در آستانه رایگیری قطعنامه ضدایرانی شورای حکام
چرا غرب از گروسی ناامید شد؟/ واکنش تهران به صدور قطعنامه احتمالی چه خواهد بود؟
اکوایران: قطعنامه انتقادی که توسط بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایالات متحده ارائه شده است، میگوید که برای ایران «ضروری و فوری» است که «برای انجام تعهدات قانونی خود اقدام کند».
به گزارش اکوایران، روز گذشته، قدرتهای اروپایی و ایالات متحده رسماً یک قطعنامه انتقادی عایه ایران را به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کردند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، قدرتهای غربی بارها نسبت به کاهش ادعایی همکاری تهران با آژانس ابراز نگرانی کردهاند و تنشها از زمان فروپاشی توافق سال 2015 برای محدود کردن برنامه هستهای ایران در ازای کاهش تحریمها بالا بوده است.
قطعنامه انتقادی که توسط تروئیکای اروپایی (بریتانیا، فرانسه و آلمان) و ایالات متحده ارائه شده است، میگوید که «ضروری و فوری» است که ایران «برای انجام تعهدات قانونی خود اقدام کند».
قطعنامه محرمانهای که به دست خبرگزاری فرانسه نیز رسیده است همچنین از تهران میخواهد تا «توضیحات فنی معتبری» را برای حضور ذرات اورانیوم یافت شده در دو مکان اعلام نشده در ایران ارائه کند.
علاوه بر این، قدرتهای غربی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستار یک گزارش جامع درباره تلاشهای هستهای ایران «حداکثر» تا بهار 2025 شدهاند.
دیپلماتها به خبرگزاری فرانسه گفتند که انتظار میرود این قطعنامه عصر پنجشنبه به رای گیری گذاشته شود.
اختلافات اصلی
به ادعای خبرگزاری فرانسه، از سال 2021، تهران با غیرفعال کردن دستگاههای نظارتی بر برنامه هستهای و ممانعت از بازرسان سازمان ملل، همکاری خود با آژانس را به میزان قابل توجهی کاهش داده است.
در عین حال، ایران به سرعت فعالیتهای هستهای خود را افزایش داده است، از جمله افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده، که این نگرانیها را در مورد اینکه تهران ممکن است به دنبال تولید سلاح هستهای باشد، افزایش داده است.
ایران تمایل به ساخت سلاح هستهای را رد میکند.
این قطعنامه درست زمانی صادر شد که رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، هفته گذشته از سفری به تهران بازگشت، که به نظر میرسد پیشرفتهایی وجود داشته است.
در جریان این سفر، ایران با درخواست آژانس برای محدود کردن ذخایر حساس اورانیوم غنی شده تا 60 درصد با درجه تسلیحات موافقت کرد.
گروسی روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: «این یک گام ملموس در مسیر درست است.»
احتمال تضعیف دیپلماسی
پیش از رای گیری، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز پنجشنبه هشدار دیگری داد و گفت که اتخاذ این قطعنامه، تعاملات بین آژانس و تهران را «تضعیف و مختل خواهد کرد».
عراقچی پیشتر نسبت به واکنش «متناسب و مناسب» ایران در صورت تصویب این قطعنامه هشدار داده بود.
به گفته هلویز فایه، محقق انستیتوی روابط بینالملل فرانسه، این قطعنامه میتواند به تلاشهای رافائل گروسی آسیب برساند.او به خبرگزاری فرانسه گفت: «اما قدرتهای غربی از عدم کارایی مانورهای دیپلماتیک او ناامید شدهاند و به دنبال راهحلهای محکمتر هستند».
روز چهارشنبه، گروسی گفت که نمیتواند «رد کند» که جلب تعهد ایران به تعیین سقف برای غنیسازی ممکن است «در نتیجه تحولات بیشتر» دچار تزلزل شود.
رحمان قهرمانپور، کارشناس سیاست خارجی، گفت که تهران ممکن است با «افزایش سطح غنیسازی» نسبت به تحریم جدید واکنش نشان دهد.
اما او انتظار هیچ «اقدامات استراتژیک» شدیدی را ندارد، زیرا ایران نمیخواهد قبل از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، تنشها را تشدید کند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
شوک اخراج ناگهانی و انتصاب تازه دولت ترامپ؛ «تغییر بالقوه» در قبال تهران در راه است؟
-
حمله پهپادی اوکراین کارخانه بزرگ تولید ریزتراشه روسی را از کار انداخت
-
کارتنخواب تبدیل به آسمانخواب شد/ چرا مسئولان علاقه به تغییر نام پدیدههای اجتماعی دارند؟
-
ترامپ ترمز بازار خودرو را کشید
-
ترامپ: امیدوارم مشکلات با ایران بدون حمله اسرائیل حل شود
-
پوتین: اگر ترامپ رئیسجمهور بود، «شاید» جنگ اوکراین رخ نمیداد
-
اعتراض تهران به سفیر جمهوری آذربایجان بهخاطر تحرکات منفی اخیر
-
ترامپ ارز دیجیتال دولتی را ممنوع کرد / پالس مثبت برای بازار رمز ارز
-
هشدار در خصوص سموم محصولات کشاورزی؛جان مردم درخطراست