بر اساس آمارهای رسمی شاخص فلاکت از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۳ ؛
روایت 12 ساله از شاخص فلاکت در ایران
اکوایران: بررسیها نشان میدهد شاخص فلاکت در پاییز امسال، برای ششمین فصل متوالی کاهش یافته و به کمترین سطح خود از بهار ۹۸ رسیده است. این کاهش بیشتر از ناحیه کاهش نرخ تورم در ایران است.
به گزارش اکوایران، بررسی آخرین آمار شاخص فلاکت در ایران نشان میدهد این شاخص در پاییز امسال به زیر ۴۰ واحد رسیده و کمترین سطح خود از بهار سال ۹۸ را تجربه کرده است (بدون در نظر گرفتن دو فصل ابتدایی سال ۱۳۹۹). همچنین بر اساس این آمار، شاخص فلاکت در دو سال اخیر برای ۶ فصل متوالی کاهش پیدا کرده است.
شاخص فلاکت بهعنوان یک معیار ترکیبی، وضعیت اقتصادی و رفاهی جوامع را از طریق جمع نرخ بیکاری و نرخ تورم سالانه نشان میدهد. این شاخص بهطور ویژه برای سنجش فشارهای اقتصادی بر زندگی روزمره افراد جامعه استفاده میشود و افزایش آن نشاندهنده شرایط نامطلوب اقتصادی و اجتماعی است.
در ایران، شاخص فلاکت به دلیل نوسانات شدید اقتصادی، تورم بالا، و بیکاری قابلتوجه به یک موضوع محوری در تحلیلهای اقتصادی بدل شده است. تورم دو رقمی در سالهای اخیر، ناشی از عواملی چون تحریمهای اقتصادی، نوسانات نرخ ارز و مشکلات ساختاری در تولید، بهطور مستقیم بر قدرت خرید مردم تأثیر گذاشته و سطح زندگی را کاهش داده است.
از سوی دیگر، نرخ بیکاری نیز به دلیل مشکلات در ایجاد اشتغال پایدار، کاهش سرمایهگذاری داخلی و خارجی، و سیاستهای ناکارآمد در حوزه بازار کار، به چالش جدی برای اقتصاد ایران تبدیل شده است.
در گزارش حاضر، شاخص فلاکت ایران بررسی شده و تلاش شده است با ارائه روند تغییرات آن از سال ۹۲ تا پاییز سال ۱۴۰۳ نگاهی تحلیلی به این متغیر صورت پذیرد.
روند نزولی ادامه دار در شاخص فلاکت
بررسی روند شاخص فلاکت در ایران از سال ۹۲ تا کنون نشان میدهد شاخص فلاکت در ایران ۴ قله اصلی را به ثبت رسانده است. اولین قله این شاخص در تابستان سال ۱۳۹۲ بوده که به سطح ۴۷.۶ واحد رسیده است. علت ایجاد این قله شروع تحریمهای ایران بوده است. شاخص فلاکت پس از این تاریخ به مرور کاهش پیدا کرد تا اینکه در تابستان سال ۱۳۹۶ به کمترین سطح خود در این مدت رسیده است. شاخص فلاکت در این تاریخ معادل ۱۹.۲ واحد بوده است.
پس از این تاریخ به مرور شاخص فلاکت افزایش پیدا کرده و در تابستان ۱۳۹۸ به قله دوم یعنی ۵۳.۲ واحد رسیده است. قله سوم شاخص فلاکت ۲ سال بعد در تابستان سال ۱۴۰۰ رخ داده که این شاخص به اوج خود یعنی ۵۵.۹ واحد رسیده است.
در نهایت تقریبا پس از دو سال قله چهارم شاخص فلاکت در این مدت ایجاد شده است. چهارمین قله در بهار سال ۱۴۰۲ بوده است. شاخص فلاکت در این قله بیشترین سطح در ۱۲ سال اخیر بوده است. طبق آمارها شاخص فلاکت در بهار سال گذشته معادل ۵۶.۷ واحد بوده است.
پس از این قله به مرور شاخص فلاکت کاهش پیدا کرد به طوریکه این در آذر ماه امسال به کمترین سطح خود از بهار سال ۹۸ رسید (بدون در نظر گرفتن دو فصل ابتدایی سال ۹۹). شاخص فلاکت در این فصل به زیر ۴۰ واحد آمده و در سطح ۳۹.۷ واحد ایستاده است. انتظار میرود با وجود روند کاهشی تورم سالانه در کشور، شاخص فلاکت نیز به کاهش خود ادامه دهد.
تیتر یک در اکوایران
پربینندهترینها
-
تکذیب ادعای بازداشت کارکنان کاخ دادگستری و دیوان عالی کشور
-
جزئیات جدید درباره شهادت قاضی مقیسه؛ ضارب آبدارچی دیوان عالی بود
-
آغاز هفته بورس با ابهام/ فشار شدید فروش و خروج پول از بازار
-
پایگاه نظامی ترکیه در سوریه بنا شد/ نصب پرچمهای ترکیه در این مناطق
-
روایت CNN از اسارت یک زندانی در زندانهای مخفی اسد چقدر صحت دارد؟
-
سوءقصد به 2 قاضی در دیوان عالی کل کشور
-
بورس تهران در آستانه ریزش شارپی / افت شاخص محصول محدودیت دامنه نوسان؟
-
فراخوانی که شاید تاریخ را تغییر دهد: لحظه ترامپ و پزشکیان برای ایجاد صلح
-
پیام اروپاییها به ایران در نشست ژنو: موشکهای بالستیک باید بخشی از مذاکره با ترامپ باشند/ واکنش تهران به تهدید اروپا