به گزارش اکوایران؛ طبق داده‌های منتشر شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی، در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ سطح زیرکشت برنج در کشور ۷۵۰ هزار هکتار بود که بیشترین آن در استان‌های شمالی گیلان، گلستان و مازندران کشت شد. داده‌ها نشان می‌دهد، در این مدت ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تن شلتوک و در نهایت ۲.۷ میلیون تن برنج سفید تولید شده است.

طبق اعلام وزارت جهادکشاورزی مبنای مصرف سرانه ۳۵ کیلو گرم و ذخایر استراتژیک ۲۰۰ هزار تن نیاز کشور  ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن است. بر این اساس، مجری دفتر طرح گندم و برنج وزارت جهادکشاورزی به مهر  می‌گوید:  ۵۰۰ هزار تن باید برنج خارجی وارد کشور شود.

قیمت برنج در بازار چند؟

قیمت انواع برنج ایرانی از یک ماه پیش تاکنون ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته است و این سیر افزایشی هنوز ادامه دارد به طوری که هر کیلو برنج طارم که در ابتدای فصل ۷۰ هزار تومان درب کارخانه قیمت داشت امروز به حدود ۱۱۰ هزار تومان رسیده است؛ برنج فجر ۹۰ هزار تومان، شیرودی ۸۰ هزار تا ۸۵ هزار تومان و ندا به حدود ۸۰ هزار تومان در هر کیلو درب کارخانه افزایش پیدا کرده‌اند.

این داده‌های سیدعلی طاهری اطاق‌سرا، رئیس اتحادیه برنج‌فروشان شهر بابل اعلام کرده است. او به ایلنا می‌گوید: قیمت برنج‌های خارجی هم افزایش پیدا کرده و قیمت نوع اعلای آن از ۵۰ هزار تومان در هر کیلو در فروش عمده تا بیش از ۷۰ هزار تومان هم رسیده و قیمت برنج خارجی که پیش‌تر حدود ۳۰ هزار تومان در هر کیلو بود، اکنون به ۵۰ هزار تومان افزایش یافته است.

او ادامه داد: این بر هم خوردن تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار برنج برآمده از واکنش بازار به خبر تغییر محل ارز تخصیصی به واردات برنج است و وقتی این اتفاق بیفتد، قیمت برنج حتما گران‌تر از ارقام کنونی هم می‌شود.

برنج هیبریدی در دستور کار جهادکشاورزی

براساس داده‌های موجود در ایران ۲ دو نوع ارقام برنج محلی و رقم‌های پر محصول تحقیق شده در مؤسسه تحقیقات برنج کشت می‌شود. رقم محلی، عملکرد در واحد سطح پایین اما محصولی با عطر و طعم بالاتر دارد، برنج‌های گروه صدر شامل صدری هاشمی، طارم، دم سیاه و… طبقه بندی می‌شوند.

رقم‌های مربوط به مطالعات مؤسسه تحقیقات برنج، ارقام پر محصول با عملکرد در واحد سطح بالاتر است؛ برنج‌های قابل مصرف که نسبت به ارقام محلی شاید در طعم و مزه متفاوت باشند. برنج‌های فجر، شیرودی، ندا، نعمت و… در این گروه قرار دارند.

مجری طرح برنج و گندم وزارت جهادکشاورزی نیز به مهر می‌گوید: کشت ارقام پر محصول نیاز کشور را با سرعت بیشتر رفع و رسیدن به خودکفایی را با سرعت بیشتر محقق می‌کند. این درحالی که چندی پیش معاون وزیر زراعت جهادکشاورزی گفته بود، به‌دلیل کمبود منابع آبی کشور توان خودکفایی در برنج را ندارد.

با این حال سهرابی تاکید می‌کند، برنج هیبرید که در دستور کار وزارت جهادکشاورزی است، به لحاظ میزان تولید از نوع محلی و ارقام پر محصول داخلی در سطح بالاتری قرار دارد. تناژ این نوع برنج در هر هکتار بالاتر از ۱۰ تن است. 

او در مورد  نسبت تولید برنج محلی و پرمحصول در کشور، نیز می‌گوید: بین ۲۰ تا ۲۵ درصد تولید برنج در ارقام پر محصول بوده و باقی سهم ارقام برنج محلی است.