آیا فقط اوکراین قربانی اسرائیل شد؟
اکوایران: هر دولتی باید برای واکنش به رویدادهای جهانی خود را تطبیق دهد، اما درگیری اسرائیل و حماس به طور ویژه دیگر تلاشهای سیاست خارجی آمریکا را مختل کرده است.
به گزارش اکوایران، یک هفته پس از حمله ویرانگر 7 اکتبر از جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا سوال شد که آیا ایالات متحده میتواند هم جنگ در اوکراین و هم بحران جدید در خاورمیانه را مدیریت کند؟ او به سیبیاس نیوز گفت: «ناسلامتی ما ایالات متحده آمریکا هستیم. ما میتوانیم هر دوی اینها را مدیریت کنیم و همچنان دفاع بینالمللی خود را حفظ کنیم.»
اکنون، برخی از مقامات دولت میگویند که با توجه به درگیری اسرائیل و حماس، کاخ سفید مجبور شده است توجه و منابع را از دیگر اولویتهای سیاست خارجی منحرف کند. و حمایت بایدن از اسرائیل، تلاشهای ایالات متحده برای تقویت روابط در برخی دیگر از نقاط جهان را نیز پیچیده کرده است.
کامفورت ارو، رئیس و مدیر اندیشکده گروه بین المللی بحران گفت: «این بیش از هر بحران دیگری، محدودیتهای قدرت ایالات متحده را آشکار کرد.»
همانطور که یکی از مقامات ارشد دولت درباره درگیری اسرائیل و حماس گفت: «خواسته یا نخواسته این اولویت سیاست خارجی ما شد.»
به نوشت پولیتیکو، پس از خروج از افغانستان، بایدن قرار بود رئیسجمهوری باشد که سرانجام فصل پرهزینه «جنگ با تروریسم» را میبندد. اما ایالات متحده بار دیگر در خاورمیانه گرفتار شده است، قادر به مهار حملات بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در غزه و لبنان نیست و برای جلوگیری از یک جنگ منطقهای تمام عیار با مشکل مواجه است.
یکی دیگر از مقامات ارشد دولت گفت: «7 اکتبر همه چیز را تغییر داد. البته که ما قرار بود از اسرائیل حمایت کنیم، شکی در این نیست. این چیزی است که رئیس جمهور به شدت به آن اعتقاد دارد. اما پس از آن اهداف به تغییر ادامه دادند، بی بی همچنان از توافق آتش بس دور میشد. و ما در موقعیتی بسیار دشوار قرار گرفتیم که حواسمان را از همه چیزهای دیگر پرت میکرد.»
در برخی موارد، به دلیل این جنگ، توجه و منابع ایالات متحده از اولویتهای دولت در هند و اقیانوس آرام، اروپا و آفریقا منحرف شده است. در برخی دیگر، رویکرد ایالات متحده در قبال اسرائیل به جایگاه آن در برابر کشورهایی که سعی دارد آنها را از روسیه و چین دور کند، لطمه زده است.
یک مقام ارشد دولت آمریکا گفت: «پاسخ ما به اوکراین به بازیابی واقعی اعتبار جهانی ما پس از ترامپ کمک کرد. اما اکنون تصویر بهطور غیرقابل انکاری گلآلودتر به نظر میرسد.»
این مقام گفت: «بیشتر آن به دلیل خشم در برخی از نقاط جهان از حمایت دولت بایدن از حمله اسرائیل با وجود افزایش تلفات غیرنظامیان است. البته او آنطور که احتمالاً هر کسی میتوانست آن را مدیریت کرده است. او هم از اسرائیل حمایت کرد و هم همانقدر که هر کسی میتوانست، آنها را مهار کرد. اما او بهای آن را در صحنه جهانی و سیاسی در خانه پرداخت.»
البته، هر کسی در کاخ سفید باشد باید به واقعیتهای جدید نقاط اشتعال جهانی واکنش نشان دهد.
دولت بایدن میگوید که دقیقاً همین کار را انجام داده است.
شان ساوت، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: «من نمیتوانم به یک اولویت سیاسی فکر کنم که نتوانستهایم به آن دست یابیم یا به دلیل تمرکز ما بر خاورمیانه یا حمایتی که به اسرائیل ارائه کردهایم، دستیابی به آن دشوارتر شده باشد». ساوت به کار بایدن در زمینه مشارکت چهارگانه با ژاپن، استرالیا و هند، تقویت اتحاد ناتو و بسیج منابع انسانی و دیپلماتیک بیشتر برای جنگ در سودان اشاره کرد.
اما بحران اسراییل و غزه به عنوان یکی از پردردسر ترین چالشهای دیپلماتیک جهان و همچنین یک فاجعه انسانی بزرگ برجستهتر است.
