به گزارش اکوایران، با حذف پنجره اختصاصی صدور ویزا برای رانندگان ترانزیت ایرانی، فرآیند دریافت ویزای اروپا برای آن ها پیچیده‌تر و زمان‌بر شده است.

جواد هدایتی، مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل‌ونقل بین‌المللی سازمان راهداری، اعلام کرد که پیش از این سفارت‌های آلمان و ایتالیا برای رانندگان پنجره جداگانه‌ای داشتند، اما این امکان از سال گذشته حذف شده است.  

حذف نوبت‌دهی اختصاصی و طولانی شدن روند صدور ویزا

هدایتی توضیح داد که پیش از این، انجمن صنفی رانندگان از طریق سیستم نوبت‌دهی، هفته‌ای ۳۰ تا ۴۰ راننده را به سفارت‌خانه‌ها معرفی می‌کرد، اما با تغییر سیاست‌های اتحادیه اروپا، این روند متوقف شده است. اکنون رانندگان در صف عمومی متقاضیان ویزا، شامل گردشگران، دانشجویان و مهاجران قرار دارند که دریافت ویزا را زمان‌بر کرده است.  

او افزود که در فصول پرتقاضا، به‌ویژه تابستان با ازدحام در سفارت‌خانه‌ها، رانندگان مدت بیشتری در انتظار می‌مانند و روند صدور ویزا غیرقابل پیش‌بینی است.

به گفته هدایتی، ویزا همچنان صادر می‌شود اما در تعداد محدود و بدون امکان نظارت بر فرآیند آن‌ها؛ و همچنین برخی رانندگان برای دریافت ویزا ناچار به استفاده از واسطه‌ها و دلالان شده‌اند.  

جایگزینی بیمه مرزی به‌جای بیمه سبز

هدایتی همچنین از مشکلات بیمه‌ای رانندگان خبر داد و گفت که علاوه بر ویزا، رانندگان ایرانی در زمینه پوشش بیمه‌ای نیز با چالش مواجه هستند و افزود که از ابتدای سال ۲۰۲۴، دسترسی به بیمه سبز برای رانندگان ایرانی قطع شده است و آن‌ها مجبور به استفاده از بیمه مرزی (فرانتیر) شده‌اند.  

بنا به گزارش ایلنا و به گفته او، هزینه بیمه سبز برای یک سال بین ۷۵۰ تا ۸۰۰ یورو بود، اما اکنون رانندگان برای بیمه مرزی سه‌ماهه باید بین ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ یورو پرداخت کنند، که هزینه بیمه را بیش از چهار برابر افزایش داده است.  

غیبت کامیون‌های ایرانی به نفع دیگران

طبق گفته علی محمودی سرای، رئیس هیات مدیره فدراسیون حمل و نقل و لجستیک ایران، کامیون‌های ترک جای کامیون‌های ایرانی را در مسیرهای اروپایی گرفته‌اند و بار ترانزیتی در این مسیرها با کامیون‌های ترکیه جابه‌جا می‌شود.

فعالان صنعت حمل و نقل در ایران تأکید دارند که سهم کشور در ترانزیت جاده‌ای کالا به کشورهای ترکیه، گرجستان و یونان منتقل شده است.

در دسامبر سال گذشته، گزارش‌هایی از معطلی یک هفته‌ای کامیون‌های ایرانی پشت مرز بلاروس در دمای زیر صفر منتشر شد، که به دلیل عدم صدور ویزا برای رانندگان ایرانی به وجود آمده بود. فعالان صنعت حمل و نقل جاده‌ای ایران معتقدند که این حادثه تنها یک اتفاق ساده نبوده است و کشورهای متحد ایران، همچون روسیه و بلاروس، در دوران اعمال تحریم‌های اتحادیه اروپا کمکی به رانندگان ایرانی نکرده‌اند.

رییس هیات مدیره فدراسیون حمل و نقل و لجستیک ایران در این زمینه اظهار کرده است: «امروز به ندرت رانندگان در مسیر روسیه فعالیت می‌کنند و تنها کامیون‌های یخچال‌دار مجاز به تردد هستند.»

جمعی از رانندگان ایرانی در نامه‌ای که سال گذشته به سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای ایران ارسال کرده بودند، به مشکلات خود اشاره کرده و نوشته‌اند: «حتی ویزای کشورهایی که با ایران روابط بهتری دارند، مانند روسیه و بلاروس، به صورت مستقیم توسط شرکت‌ها صادر نمی‌شود و رانندگان مجبورند برای دریافت ویزا از دلالان کمک بگیرند.»