به گزارش اکوایران؛ ارزیابی‌ها نشان می‌دهد با توجه به این فرصت قزاقستان به منظور توسعه همکاری‌های اقتصادی با ایران، اعلام آمادگی خود را برای سرمایه‌گذاری در بنادر جنوبی ایران (چابهار و بندرعباس) اعلام کرده و بر اساس توافقات اولیه، مقرر شده است تا یک ترمینال غلات در بندرعباس احداث شود.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان با اعلام این خبر عنوان کرد: قزاقستان در سال ۲۰۲۴ با افزایش چشمگیر تولید غلات، صادرات خود به ایران را هم افزایش داد. این کشور در پاییز سال ۲۰۲۴، ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تن غلات تازه برداشت شده را از طریق خطوط ریلی به ایران ارسال کرده که نسبت به سال گذشته ۴۵ درصد رشد داشته است. همچنین، صادرات غلات از بندر آکتائو به ایران نیز از ۱۴ هزار تن در سال ۲۰۲۳ به ۴۳۵ هزار تن در سال ۲۰۲۴ رسید.

به گفته امیر عابدی به نقل از انجمن غلات، در سال ۲۰۲۴، قزاقستان بیش از ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تن غلات را از طریق خطوط ریلی جابجا کرده است. از این مقدار، حدود ۸ میلیون و ۱۰۰ هزار تن به کشورهای دیگر صادر شده است. که از این میزان صادرات به چین با رشد چشمگیری همراه بوده و به بیش از ۱.۵ میلیون تن رسیده است.

ترمینال چند منظوره غلات در امارات

درباره تصمیم امارات متحده عربی برای ایجاد یک ترمینال چندمنظوره غلات در قزاقستان هم عابدی با اشاره به اینکه هنوز جزئیات چندانی از این موضوع در دست نیست، اما به نظر می‌رسد عزم امارات برای تبدیل شدن به قطب تامین غلات در منطقه باشد و اگر امارات چنین قصدی داشته باشد، قزاقستان گزینه مناسبی است زیرا غلات قزاقستان البته بر اینکه کمیت قابل‌توجهی دارد از کیفیت چشمگیری هم برخوردار است به طور مثال گلوتن گندم آن بالاست و در حال حاضر هم دامنه صادرات غلات از این کشور به کشورهای سی‌آی‌اس و کشورهای اروپایی کشیده شده و چنانچه اشاره شد صادرات آن به ایران هم افزایش داشته است.

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و قزاقستان، در ادامه به این نکته اشاره کرد که شرکت‌های ایرانی در قزاقستان در زمینه گرفتن اراضی و اجرای کشت فراسرزمینی غلات و در اختیار گرفتن سیلو حضور موفقی داشته‌اند.