به گزارش اکوایران، نرخ بهره بین بانکی یکی از شاخص های تاثیر گذار بر اقتصاد کشور است. بسیاری از تحلیل گران این متغیر را در ارتباط مهم با تورم دانسته و از این حیث تغییرات آن را علامتی از تغییر در تورم و حتی انتظارات تورمی در کشور قلمداد می کنند. بررسی ها نشان می دهد این متغیر در هفته منتهی به 21 تیرماه در نزدیکی سقف جدید خود یک ماه است که ثابت مانده است. به طورکلی در دو بازار کسری های پولی بانک ها ارزیابی می شود. بازار باز و بازار شبانه.

مطابق گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی در حراج شماره 16 بازار باز20  بانک و موسسه اعتباری برای برطرف کردن نیاز خود به وجوه نقد، شرکت کردند. در این بازار، بانک ها اوراق بدهی دولتی خود را به بانک مرکزی عرضه می کنند و وجوه نقد مورد نیاز خود را قرض می‌گیرند. در عوض، در زمان سررسید، بانک‌های مقروض مکلف هستند که اوراق واگذارشده را با سرسید و نرخ بهره‌ای مشخص بازخرید کنند. در همین رابطه پس از آن که در هفته گذشته تزریق پول بانک مرکزی در بازار باز افزایشی شده بود، در این هفته اما سطح تزریق پول پایین تر آمده است.

تزریق بالای پول در معاملات بازار باز

در شانزدهمین حراج بازار باز، مانند هفته گذشته بانک مرکزی همه سفارش ها را پذیرفت و 125 هزار و 880 میلیارد تومان نقدینگی به بانک ها تزریق کرد. به گفته برخی از تحلیلگران، این اقدام بانک مرکزی در راستای جلوگیری از بالارفتن نرخ بهره بین بانکی است. البته این میزان تزریق در حالی است که در مقابل، بانک مرکزی در حدود 132 همت نقدینگی از بانک ها جمع آوری کرده است. یعنی در واقع خالص نقدینگی بازار باز در این هفته منفی بوده و عملکرد بانک مرکزی جذب پول بوده است.

نرخ سود

اتفاق بی سابقه در بازار شبانه

بانک مرکزی برای دومین هفته متوالی، در بازار شبانه دخالت نکرد. این صفر شدن پیاپی تزریق پول در بازار بین بانکی در حالی است که ابتدای سال جاری تزریق بانک مرکزی در بازار شبانه به شیوه اعتبارات قاعده‌مند (دریافت اعتبار با وثیقه از بانک مرکزی) به بی سابقه ترین سطح در سال های اخیر رسید.

برخی از کارشناسان معتقدند که این موضوع می‌تواند نشان‌دهنده کاهش تقاضای بانک‌های برای وجوه نقد باشد و از آنجایی که مداخله بانک مرکزی در بازار شبانه می‌تواند تبعات منفی مثل افزایش نرخ تورم را به دنبال داشته باشد، توقف تزریق پول بانک مرکزی در این بازار را احتمالا میتوان قدم مثبتی به شمار آورد.

بازار شبانه در واقع بازاری است که در آن بانک‌هایی که در فعالیت‌های روزمره خود دچار کسری منابع نقد می‌شوند، می‌توانند در بازار بین بانکی این کسری را با استقراض از بانک‌هایی که منابع مازاد در اختیار دارند یا بانک مرکزی تامین کنند. نرخ سود در این معاملات در بازه 17 تا 24 درصد قرار دارد. 

بررسی ها نشان می دهند که در هفته ای که بانک مرکزی در بازار شبانه مداخله نکرد، نرخ بهره بین بانکی با افزایش 0.02 واحد درصدی مواجه شد و به این ترتیب میانگین موزون نرخ سود در بازار بین بانکی در هفته منتهی به 21 تیرماه، به 23.46 درصد رسید. اکنون یک ماه و نیم است که نرخ بهره بین بانکی در این بازار در کانال 23.4 درصد قرار دارد. به اعتقاد برخی یکی از عوامل ثبات در روند این شاخص می تواند رشد تزریق پول در بازار باز و تامین نیازهای مالی بانک ها از مسیر بلند مدت باشد.