ادعاهای ضدایرانی در گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی / فرجهای که غرب به مسعود پزشکیان داد
اکوایران: افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده با خلوص بالا به نگرانیهای آمریکا در مورد اینکه تهران در موقعیت بهتری برای گریز هستهای قرار دارد، دامن زده است.
به گزارش اکوایران، در میان ادعاهای واشنگتن در مورد آمادگی تهران برای گریز هستهای، گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شده که طی ماههای اخیر، ایران به افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده نزدیک به گریز ادامه داده است.
به نوشته والاستریت ژورنال، گزارش فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران که در روز پنجشنبه منتشر شد، اولین گزارش پس از روی کار آمدن رئیسجمهور جدید این کشور است. یکی از شعارهای انتخاباتی مسعود پزشکیان هدف تقویت اقتصاد از طریق مذاکره برای پایان تحریمهای غرب علیه این تهران بود.
این گزارش در زمانی منتشر میشود که خاورمیانه در آستانه جنگی تمامعیار قرار دارد. هشدار مقامات غربی به ایران هشدار دادهاند که هرگونه حمله به اسرائیل در انتقام از ترور رهبر سیاسی حماس توسط این رژیم، به مخاطرات موجود دامن میزد.
طی سالهای اخیر و پس از خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸، تهران برنامه هستهای خود را به طور گستردهای سرعت بخشیده است. این توافق اکثر تحریمهای بینالمللی علیه ایران را در ازای محدودیتهای سخت اما موقت بر فعالیت هستهای این کشور لغو کرد.
مقامات ایرانی در ماههای اخیر هشدار دادهاند که اکثر دانش لازم برای ساخت سلاح هستهای را به دست آورده و گفتهاند که این کشور میتواند موضع رسمی خود مبنی بر اینکه هرگز سلاحهای کشتارجمعی تولید نخواهد کرد را کنار بگذارد. در اوایل این ماه، آژانسهای اطلاعاتی آمریکا ارزیابی جدیدی از کار هستهای تهران منتشر کردند و مدعی شدند که ایران در حال انجام تحقیقاتی است که آن را در موقعیت بهتری برای گریز هستهای قرار داده است.
آخرین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان داد که ایران در سه ماه منتهی به ۱۷ آگوست، ۴۹.۸ پوند اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی به ذخایر خود افزوده و آن را به ۳۶۳.۱ پوند افزایش داده است. این مقدار مقداری کمتر از حداقل اورانیوم غنیشده مورد نیاز برای سوختگیری چهار سلاح هستهای است.
مقامات آمریکایی گفتهاند که تبدیل اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی به ماده ۹۰ درصدی درجه تسلیحاتی که میتواند در یک بمب هستهای استفاده شود، کمتر از دو هفته طول میکشد.
ایران بارها تأکید داشته که برنامه هستهایش صرفاً برای اهداف صلحآمیز است.
گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین نشان داد که ایران ذخایر اورانیوم غنیشده ۲۰ درصدی خود را به طور قابل توجهی افزایش داده است؛ تبدیل این خلوص به درجه تسلیحاتی چند هفته طول میکشد. برخی کارشناسان گفتهاند که ایران میتواند در دو ماه اورانیوم غنیشده کافی برای سوختگیری نه بمب اتمی تولید کند.
در آخرین نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه ژوئن، کشورهای غربی رسماً تهران را به گسترش برنامه هستهایش و عدم همکاری ادعایی آن با این آژانس سرزنش کردند. آنها تهدید کردهاند که اقدامات ایران در نهایت میتواند پرونده هستهای این کشور را به شورای امنیت سازمان ملل متحد بکشاند. در پاسخ، ایران گفت که صدها سانتریفیوژ جدید را نصب خواهد کرد که اورانیوم غنیشده فعلی را به خلوص بالاتر تبدیل میکند. گزارش روز پنجشنبه نشان داد که این کار، از جمله در تأسیسات زیرزمینی فوردو، آغاز شده است. در این مجتمع، ایران هشت آبشار از سانتریفیوژهای پیشرفتهتر (بیش از ۱۳۰۰ دستگاه) را نصب کرده است.
پیشروی ایران برای تبدیلشدن به یک دولت آستانه هستهای بحثها در واشنگتن در مورد نحوه برخورد با تهران را شدت بخشیده است. جمهوریخواهان میگویند که بخش عمده گسترش برنامه هستهای ایران در زمان ریاستجمهوری بایدن رخ داده، در حالی که برخی از دموکراتها میگویند برنامه هستهای تهران در صورت عدم خروج دونالد ترامپ از برجام، همچنان محدود میماند. بایدن مانند سلفهای خود تعهد کرده که از گریز هستهای ایران جلوگیری کرده و مقامات دولتش میگویند همچنان به دنبال دیپلماسی برای حل بنبست هستهای این کشور هستند.
گسترش برنامه هستهای ایران همچنین چالشی برای رئیسجمهور جدید این کشور ایجاد میکند که مسئول سیاست اقتصادی این کشور بوده اما تصمیم نهایی در مورد برنامه هستهای و سیاست امنیتی تهران با او نیست. ایالات متحده و کشورهای اروپایی هشدار دادهاند که احتمال تعامل عمیقتر با تهران در مورد برنامه هستهای و مسائل دیگر به کاهش برنامه هستهای تهران و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بستگی دارد. تصمیم برای لغو تحریمها تقریباً به طور قطع به توافق هستهای جدیدی نیاز خواهد داشت.
در گزارش جداگانهای که روز پنجشنبه منتشر شد، آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادعا کرد که ایران همچنان از تحقیقات در مورد مواد هستهای اعلامنشده کشفشده در این کشور پیروی نمیکند. آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین گفت که تهران هیچ نشانی از تغییر تصمیم خود مبنی بر منع بازرسی برخی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این کشور یا بهبود دسترسی این آژانس به سایتهای مرتبط با هستهای نشان نداده است.
با این حال، مقامات غربی گفتهاند با توجه به اینکه اخیراً یک دولت جدید به قدرت رسیده، بعید است در نشست آینده شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه سپتامبر، اقدامات جدیدی علیه تهران انجام گیرد.
پزشکیان مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، رافائل گروسی را به مراسم تحلیف خود دعوت کرده بود، اگرچه گروسی به این مراسم نیامد. از آن زمان، این دو مقام نامه رد و بدل کردهاند و گروسی در گزارش روز پنجشنبه گفت که امیدوار است این تماسها با سفری زودهنگام به ایران و برگزاری گفتگویی روان و سازنده که سریعاً منجر به نتایج ملموس شود، تبدیل شود.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
اسارت اولین نیروی رزمی کره شمالی توسط اوکراین
-
بازار سرمایه تا پایان سال چه میشود؟
-
بازگشت به عصر وحشت؛ آزمایشهای هستهای جدید در راه است؟
-
بیانیه گستاخانه اتحادیه عرب علیه ایران با محوریت سوریه
-
رنگ بازار سبز خواهد ماند؟ تغییر مسیر سرمایه گذاری در بورس
-
اولین واکنش کرملین به ادعای سقوط هواپیمای آذربایجانی با موشک روسی
-
مانماهان سینگ؛ معمار آزادسازی اقتصاد هند
-
نگرانی خودروسازان از رفتن نیما
-
شاخوشانه قطر برای اروپا؛ ارسال گاز متوقف میشود؟