به گزارش اکوایران، در حالی که اکثر گروه‌های مقاومت منطقه از بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه اعلام حمایت کرده‌اند، یک مقام ارشد حماس به نیوزویک گفته که این گروه فلسطینی در درگیری جدید بین دولت سوریه و ائتلاف شورشی-تکفیری این کشور جانب‌داری نخواهد کرد.

باسم نعیم، سخنگوی حماس و عضو دفتر سیاسی این گروه به نیوزویک گفت: «این نبرد ما نیست. نبرد ما با اشغالگری صهیونیستی بوده و هدف نخست ما آزادسازی کشورمان از استعمار است». او افزود: «برای سوریه آرزوی بهترین‌ها، ثبات و رفاه داریم و امیدواریم که مشکل داخلی از طریق گفتگو و بر اساس مشارکت ملی حل شود، زیرا تنها کسی که از جنگ داخلی و بی‌ثباتی سود می‌برد، دشمن صهیونیستی است».

طی ۱۴ ماه گذشته، جنگ غزه گسترش یافته، به طوری که ایران و گروه‌های مقاومت لبنان، عراق، سوریه و یمن از جبهه‌های مختلف به اسرائیل حمله کرده‌اند.

با این حال، به محض اینکه آتش‌بس بین اسرائیل و حزب‌الله در لبنان برقرار شد، شورشیان-تکفیری‌های گروه هیئت تحریرالشام و ارتش ملی سوریه که مورد حمایت ترکیه است- حمله‌ای غافلگیرانه علیه دولت سوریه انجام داده و تاکنون، بخش بزرگی از حلب، دومین شهر بزرگ سوریه را تصرف کرده و روز چهارشنبه نیز از تصرف شهر حما خبر دادند.

اسد، حامی محور مقاومت و کسی که در طول جنگ داخلی ۱۳ ساله کشورش از حمایت‌های ایران و روسیه برخوردار بوده، در مقابل پیشروی‌های سریع دشمنانش با مشکلاتی در سازماندهی خطوط دفاعی مواجه شده است.

روز سه‌شنبه، سردار محمدحسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران با مقامات ارشد نظامی عراق، روسیه و سوریه تماس‌های تلفنی برقرار کرد تا تلاش‌ها برای حمایت از دولت اسد را هماهنگ کند. بر اساس گزارش‌های رسانه‌ای ایران، او حمله شورشی-تکفیری را توطئه هماهنگ آمریکایی-عبری برای تضعیف سوریه، متحدان آن و محور مقاومت خواند. سخنگوی گروه مقاومت عراقی جنبش نجبا نیز در روز شنبه با بیان اظهاراتی مشابه، از آمادگی گروه خود برای کمک به اسد خبر داد.

ایالات متحده و اسرائیل هرگونه دخالت مستقیم در رویدادهای سوریه را رد کرده، اما اخیراً حملاتی علیه گروه‌های محور مقاومت انجام داده‌اند.

یک مقام دفاعی ایالات متحده به نیوزویک گفت: «ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در وضعیت جاری شمال سوریه دخالت ندارد. سنتکام همیشه حق ذاتی دفاع از خود در هر مکان و زمان که مورد حمله قرار گیرد را محفوظ می‌دارد. حفاظت از نیروهایمان در هر مکان برای ما اولویت دارد و در صورت لزوم، بدون تردید اقدام مناسب را برای دفاع از آن‌ها انجام خواهیم داد».

سنتکام همچنین در روز سه‌شنبه اعلام کرد در پاسخ به حمله‌ای که ادعا شده علیه نیروهای آمریکایی در شرق سوریه صورت گرفته، چندین سامانه تسلیحاتی را در این منطقه نابود کرده است.

تقریباً یک دهه است که نیروهای آمریکایی در سوریه مستقر هستند تا از نیروهای دموکراتیک سوریه که رهبری آن را کردها بر عهده دارند، حمایت کنند. این گروه گاهی با دولت سوریه درگیری داشته و گاهی متحد آن بوده، اما حمله اخیر شورشیان-تکفیری‌ها را تهدیدی برای مواضع خود می‌داند.

در پاسخ به سوال نیوزویک در یک نشست مجازی خبری، یک مقام ارتش اسرائیل گفت: «ما قطعاً وضعیت سوریه را تحت نظر داریم». او افزود: «این وضعیت در حال حاضر تهدیدی برای ما ایجاد نمی‌کند، اما باید از آن آگاه باشیم و آن را رصد کنیم. قبل از شروع این رویدادها، ما در حال عملیات برای جلوگیری از مسلح‌کردن دوباره حزب‌الله از طریق سوریه بودیم».

