال حاضر حدود 82 میلیارد دلار را مدیریت می‌کند. نمونه اخیرتر آن صندوق میراث داکوتای شمالی به ارزش 11.5 میلیارد دلار است که در سال 2010 ایجاد شد.

داکوتای شمالی ماهانه 30 درصد از درآمد مالیات نفت و گاز خود را به این صندوق واریز می‌کند. در هر دوره بودجه دو ساله، این ایالت می‌تواند به 5 درصد از این پول دسترسی داشته باشد تا به تأمین مالی پروژه‌ها و ارائه معافیت مالیاتی کمک کند.

این صندوق به داکوتای شمالی کمک کرد تا اواخر ماه گذشته میلادی طرحی را برای حذف مالیات املاک برای صاحبان خانه‌ها در دهه آینده اعلام کند.