به گزارش اکوایران، شورشیان سوری مدعی تصرف شهر حماه در سوریه شدند، آن هم در جنگی که در‌ آن یک نقطه حیاتی برای جاده منتهی به دمشق وجود دارد؛ اتفاقی که تازه‌ترین چالش برای بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه، به حساب می‌آید.

به نوشته گاردین، شورشیان که توسط هیئت تحریر الشام رهبری می‌شوند، در روز پنجشنبه (15 آذر)‌ از سمت شرق وارد حماه شدند، آن هم پس از محاصره آن طی پنج روز نبرد با نیروهای وفادار به بشار اسد.

ویدئویی که در فضای مجازی منتشر شده، نشان می‌دهد شورشیان یک فرودگان نظامی در خارج از حماه را تصرف و به آزادسازی زندانیان یک بازداشتگاه اقدام کرده‌اند.

با فرا رسیدن شامگاه پنجشنبه، نمایندگان شورشیان اعلام کردند که آن‌ها به‌طور کامل کنترل شهر حماه را به دست آورده‌اند و از پلیس و شبه نظامیان خواستند به ‌‌آن‌‌ها بپیوندند.

پیش‌تر، وزارت دفاع سوریه ورود شورشیان به شهر حماه را انکار و اعلام کرده بود خطوط دفاعی این شهر غیرقابل نفوذ است.

اما با شدت گرفتن جنگ و نزدیک شدن آن به مرکز شهر، ارتش سوریه اعلام کرد که عقب‌نشینی کرده و در حال استقرار مجدد نیروهای خود است تا شرایط برای حفظ جان غیرنظامیان و درگیر نشدن مردم شهر حماه در این جنگ‌ها فراهم شود.

حماه که در یک بزرگراه است که به غرب سوریه و پایتخت یعنی دمشق می‌رسد، محل اعتراضات گسترده در سال 2011 و پس از آن جنگ‌های شدید مربوط به جنگ داخلی بود که در آن‌ها نیروهای مخالف سعی داشتند کنترل این شهر را به دست آورند اما موفق نشدند.

حماه همچنین محل یک قتل عام در سال 1982 است، یعنی زمانی که نیروهای وفادار به رئیس‌جمهور سابق، حافظ اسد، شهر را محاصره کردند تا از قیام مخالفان مسلمان سنی حکومت او جلوگیری کنند.

یورش تحت رهبری هیئت تحریر الشام باعث شده است دولت سوریه کنترل حلب، دومین شهر بزرگ این کشور، و مناطق شمال غربی این کشور را از دست بدهد. برنامه جهانی غذای سازمان ملل اعلام کرده تشدید تنش‌ها باعث آوارگی بیش از 280 هزار نفر شده است.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرده است که مسکو از نزدیک به نظارت بر وقایع سوریه می‌پردازد. او گفت: «با توجه به ارزیابی وضعیت، ما قادر خواهیم بود درباره میزان کمک مورد نیاز برای مقامات سوریه در جهت مقابله با شورشیان و حذف این تهدید گفت‌وگو کنیم.»

گرگوری واترز، تحلیل‌گر ارتش سوریه در موسسه خاورمیانه، مدعی شده‌ است که ترکیبی از روحیه پایین، حقوق کم، فساد و ناکارآمدی در زنجیره فرماندهی باعث شکست ناگهانی نیروهای دولتی در مناطقی شده است که سال‌های کنترل‌ ‌آن‌ها را بر عهده داشتند.

او افزود: «ارتش سوریه در برابر یورش شورشیان، به‌طور کامل از آمادگی برخوردار نبود.»

در بحبوحه گزارش‌هایی مبنی بر افزایش فرار از ارتش سوریه یا فرار جنگجویان از مواضع خود، بشار اسد اوایل این هفته فرمانی را صادر کرد که حقوق پرسنل نظامی را 50 درصد افزایش داد. به نظر می‌رسد رئیس‌جمهور سوریه با نزدیک‌تر شدن درگیری‌ها به پایتخت، به‌دنبال یک ضد حمله است.

واترز همچنین ادعا کرد: «حمایت نظامی ایران و روسیه در مقایسه با رویدادهای قبلی درگیری در سوریه، محدود بوده است.»او افزود: «فکر می‌کنم دشوار باشد شاهد یک سناریو باشیم که در آن نیروهای وفادار به دولت بتوانند شتاب خود را بار دیگر به دست آورند. حتی اگر روسیه و ایران و گروه‌های دیگر حضور بیشتری پیدا کنند، جنگ‌های خود آن‌ها باعث محدودیتشان می‌شود و بعید است که این بار به سطحی از حمایت که قبلا شاهد آن بودیم، برسد.»