پشت پرده چرخش بزرگ در کییف؛ زلنسکی مهیای سازش میشود؟
اکوایران: ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در آخر هفته گذشته گفت که به دنبال پایان زودهنگام جنگ با روسیه است و افزود که اگر عضویت اوکراین در ناتو قطعی شود، اوکراین میتواند سرزمینهای اشغالشده را بعداً از طریق دیپلماسی بازپس گیرد.
به گزارش اکوایران، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در آخر هفته گذشته گفت که به دنبال پایان زودهنگام جنگ با روسیه است و افزود که اگر عضویت اوکراین در ناتو قطعی شود، اوکراین میتواند سرزمینهای اشغالشده را بعداً از طریق دیپلماسی بازپس گیرد.
این تغییر موضعی از دیدگاه قبلی او است که گفته بود پایان جنگ مشروط به بازگشت سرزمینهای تصرفشده اوکراین از سوی روسیه است.
به گزارش الجزیره، زلنسکی در مصاحبهای با خبرنگار ارشد اسکای نیوز، استوارت رمزی، که در ۲۹ نوامبر منتشر شد، گفت که «مرحله حاد» جنگ میتواند به پایان برسد اگر ناتو تضمینهای امنیتی برای بخشی از اوکراین که تحت کنترل کییف است ارائه دهد.
او گفت که بازپسگیری سرزمینهایی که اکنون توسط روسیه اشغال شده، میتواند در آینده از طریق دیپلماسی مورد مذاکره قرار گیرد. زلنسکی این موضع را در مصاحبهای که روز دوشنبه توسط خبرگزاری کیودو نیوز ژاپن منتشر شد، تکرار کرد.
او به اسکای نیوز گفت: «اگر میخواهیم مرحله حاد جنگ را متوقف کنیم، باید سرزمینهایی از اوکراین که تحت کنترل داریم زیر چتر حمایت ناتو قرار بگیرند.»
او افزود: «باید این کار را سریع انجام دهیم. سپس درباره سرزمینهای اشغالشده اوکراین، اوکراین میتواند آنها را بهطور دیپلماتیک بازپس گیرد.»
زلنسکی به اسکای نیوز گفت که آتشبس باید تضمین کند که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، به سرزمینهای بیشتر حمله نکند.
روسیه از سال ۲۰۱۴ حدود ۲۰ درصد از سرزمینهای اوکراین را اشغال کرده است. این سرزمینها شامل کریمه است که روسیه در سال ۲۰۱۴ آن را ضمیمه کرد.
از فوریه ۲۰۲۲، زمانی که پوتین حمله همهجانبه به اوکراین را آغاز کرد، روسیه بخشهای وسیعی از دونتسک، خرسون، لوهانسک و زاپروژیا را اشغال کرده و در سپتامبر ۲۰۲۲ اعلام کرد که این مناطق را ضمیمه کرده است.
آیا موضع زلنسکی در مورد پایان جنگ تغییر کرده است؟
بله. نخستین بار است که او در مصاحبههای اخیرش طرحی برای پایان جنگ ارائه میدهد که در آن بازگشت سرزمینهای اشغالشده روسیه به اوکراین بهعنوان یک شرط مطرح نیست.
تیموتی اش، پژوهشگر ارشد در برنامه روسیه و اوراسیا در چتم هاوس، اندیشکدهای مستقر در لندن، به الجزیره گفت: «این یک سازش عمده از سوی زلنسکی در مورد سرزمینها است، اما به نظر میرسد که این نشاندهنده یک واقعیت دشوار است.»
قبل از این، زلنسکی تأکید کرده بود که هیچ توافق صلحی اجرایی نخواهد شد مگر اینکه الحاق سرزمینهای اوکراین توسط روسیه باطل شود. در ماه ژوئیه، او به نشریه فرانسوی لوموند گفت که سرزمینهای تصرفشده در صورتی که در یک رفراندوم آزاد و عادلانه به پیوستن به روسیه رأی بدهند، میتوانند به روسیه ملحق شوند. با این حال، برای برگزاری این رفراندوم، اوکراین باید این سرزمینها را دوباره به کنترل خود درآورد.
چرا زلنسکی طرح خود را تغییر داده است؟
زلنسکی در مصاحبهای نادر با خبرگزاری کیودو نیوز اذعان کرد که برای ارتش اوکراین دشوار خواهد بود که سرزمینهایی را که روسیه تصرف کرده از طریق عملیات نظامی پس بگیرد. او گفت: «ارتش ما قدرت انجام این کار را ندارد. این حقیقت است. ما باید راهحلهای دیپلماتیک پیدا کنیم.»
اظهارات او همچنین بلافاصله پس از پیروزی دونالد ترامپ، رهبر جمهوریخواه، در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده در ماه گذشته بیان شد. پیروزی ترامپ نقطه عطفی در تغییر رویکرد ایالات متحده نسبت به اوکراین به شمار میرود.
