به گزارش اکوایران، پس از آنکه کی‌یف اعلام کرد آماده است تا از پیشنهاد واشنگتن برای یک آتش‌بس ۳۰ روزه با روسیه حمایت کند، ایالات متحده روز سه‌شنبه توافق کرد که کمک‌های نظامی و به اشتراک‌گذاری اطلاعات با اوکراین را از سر بگیرد. این موضوع در بیانیه‌ای مشترک توسط این کشورها اعلام شد.

پس از بیش از هشت ساعت گفت‌وگو با مقامات اوکراینی در جده، عربستان سعودی، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، اعلام کرد که آمریکا اکنون این پیشنهاد را به روسیه ارائه خواهد کرد و تصمیم‌گیری در دستان مسکوست.

به گزارش رویترز، روبیو به خبرنگاران گفت: «امید ما این است که روس‌ها در سریع‌ترین زمان ممکن پاسخ مثبت دهند تا بتوانیم به مرحله دوم، یعنی مذاکرات واقعی برسیم.»

کرملین سه سال پیش یک تهاجم تمام‌عیار به اوکراین را آغاز کرد و روسیه، که در حال پیشروی بوده، اکنون حدود یک‌پنجم از قلمرو اوکراین، از جمله کریمه را که در سال ۲۰۱۴ ضمیمه کرد، در اختیار دارد.

روبیو گفت که واشنگتن خواهان یک توافق کامل با روسیه و اوکراین «در سریع‌ترین زمان ممکن» است.

او گفت: «هر روز که می‌گذرد، این جنگ ادامه دارد، بمباران ادامه دارد، مردم کشته می‌شوند، در هر دو طرف این درگیری آسیب می‌بینند.»

اما اینکه واکنش مسکو چه خواهد بود، همچنان نامشخص است.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، گفته است که آماده گفت‌وگو درباره یک توافق صلح است، اما او و دیپلمات‌هایش بارها اعلام کرده‌اند که با آتش‌بس مخالف هستند و به دنبال توافقی خواهند بود که امنیت بلندمدت روسیه را تضمین کند.

پوتین در ۲۰ ژانویه به شورای امنیت خود گفت که این توافق «نباید یک آتش‌بس کوتاه‌مدت، یا فرصتی برای تجدید قوا و تسلیح مجدد با هدف ادامه درگیری در آینده باشد، بلکه یک صلح بلندمدت لازم است».

او همچنین هرگونه امتیاز سرزمینی را رد کرده و گفته است که اوکراین باید به طور کامل از چهار منطقه اوکراینی که روسیه ادعای مالکیت آن‌ها را دارد و تا حدی کنترل می‌کند، خارج شود.

یک قانون‌گذار بانفوذ روسی روز چهارشنبه گفت: «هرگونه توافقی – با درک نیاز به مصالحه – باید بر اساس شرایط ما باشد، نه آمریکایی‌ها»

وزارت امور خارجه روسیه پس از مذاکرات ایالات متحده و اوکراین در روز سه‌شنبه تنها اعلام کرد که احتمال تماس با نمایندگان آمریکایی را رد نمی‌کند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، که در عربستان سعودی حضور داشت اما در مذاکرات شرکت نکرد، گفت که آتش‌بس یک «پیشنهاد مثبت» است که شامل خط مقدم درگیری می‌شود، نه فقط جنگ هوایی و دریایی.

آیا روسیه موافقت خواهد کرد؟

رهبر اوکراین اعلام کرد که آتش‌بس به محض موافقت روسیه اجرایی خواهد شد.

زلنسکی گفت: «وقتی این توافقات اجرایی شوند، طی این ۳۰ روز ‘توقف’، ما فرصت خواهیم داشت تا با شرکای خود در سطح اسناد کاری، تمامی جنبه‌های مربوط به صلح پایدار و امنیت بلندمدت را آماده کنیم.»

روبیو اعلام کرد که این طرح از طریق کانال‌های متعدد به روسیه ارسال خواهد شد. مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ، قرار است در روزهای آینده با همتای روسی خود دیدار کند و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ، این هفته برای ملاقات با پوتین به مسکو سفر خواهد کرد.

روز سه‌شنبه، ترامپ اعلام کرد که امیدوار است آتش‌بس به سرعت برقرار شود و انتظار دارد این هفته با پوتین صحبت کند. او به خبرنگاران گفت: «امیدوارم طی چند روز آینده این اتفاق بیفتد.»

