به گزارش اکوایران، جدیدترین گزارش پژوهشکده پولی و بانکی حاکی از آن است که رشد اقتصادی سه ماهه منتهی به آذرماه امسال به مانند آبان نزولی بوده است. به طوری که رشد اقتصادی در آذرماه 0.6 واحد درصد نسبت به آبان کاهش یافته است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در آذرماه رشد تمام بخش‌های اقتصادی به غیر از خدمات نسبت به آبان پایین‌تر آمده درحالی که رشد بخش خدمات در این مدت تغییری نداشته است.

در میان بخش‌های اقتصادی رشد بخش صنایع و معادن که در سه ماهه منتهی به آبان سال جاری منفی برآورد شده بود در سه ماهه منتهی به آذرماه نیز منفی محاسبه شده و حتی در مقایسه با آبان کاهش بیشتری را تجربه کرده است.

باید گفت وقتی از رشد اقتصادی ماهانه صحبت می‌شود منظور این است که پژوهشکده پولی و بانکی حجم اقتصاد سه ماهه منتهی به آذر را نسبت به مدت مشابه در سال گذشته تخمین زده است.

پژوهشکده پولی و بانکی در رویکردی جدید با استفاده از روش‌های یادگیری عمیق و داده‌های مختلف اقدام به برآورد رشد اقتصادی بخش‌های مختلف می‌کند. این بخش‌ها شامل نفت، کشاورزی، خدمات و صنایع و معادن می‌شود.

031106

رشد اقتصادی نزولی ماند

حجم اقتصاد کشور در سه ماهه منتهی به آذر امسال 1.3 درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بزرگتر شده است. این درحالی است که در سه ماهه منتهی به آبان نرخ رشد اقتصادی کل کشور 1.9درصد تخمین زده شده بود. همچنین در مدت مشابه منتهی به مهرماه رشد اقتصادی برابر با 2.5 درصد محاسبه شده است. همانطور که مشاهده می‌شود در هر سه ماه فصل پاییز رشد اقتصادی نزولی بوده است.

در میان بخش‌های اقتصادی رشد بخش نفت بالاتر از سایر بخش‌ها و رشد صنایع و معادن پایین‌تر از دیگر گروه‌ها برآورد شده است. با این‌وجود در مقام مقایسه نرخ رشد اقتصادی تمام گروه‌ها به غیر از خدمات در سه ماهه منتهی به آذر نسبت به آبان کاهش یافته است.

به زبان اعداد رشد اقتصادی بخش کشاورزی در سه ماهه منتهی به آذر 2.2 درصد محاسبه شده که نسبت به آبان ماه 0.2 واحد درصد کاهش یافته است.

نفت در این مدت رشدی معادل 3.8 درصد داشته به این معنا که حجم این بخش در سه ماهه منتهی به آذر نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 3.8 درصد بزرگتر شده است. این‌ها درحالی است که در آبان رشد این بخش 7.9 درصد اعلام شده است.

براساس آمارهای پژوهشکده پولی و بانکی، رشد گروه صنایع و معادن در سه ماهه منتهی به آبان امسال برابر با منفی 1.2 درصد تخمین زده شده بود. در واقع حجم این بخش در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کوچکتر شده بود. همچنین در سه ماهه منتهی به آذر ماه مانند آبان این بخش در مقایسه با همین مدت در سال گذشته کوچکتر شده و رشدی معادل منفی 1.7 درصد داشته و بنابراین کاهش بیشتری را نسبت به آبان تجربه کرده است. احتمالا علت رشدهای منفی پی در پی در بخش صنایع کشور به علت وضعیت نامطلوب در فضای تولیدی کشور  مانند قطعی‌های مکرر برق در نتیجه ناترازی و ریسک‌های دیگر مانند تحریم‌ها است.

با توجه به داده‌های بانک مرکزی ، بخش خدمات بزرگترین بخش اقتصاد ایران است. این بخش در سه ماهه منتهی به آذر امسال رشدی برابر با 2.1 درصد را ثبت کرده که نسبت به آبان‌ماه تغییری در رشد این بخش ایجاد نشده است.