به گزارش اکوایران، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، اعلام کرد که در دوران ریاست‌جمهوری‌اش، کشورهای عضو بریکس، گروهی از اقتصادهای نوظهور به رهبری چین و روسیه را ملزم خواهد کرد که تعهد دهند ارز جدیدی ایجاد نکنند، وگرنه با تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد.

ترامپ روز شنبه در شبکه اجتماعی تروث نوشت: «این‌که کشورهای بریکس سعی دارند از دلار فاصله بگیرند و ما فقط تماشا می‌کنیم، تمام شده است. ما از این کشورها می‌خواهیم که تعهد دهند هیچ ارز جدیدی برای بریکس ایجاد نخواهند کرد و از هیچ ارز دیگری برای جایگزینی دلار قدرتمند آمریکا حمایت نخواهند کرد. در غیر این صورت، آن‌ها با تعرفه‌های ۱۰۰ درصدی مواجه می‌شوند و باید با فروش کالاهای خود در اقتصاد فوق‌العاده ایالات متحده خداحافظی کنند.»

به گزارش سی‌ان‌ان، بریکس از سال ۲۰۱۱ شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بوده است. اوایل امسال، جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اتیوپی و مصر به‌طور رسمی به این گروه پیوستند. به گفته نالدی پاندور، وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی، ۳۴ کشور دیگر نیز تمایل خود را برای عضویت در این بلوک اقتصادی اعلام کرده‌اند.

یکی از رهبران کشورهای عضو، لوئیز ایناسیو لولا دا سیلوا، رئیس‌جمهور برزیل، در سال ۲۰۲۳ پیشنهاد ایجاد یک ارز مشترک در آمریکای جنوبی را مطرح کرد تا وابستگی به دلار آمریکا کاهش یابد.

استفاده از ارزهای بریکس و شبکه‌های بانکی خارج از سیستم مبتنی بر دلار می‌تواند به کشورهای عضو مانند روسیه، چین و جمهوری اسلامی ایران کمک کند تا تحریم‌های غرب را دور بزنند. اما به دلیل تفاوت‌های اقتصادی و ژئوپلیتیکی بین اعضا، احتمال ایجاد یک ارز جدید بسیار کم است.

گروه بریکس برای چین بسیار ارزشمند است، زیرا این کشور در تلاش است تا با بازیگران کلیدی همکاری‌های نزدیک‌تری ایجاد کند و رهبری جهانی ایالات متحده را به چالش بکشد. این گروه همچنین برای روسیه که پس از حمله به اوکراین در سال ۲۰۲۲ از سوی غرب منزوی شده است، سودمند است. امسال، روسیه ریاست دوره‌ای این گروه را بر عهده دارد.

بریکس

در جریان نشست بریکس در اکتبر، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، و شی جین‌پینگ، رهبر چین، تلاش کردند پیامی را به جهان منتقل کنند که غرب در جهان منزوی است، در حالی که «اکثریت جهانی» از تلاش‌های آن‌ها برای به چالش کشیدن رهبری جهانی آمریکا حمایت می‌کند.

تهدید اقتصادی اخیر ترامپ چند روز پس از آن مطرح شد که او وعده افزایش شدید تعرفه‌ها بر کالاهای وارداتی از مکزیک، کانادا و چین را از اولین روز دولت خود داد. ترامپ گفت این اقدام در پاسخ به مهاجرت غیرقانونی و عبور «جرم و مواد مخدر» از مرز خواهد بود.

پس از اعلام این مسئله، ترامپ با کلودیا شین‌بام، رئیس‌جمهور مکزیک، تماس گرفت، اما هر دو بیانیه‌های متناقضی درباره این گفت‌وگو ارائه دادند. در همین حال، جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، برای دیدار با ترامپ به عمارت مارالاگو در فلوریدا سفر کرد. ترودو این شام جمعه را «گفت‌وگویی عالی» توصیف کرد و ترامپ آن را «جلسه‌ای بسیار مفید» خواند.