ارتش اسرائیل که در طول جنگ داخلی سوریه به مواضع متحدان وابستگی ایران در این کشور حمله کرده، روز شنبه نیز اهدافی در نزدیکی مرز لبنان و سوریه را هدف قرار داد و مدعی ارسال تسلیحات به سلاح حزب‌الله شد.

روز دوشنبه، یک سخنگوی حزب‌الله به نیوزویک گفت: «ارتش سوریه نیازی به رزمنده ندارد و می‌تواند از سرزمین خود دفاع کند».

در سخنرانی روز چهارشنبه، شیخ نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله نیز ایالات متحده و اسرائیل را به حمایت از حمله شورشیان سوریه متهم کرد. او گفت که حزب‌الله در کنار سوریه خواهد ماند. قاسم همچنین بر حمایت خود از فلسطینی‌ها را تأکید کرد و از کشورهای عربی و مسلمان خواست که علیه اسرائیل اقدام کنند.

در حالی که حزب‌الله و دیگر گروه‌های عمدتاً شیعه محور مقاومت ایران طی سال‌های اخیر به دلیل دشمنی مشترک با اسرائیل، روابط نزدیکی با حماس سنی برقرار کرده‌اند، این گروه فلسطینی ابتدا در ابتدای جنگ داخلی سوریه از نیروهای شورشی-تکفیری سنی این کشور حمایت کرده بود.

در نمازجمعه‌های اوایل سال ۲۰۱۲ غزه، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی پیشین حماس علناً شورشیان را ستود. ده سال بعد و با پیروزی اسد در بخش‌های بزرگی از کشور، دیگر مقامات ارشد حماس در دمشق با رئیس‌جمهور سوریه دیدار کرده تا روابط خود را از سر بگیرند.

در حالی که چهره‌های سیاسی حماس عمدتاً در قطر حضور دارند، این گروه همچنین در ترکیه که به دلیل جنگ جاری غزه روابط خود با اسرائیل را قطع کرده، فعالیت داشته است. ترکیه همچنین حامی اصلی گروه شورشی ارتش ملی سوریه محسوب می‌شود.

قبل از حمله جاری، ارتش ملی سوریه که نسخه جدیدی از ارتش آزاد سوریه است که قبلاً از حمایت ایالات متحده برخوردار بود، پس از آنکه طی سال‌های اخیر توسط ارتش سوریه عقب رانده شد، تنها بخش محدودی از اراضی شمالی سوریه، از جمله استان ادلب را تصرف کرده بود.

هیئت تحریرالشام و شاخه سیاسی آن، دولت نجات سوریه عمدتاً در ادلب فعالیت کرده‌اند. ابومحمد الجولانی، رهبر این گروه نیز طی جنگ داخلی، مواضع و اتحادهای خود را تغییر داده است. الجولانی به ابوبکر البغدادی، رهبر اسبق گروه تروریستی داعش کمک کرد تا شاخه سوریه‌ای جبهه النصره که بعدها به هیئت تحریرالشام تبدیل شد را تشکیل دهد. این گروه هنوز از سوی ایالات متحده به عنوان سازمان تروریستی خارجی شناخته می‌شود.

واشنگتن همچنین حماس، حزب‌الله و داعش را سازمان‌های تروریستی می‌داند و از آغاز جنگ داخلی سوریه، روابط دیپلماتیک خود را با دمشق قطع کرده است.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده در تماس روز چهارشنبه با بدر عبدالتی، وزیر خارجه مصر، خواستار کاهش تنش‌ها، حفاظت از غیرنظامیان و اقلیت‌ها و بازگشت به فرآیند سیاسی مطابق با قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل برای پایان‌دادن به درگیری‌ها برای همیشه شد.

روز بعد، عبدالتی با سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه ایران صحبت کرد. قرار است وزیر امور خارجه ایران برای گفتگو درباره تحولات سوریه، با همتایان عراقی و سوری خود در بغداد برای دیدار کند.

در همین حال، نیروهای دموکراتیک سوریه که از حمایت ایالات متحده برخوردارند، در میان حملات ارتش ترکیه در شمال سوریه با شورشیان مورد حمایت آنکارا درگیر شده و همزمان برای جلوگیری از بازگشت داعش به شرق سوریه اقدامات حفاظتی انجام داده‌اند.

سخنگوی نیروهای دموکراتیک سوریه در روز پنج‌شنبه اعلام کرد: «گروه تروریستی داعش اخیراً کنترل بخش‌های قابل‌توجهی از صحرای حمص و دیرالزور را اعلام کرده و چندین شهر و موقعیت استراتژیک از نیروهای دولت دمشق را تصرف کرده است. نیروهای ما اقدامات جامع و کنترل‌شده‌ای را برای مقابله با این تهدیدات انجام داده‌اند».