در اینجا تعدادی از اولویتهای سیاست خارجی دولت بایدن آورده شده است که به دلیل بحران در خاورمیانه به حاشیه رفته یا مختل شدهاند:
لغزش دوباره چرخش به شرق آسیا
دولت بایدن مجبور شده است که داراییهای نظامی اصلی، از جمله گروههای حمله ناو هواپیمابر را از اقیانوس هند و اقیانوس آرام به خاورمیانه جابجا کند. و این درست زمانی اتفاق میافتد که متحدان مضطرب، ژاپن، کره جنوبی و فیلیپین به دنبال تقویت ردپای ایالات متحده در حیاط خلوت خود برای ارسال سیگنالی به چین هستند.
شایان ذکر است که دولتهای گذشته، چه دموکرات و چه جمهوریخواه، برای چرخش وعده داده شده به آسیا با مشکل مواجه بودند. علاوه بر این، دولت بایدن به دلیل تلاش برای کاهش تنشها با چین و افزایش بازدید مقامات ارشد دو کشور مورد تحسین قرار گرفته است.
موضوع فقط اوکراین نیست
سه مقام ارشد دفاعی و امنیتی اروپای شرقی استدلال کردند که بحران خاورمیانه توجه غرب را از جنگ در اوکراین منحرف کرده است، جایی که روسیه با وجود تلفات شدید در شرق اوکراین، سرسختانه به دستاوردهای فزایندهای دست مییابد.
یکی از این مقامات گفت: «ما متوجه هستیم که ایالات متحده نمیتواند همه چیز را در همه جا و به یکباره انجام دهد، و خاورمیانه مطمئناً توجه به اوکراین را کم کرده است. مقامات اوکراینی و دیگر تحلیلگران همچنین ابراز نگرانی کردهاند که طرحها برای صلح در اوکراین تحت الشعاع دیپلماسی بحران خاورمیانه قرار گرفته است.
واشنگتن مرتباً اشاره میکند که علیرغم توجه خود به دیگر مناطق درگیری، به ارسال میلیاردها دلار کمک نظامی به اوکراین ادامه داده است و کاملا متعهد به کمک به کیف در مقابل روسیه است. بایدن همچنین کمک به اوکراین را با گره زدن آن به کمکهای مالی به اسرائیل پیش برد.
بحران خاورمیانه همچنین به بحثهایی در مورد تحت فشار قرار گرفتن ذخایر تسلیحاتی ایالات متحده دامن زده است، آن هم در شرایطی که پایگاه صنعتی دفاعیاش تحت فشار است،. ایالات متحده قبلاً با تسلیح اوکراین در جنگ علیه روسیه، ذخایر نظامی اضافی خود را مصرف کرده است. اما ارسال کمکهای نظامی و مهمات به اسرائیل باعث فشار بیشتر بر این منابع رو به کاهش میشود. این در حالی است که نیروی دریایی ایالات متحده از ذخایر ارزشمند موشکهای پدافند هوایی علیه حملات حوثیهای یمن در دریای سرخ استفاده میکند.
در همین حال، روسیه بحران غزه را برای تضعیف روایت غرب در مورد جنگ خود در اوکراین به کار گرفته است و آن را نمونهای از استانداردهای دوگانه غربی میداند.
مشکلات در سایر نقاط خاورمیانه
حملات 7 اکتبر ممکن است به طور کامل تلاشهای ایالات متحده برای دستیابی به توافقی برای عادی سازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل را از مسیر خود خارج کرده باشد، پیمانی که ایالات متحده نزدیک به دو سال است که آن را به عنوان راهی برای ایجاد ثبات بلندمدت در خاورمیانه دنبال میکند.
مقامات آمریکایی و همچنین تحلیلگران منطقه، به طور گسترده موافق هستند که میانجیگری برای یک توافق عادی سازی میان عربستان سعودی و اسرائیل، برای ریاض بدون برنامهای معنادار برای ایجاد کشور فلسطین بسیار دشوار است - چشم اندازی که اسرائیل بارها گفته است که آن را قبول نمیکند.
بایدن همچنین در اوایل دولت خود متعهد شد که برای پایان دادن به جنگ در یمن تلاش کند و در ماه اول ریاست جمهوری خود یک فرستاده ارشد برای رسیدگی به این موضوع تعیین کرد. اما صلح دائمی در یمن اکنون دورتر از همیشه به نظر میرسد.
آفریقا منتظر نوبت خود است
جنگ داخلی سودان بدترین بحران بشردوستانه در جهان تلقی میشود که حدود 25 میلیون نفر را در آستانه قحطی قرار داده است. با این حال مقامات آمریکایی که روی سیاست آفریقا کار میکنند، به طور خصوصی از اینکه این منطقه کسری از توجه دولت بایدن به خاورمیانه را به خود جلب میکند، ابراز نگرانی میکنند.