توافق میان ایالات متحده و اوکراین تغییر شدیدی نسبت به دیدار پرتنش ۲۸ فوریه در کاخ سفید و زمانی داشت که رئیس‌جمهور جدید آمریکا، که مدت‌ها نسبت به کمک به اوکراین بدبین بود، با زلنسکی دیدار کرد.

در بیانیه مشترک روز سه‌شنبه، دو کشور اعلام کردند که توافق کرده‌اند «در سریع‌ترین زمان ممکن» یک توافق جامع برای توسعه منابع معدنی حیاتی اوکراین را نهایی کنند، توافقی که در حال انجام بود اما پس از آن دیدار به حال تعلیق درآمده بود.

پس از آن دیدار، ایالات متحده ارسال اطلاعات و تسلیحات به اوکراین را متوقف کرد، که نشان‌دهنده تمایل ترامپ برای اعمال فشار بر یک متحد آمریکایی، همزمان با چرخش او به سمت رویکردی مصالحه‌آمیزتر با مسکو بود.

ترامپ روز سه‌شنبه اعلام کرد که زلنسکی را دوباره به کاخ سفید دعوت خواهد کرد.

مقامات اوکراینی اواخر روز سه‌شنبه اعلام کردند که هر دو مورد کمک‌های نظامی ایالات متحده و اشتراک‌گذاری اطلاعات از سر گرفته شده است.

شرکای اروپایی

یکی از دستیاران ارشد زلنسکی گفت که گزینه‌های مربوط به تضمین‌های امنیتی برای اوکراین با مقامات آمریکایی مورد بحث قرار گرفته است. تضمین‌های امنیتی یکی از اهداف کلیدی کی‌یف بوده و برخی کشورهای اروپایی ابراز تمایل کرده‌اند که در صورت لزوم، به عنوان بخشی از این تضمین‌ها، نیروهای خود را به اوکراین اعزام کنند.

در بیانیه مشترک، اوکراین بار دیگر تأکید کرد که شرکای اروپایی باید در روند صلح مشارکت داشته باشند.

قرار است مارک روته، دبیرکل جدید ناتو، روز پنج‌شنبه در کاخ سفید حضور یابد.

آندریی سیبیها، وزیر امور خارجه اوکراین، که در مذاکرات جده شرکت داشت، گفت که پس از این نشست با چندین وزیر خارجه اروپایی درباره «نتایج این دیدار مهم» گفت‌وگو کرده است.

روز چهارشنبه، سیبیها به لهستان سفر خواهد کرد. لهستان، همسایه اوکراین و عضو ناتو، از زمان آغاز جنگ حامی سرسخت کی‌یف بوده است.

دونالد توسک، نخست‌وزیر لهستان، در ایکس نوشت: «به نظر می‌رسد که آمریکایی‌ها و اوکراینی‌ها یک گام مهم به سمت صلح برداشته‌اند. و اروپا آماده است تا به تحقق یک صلح عادلانه و پایدار کمک کند.»

والتز اعلام کرد که ازسرگیری اولیه کمک نظامی به اوکراین شامل تجهیزاتی از انبارهای ایالات متحده خواهد بود که توسط جو بایدن، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، تأیید شده بود اما ترامپ آن را متوقف کرده بود.

در حالی که مذاکرات دیپلماتیک ادامه دارد، مواضع اوکراین در میدان نبرد تحت فشار شدیدی قرار گرفته است، به‌ویژه در منطقه کورسک روسیه، جایی که نیروهای مسکو در تلاش هستند تا نیروهای کی‌یف را که برای حفظ این ناحیه به‌عنوان اهرم مذاکراتی مقاومت کرده‌اند، بیرون برانند.

اوکراین شب گذشته بزرگ‌ترین حمله پهپادی خود به مسکو و مناطق اطراف آن را انجام داد، که نشان می‌دهد کی‌یف همچنان می‌تواند ضربات سنگینی وارد کند، آن هم پس از موجی از حملات موشکی و پهپادی روسیه که یکی از آن‌ها روز شنبه منجر به کشته شدن ۱۴ نفر شد.

در حمله روز سه‌شنبه، ۳۳۷ پهپاد در آسمان روسیه سرنگون شدند. این حمله منجر به کشته شدن حداقل سه کارمند یک انبار گوشت و تعطیلی موقت چهار فرودگاه مسکو شد.