ایالات متحده تحت رهبری جو بایدن بزرگترین تأمینکننده کمکهای نظامی به اوکراین بوده است. طبق اعلام وزارت امور خارجه ایالات متحده، واشنگتن از فوریه ۲۰۲۲ تاکنون ۶۴ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین ارائه کرده است. ایالات متحده تسلیحاتی مانند موشکهای دوربرد اتکمز به اوکراین داده است، اما اخیراً اجازه داده است که این تسلیحات علیه اهداف روسی استفاده شوند.
در حالی که طرح صلح ترامپ برای اوکراین مبهم است، در کییف نگرانیهایی وجود دارد که او ممکن است کمکها را کاهش دهد یا حتی کاملاً متوقف کند. بدون کمکهای ایالات متحده، نیروهای اوکراینی در مقابله با جنگی که به سرعت در حال تشدید است با مشکلات جدی مواجه خواهند شد. علاوه بر تبادل حملات پهپادی، نیروهای روسی در تلاش برای تصرف منطقه صنعتی دونباس، در حال تصرف روستاهایی در شرق اوکراین هستند.
به گفته اوکراین، ایالات متحده و کره جنوبی، نیروهای روسی همچنین با نیروهای کره شمالی تقویت شدهاند که به جبهه جنگ پیوستهاند.
زلنسکی چه میخواهد؟
زلنسکی به اسکای نیوز گفت که او میخواهد مستقیماً با ترامپ کار کند و ارتباط برقرار کند و دیدار آنها در سپتامبر را «گرم، خوب و سازنده» توصیف کرد.
به گفت اش مسئله بحرانی برای اوکراین این است که هر توافق صلحی باید امنیت سرزمینهایی که هنوز تحت کنترل کییف است را تضمین کند.
او افزود: «در غیر این صورت، پوتین در زمان دیگری فرصت را مناسب میبیند تا دوباره حمله کند.»
نظر عمومی در اوکراین نیز در حال تغییر است. تعداد بیشتری از اوکراینیها خواهان پایان سریع جنگ، به جای پیروزی کامل هستند. طبق نظرسنجی گالوپ که در ۱۹ نوامبر منتشر شد، ۵۲ درصد از اوکراینیها میخواهند جنگ «هر چه زودتر پایان یابد»، حتی اگر به معنای واگذاری سرزمین باشد. تنها ۳۸ درصد از اوکراینیها میخواهند «تا پیروزی مبارزه کنند» که کاهش چشمگیری نسبت به ۷۳ درصد در سال ۲۰۲۲ نشان میدهد.
وضعیت درخواست عضویت اوکراین در ناتو چیست؟
اوکراین در ماههای اخیر با فوریت بیشتری خواهان عضویت در ناتو بوده است. عضویت در این اتحاد نظامی بخش کلیدی از «طرح صلح» زلنسکی است. روز یکشنبه، او از دولت بایدن خواست که متحدان ناتو را متقاعد کند تا اوکراین را در نشست ناتو در بروکسل این هفته به اتحاد دعوت کنند.
اعضای ناتو به اوکراین اطمینان دادهاند که این کشور در مسیر «غیرقابل بازگشتی» به سمت عضویت است. با این حال، متحدان ناتو نسبت به پذیرش اوکراین در حالی که در حال جنگ با روسیه است، تردید دارند. زیرا پیوستن اوکراین به ناتو به طور فوری به این معناست که کل اتحاد در جنگ با روسیه قرار میگیرد.
معاون رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، جیدی ونس، برخی جزئیات از طرح احتمالی ترامپ برای پایان دادن به جنگ اوکراین را در مصاحبهای برای برنامه «شوی شاون رایان» که در سپتامبر منتشر شد، بیان کرد. ونس گفت که طرح شامل این است که روسیه «ضمانت بیطرفی از اوکراین» دریافت کند، به طوری که کییف به ناتو نپیوندد.
فرستاده ویژه جدید ترامپ برای جنگ روسیه-اوکراین، کیت کلوگ، در آوریل نوشت که رهبران ناتو باید پیشنهاد دهند که عضویت اوکراین را به تعویق بیندازند تا پوتین را متقاعد کنند که در مذاکرات صلح شرکت کند.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
آدرس آپارتمان های ۳میلیاردی در پایتخت
-
سیگنال تهران به ترامپ از کانال تروئیکا/ چرا اروپا نگران مذاکره مستقیم شده؟
-
بورس ۱۳۹۹؛ درسهایی برای سرمایهگذاری در طلای خام
-
جنگ جهانی پنهان؛ چرا غرب نمیخواهد کریدورهای تجاری از ایران و ترکیه عبور کنند؟
-
خوشبینی کمسابقه کارشناسان از رشد طلای جهانی در هفته معاملاتی جدید
-
درآمدی بر بازی بزرگ قدرت در قفقاز؛ علیاف ریسک بازی در زمین تهران و پوتین در برابر ترامپ را میخرد؟
-
قیمت طلا و سکه بازار را غافلگیر کرد/ اصلاح قیمت در راه است؟
-
حمله هوایی اسرائیل به استانی در سوریه/ موضع الجولانی مقابل رژیم صهیونیستی
-
تعطیلی استراحت در بازار ارز و سکه