امارات متحده عربی در حال ارسال سلاح به یکی از طرفهای متخاصم، نیروهای پشتیبانی سریع، متهم به نسل کشی و پاکسازی قومی است. برخی از تحلیلگران استدلال میکنند که دولت بایدن نقش امارات در سودان را کم اهمیت جلوه میدهد زیرا واشنگتن به کمک آن در بحران خاورمیانه نیاز دارد.
بایدن ماه گذشته میزبان رهبر امارات در واشنگتن بود، جایی که وی از «مشارکت استراتژیک» دو کشور تمجید کرد.
کامرون هادسون، کارشناس ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی آفریقا، گفت: «نمیتوانید بگویید که میخواهید جنگ در سودان را پایان دهید و امارات متحده عربی را به عنوان یک شریک سازنده تحسین کنید. بایدن با گفتن این سخن، اهداف سیاست خاورمیانهای خود در قبال امارات را به طور کامل به قیمت از دست دادن اعتبار خود در آفریقا پیش برد.»
سایر مناطق درگیری که مورد توجه قرار نمیگیرند، سومالی و کنگو شرقی هستند.
یک مقام آمریکایی گفت: «عدم رسیدگی به هر یک از بحرانهای آفریقا با نیمی از جدیت 7 اکتبر، نکته درستی است که دولتهای آفریقایی در دیدار با قانونگذاران آمریکایی در واشنگتن مطرح میکنند».
حقوق بشر، قربانی اصلی
چندین مقام دولت گفتند که بحران خاورمیانه به تلاشهای طولانی مدت بایدن برای احیای نقش ایالات متحده در زمینه حقوق بشر آسیب رسانده است.
گروههای حقوق بشر بارها بایدن را به خاطر عدم الزام اسرائیل به رعایت استانداردهای مشابه سایر کشورها در مورد رعایت قوانین بشردوستانه بین المللی، به ویژه در زمان استفاده از تسلیحات ساخت ایالات متحده، مورد انتقاد قرار دادهاند.
سارا یاگر، مدیر دیدبان حقوق بشر در واشنگتن گفت: «ما از مدافعان حقوق بشر در سراسر جهان میشنویم که آنها دیگر نمیخواهند با ایالات متحده کاری داشته باشند و معتقد نیستند که ایالات متحده بازیگر خوبی در جهان است» و به گفتگو با فعالان در اردن و یمن اشاره کرد.
او گفت: «وجهه ایالات متحده به دلیل عملکرد رئیس جمهور درمورد غزه و اکنون لبنان تا این حد کاهش یافته است.»
مصر مثال واضح دیگری است. قاهره نقشی کلیدی در تلاشهای ایالات متحده برای میانجیگری برای آتشبس و معامله ا در غزه ایفا میکند، اما گروههای حقوق بشری میگویند که بایدن در ازای این اقدام، فشار بر مصر را به خاطر سابقه بد حقوق بشری خود کاهش داده است. دولت بایدن در سالهای گذشته صدها میلیون دلار کمک نظامی به مصر را به دلیل سرکوب مخالفان سیاسی، رسانهها و رفتار با زندانیان سیاسی متوقف کرد.
امسال، دولت بایدن مواضع خود را تغییر داد و تمام 1.3 میلیارد دلار کمک نظامی ایالات متحده را به مصر اعطا کرد و گفت که این تصمیم «برای پیشبرد صلح منطقهای و کمکهای خاص و مستمر مصر به اولویتهای امنیت ملی ایالات متحده مهم است».
یکی از مقامات دولت گفت: «ما تا سال گذشته گامهای زیادی در زمینه پیامرسانی در زمینه حقوق بشر برداشتیم. اکنون، جهان دیگر در این مورد به ما اعتماد ندارد.»
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
نخستین واکنش اتحادیه اروپا به معاهده جامع ایران و روسیه
-
جهت یابی پولها در بورس تهران
-
وعده وزیر کشاورزی روسیه به ایران
-
روایت CNN از اسارت یک زندانی در زندانهای مخفی اسد چقدر صحت دارد؟
-
پیشبینی بورس شنبه 29 دی 1403/ بورس در آغاز هفته تحلیف ترامپ چه میشود؟
-
سیگنال سفر پزشکیان به مسکو؛ نافرمانی در آستانه بازگشت ترامپ؟
-
بازار سرمایه تحلیف ترامپ را پیشخور کرد
-
بازدهی بازار ارز و طلا تماماً منفی شد
-
سناریوهای خطرناک برای سوریه؛ جرقه جنگ جهانی از شامات؟